29 Nisan 2017 Cumartesi

Sondan Önce - Üç Aşk - Dört Mevsim - İstanbul Devlet Opera ve Balesi

sondan önce 3 aşk 4 mevsim ile ilgili görsel sonucu
(Nazimo - Bale)

Sondan Önce
Müzik: R. Strauss
Koreograf: David Sonnenbluck
Soprano: Perihan N. Artan
Piyano: Aydın Karlıbel
Sahne Düzeni ve Işık: David Sonnenbluck
Işık Uygulama Taner Aydın
3 Aşk
Müzik: P.İ. Çaykovski
Koreograf: David Sonnenbluck
Kostüm Uygulama: Çimen Somuncuoğlu
Sahne Düzeni ve Işık: Koreograf: David Sonnenbluck
Işık Uygulama: Taner Aydın
4 Mevsim
Müzik: Vivaldi
Koreograf: Uğur Seyrek
Libretto: Uğur Seyrek - Işık Noyan
Kostüm Uygulama: Çimen Somuncuoğlu
Sahne Düzeni ve Işık: Uğur Seyrek
Işık Uygulama: Taner Aydın

Yine bir bale prömiyerinde Süreyya Operasındayız. Bu akşam üç farklı bestecinin müziğiyle üç bölümden oluşan bir gösteri izledik. İlk gösteri olan Sondan Önce'nin bestecisi R. Straus 20. yüzyıl başlarında önemli bir Alman bestecisi. Yaklaşık 10 dakika süren gösteride Melike Koper ve Oliver Spence, Perihan N. Artan'ın nefis sesi eşliğinde etkileyici bir dans performansı sundular. Gösterinin koreografisi, sahne ve ışık düzeni David Sonnenbluck tarafından yapılmış. Benim açımdan akşamın bonusu Perihan Artan'dan dinlediğim arya oldu.

sondan önce 3 aşk 4 mevsim ile ilgili görsel sonucu
İkinci bölümde Çaykovski'nin nefis müziği eşliğinde neoklasik bir bale seyrettik. Çaykovski ve R. Straus'un müzik yaptığı dönemler birbirine çok yakın. Ama dinlerken bize çok farklı duygular yaşattılar. Bu gösterinin de koreografi ve sahne ve ışık düzeni David Sonnenbluck tarafından yapılmış. Renklerin öne çıktığı bir koreografi olmuş. Farklı renklerde kostümler giyen çiftler görsel olarak seyretmesi keyifli bir dans performansı sergilediler. Ama ben şahsen bu dansın anlattığı hikayeyi duyamadım. Benim için müzik ön plana çıktı.



İlgili resim
Son bölümde Vivaldı'nin 4 Mevsim isimli eseriyle bayağı bir geçmişe, 17 yüzyıla doğru gittik. Bu nefis eser eşliğinde koreografisi Uğur Seyrek tarafından yapılan bir modern dans gösterisi izledik. Kalabalık bir kadroyla sergilenen gösteriyi genel olarak sevdim. Sonuçta bu bir bale eseri değil. Bugüne dek bu eseri kimi zaman temsil ettikleri mevsimin ta kendisiyle, kimi zaman mevsimin insan ömründe temsil ettiği dönemle özdeşleştirerek dinledim. Yani bu eserin, her mevsiminin benim zihnimde bir kaç değişik görüntüsü var. Uğur Seyrek de kendi zihnindeki görüntüyü bize sunmuş. Uğur Seyrek'in ilk baharı benim ilk baharıma çok fazla benzemiyordu. Benim ilk baharım çok daha uçuş uçuş, çok daha neşeli bir ilkbahar. Yaz ve sonbaharı sevdim. Özellikle sonbahar dansında içleri led ışıklarla aydınlatılmış şemsiyeler ve güz renklerinin uyumu görsel olarak çok güzeldi. Ama kış nefis olmuştu. Kostümüyle, koreografisiyle, ışığıyla tam da benim kışım olmuştu. Seyretmekten büyük keyif aldım.

İlgili resim
Tabi ki her prömiyer yazısında olduğu gibi bu yazımında magazin bölümü olacak. Yine pek çok tanıdık yüze rastladık. Hıncal Uluç, Sevinç Erbulak, Öskan Uğur, Beyhan Murphy, Nevra Serezli, Göksel Kortay ilk aklıma gelenler. Bu arada Nevra hanım ve Göksel hanıma hemen hemen her prömiyerde rastlıyoruz. Fakat La Belle Hlen'in prömiyerine gelmemişlerdi, biz de merak etmiştik. Gecenin sonunda kızım en nihayet muradına erdi ve  Dudu Peri Nevra Serezli ile resim çektirmeyi başardı. Tabi Gün Koper de seyirciler arasındaydı, eşi Melike Koper'i seyretmeye gelmişti.
Bir prömiyer de böyle sona erdi.

Balerinlerin isimleri;

Sondan Önce
Melike Koper / Oliver Spence

3 Aşk
Altın Kadın: Melike Koper
Yeşil: Gizem Atik Tuncay - Melih Mertel
Kırmızı: Deniz Kılınç - Batur Büklü
Mavi: Maia ITO - Mehmet N. Arkan
Ekru: Berfu Elmas - Deniz Özaydın

4 Mevsim
İlk Bahar: Gizem Atik Tuncay / Deniz Özaydın
Yaz: Deniz Kılınç / Batur Büklü
Sonbahar: Julia Hartmann / Olcay Tunçeli
Kış: Ebru Cansız / Oliver Spence
11 Kız: Eymen Arıslı, Berfu Elmas, Maia ITO, Deniz Sabaz, Asena Ökte, Zeynep Serpen, Sanem Şilliler, Buket Polat, naz Kurtuluş, hazal Çoruk
5 Erkek: Cem Çelik, Deniz Polat, Alican Güçoğlu, Mutlu Cankup, Sinan Kaymak

Meraklısına Video: 4 mevsim balesinin selam videosu



Meraklısına Not: Sahnelerde neler oluyor facebook'da entelektüelbaykuşlar isimli sayfamdaki güncel paylaşımlardan takip edebilirsiniz. Instagramda ebru_tarm adresindeyim.

Kendime Not: Bizim takım ben, naz, selmuş

Kendime Resim: İki kez seyrettiğim gösterinin ayrı ayrı biletlerinin resimleri. Artık prodüksiyonda çok zorlanıyorum. Özellikle bale biletlerinde.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder