(Nazimo - Tiyatro)
Yazan: William Shakespeare
Çeviren: Onur Ünsal - Emre Adıyaman
Yöneten: Kemal Aydoğan
Sahne Tasarım: Bengi Günay
Işık Tasarım: İrfan Varlı
Oyuncular;
Hamlet: Onur Ünsal
Gertrude: Esra Kızıldoğan
Cladius: Murat Tüzün
Polonius: Timur Acar
Osrick: Timur Acar
Leartes / Guildenstern: İnan Ulaş Torun
Horatio / Rozencrantz: Çağlar Yalçınkaya
Ophelia: Kübra Kip
Hayaley Oyuncu: Mert Şişmanlar
Moda Sahnesi'nde Kemal Aydoğan'ın yönettiği Hamlet oyunu seyrettik. Bu sene izlediğim ikinci Hamlet oyunuydu. İlki Devlet Tiyatrosunun Işıl Kasapoğlu rejisörlüğünde Bülent Emin Yarar'ın oynadığı tek kişilik Hamlet'ti. Tabi ki yapı itibariyle birbirleriyle karşılaştırılmaları mümkün olmayan iki yorumu da seyrettiğim için kendimi şanslı hissediyorum.
Hamlet'e gelince, konusu herkeslerce malum; Danimarka Kralı ölmüştür ve karısı Gertrude çok kısa bir süre sonra Kralın erkek kardeşi Claidus'la evlenmiştir. Oğlu Danimarka Prensi Hamlet bunu hazmedemez. Üstelik amcasının babasını öldürdüğünü öğrenmesinden sonra, olaylar onun için iyice dayanılmaz bir hal alır ve Hamlet ihanetin açtığı yolda içindeki intikam duygusunun ve deliliğinin peşine takılarak malum sona doğru ilerler. Bugüne kadar sayısını bilmediğimiz kadar çok sahnelenen bir oyun Hamlet, o nedenle oyun hakkında ilave bir şey söylemek istemiyorum. Ben Hamlet oyununu Moda Sahnesinin Hamlet'i yapan detaylardan bahsetmek istiyorum.
Bir defa piyasadaki basılı herhangi bir çeviri metni kullanmamışlar. Eseri Onur Ünsal ve Emre Adıyaman kendileri için tekrar çevirmiş. Malum Hamlet çok uzun bir oyun. Dolayısıyla metni yaklaşık 2 saat kadar kısaltacak şekilde bazı bölümleri çıkarmışlar. Yıllar önce Hamlet'in filmini izlemiştim. Uzun bir filmdi ama maalesef konuyu çok net hatırlayamıyorum o nedenle de çıkarılan bölümler yüzünden konudan fazlaca ödün verilip verilmediğini anlayamıyorum. Ama izlediğim oyun güzeldi ve içimde bir daha seyretme isteği uyandırdı.
Komik bir Hamlet seyrettik. Shakespeare'nin ağır, ağdalı repliklerini dinlerken ve aklımızın bir yerinde dünyanın en bilenen trajedi oyunu seyrettiğimiz gerçeğini tuttuğumuz halde çok güldük. (Shakespeare artık affetsin bizi). Komedi unsuru içerikte değil de, dekorda, kostümde, oyuncuların mimiklerinde, sahnedeki oyunsuz alanlarda, küçük detaylarda, zaman zaman metne yerleştirilmiş ya da iliştirilmiş küçük göndermelerde saklıydı. Konu eski zamanlarda Danimarka Krallığında geçse de, oyuncuların kıyafetleri, saç ve makyajları günümüzü yansıtıyordu. Kıyafetlerdeki minik detaylar çok yaratıcıydı. Cladius'un ceketinin cebindeki taç biçimindeki mendil, Hamlet'in tişörtündeki desen, Opelia'nın elindeki kitap v.s.
Dekor bence çok iyi düşünülmüştü. Sahnede yüzü bizlere dönük, ayakta dik duran 7 adet siyah tabut vardı. Her bir tabutun üzerinde kime ait olduğu ve karakteri anlatan sıfatlar renkli tebeşirlerle yazılmıştı. Oyun esnasında not alabildiklerim; Hamlet'in tabutunda Ütopya, Horacio' nunkinde Felsefe, Görev,, Claudius' unkinde Hırs, Gertrude' ninkinde Şehvet, İhtiras, Polonius' unkinde hamaset, ahlak, Ophelia' nınkinde İtaat yazıyordu. Başka komik karalamalar, şekiller de vardı. Tabutlar karakterlerin evleri, bekleme odaları gibiydi. Sahnedeki replikleri bittiğinde içine girip oturuyorlar, sıralarını bekliyorlar ve rollerine uygun olarak orada oynamaya devem ediyorlardı. Tabutlar aslında bir yerde ilk andan malumun da ilanı gibiydi. Trajedinin doğası gereği oyunun bir yerinde her karakter sırası geldiğinde kendi tabutunu da dolduracaktı. Oyuncular sanki tabutlarını sırtlarında taşıyan müstakbel ölüler gibiydiler.
Oyundaki karakterleri tek tek düşündüğümde tüm oyuncular çok başarılıydı ama Hamlet rolünde Onur Ünsal, Letares rolünde İnan Ulaş Torun, Gertrude rolünde Esra Kızıldoğan ve Ophelia rolünde Kübra Kip çok iyiydiler. Özellikle Onur Ünsal. Çok doğal oyunculuğuyla, arada çıldırmasıyla, sahnedeki bitmeyen enerjisiyle çok başarılıydı. İnan Ulaş Torun'la yaptıkları düello da çok iyiydi. Canlarını dişlerine takıp dövüştüler.
Son olarak Cem Dinlenmiş'in tasarladığı Hamlet afişine de dikkatinizi çekmek istiyorum. Afiş oyunun ruhunu o kadar iyi anlatmış ki. Moda Sahne'nin Hamlet'i işte tam da o afişteki gibiydi.
Bence gidin, seyredin. Şimdiden iyi seyirler.
Tanıtım Videosu;
Provalardan;
Hamlet hakkında yönetmen ve oyuncularla yapılan söyleşi;
Kendime Not; Bizim takım Naz ve ben,
Kendime Resim;
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder