- Yazan: Lev Tolstoy
- Oyunlaştıran: Helen Edmundson
- Çeviren: Cevat Çapan
- Yöneten: İpek Atagün Gezener
- Koreografi - Eğitmen: Aslı Güneş Sümer
- Dekor ve Işık Tasarımı: Kerem Çetinel
- Kostüm Tasarımı: Esra Salah
- Müzik: Ekin Eti
- Oyuncular:
- Anna Karanina - Aslı Artuk
- Aleksey Karenin - Cengiz Uzun
- Doli - Özden Gököz
- Stiva - Şevki Çapa
- Levin - Caner Kadir Gezener
- Kiti: Mihriban Rezzan Seyhan
- Kont Vronski: Barbaros Efe Türkay
- Nikolay: Mert Aksu
- Prenses Betsi: İrem Ulusan
- Kontes Vronski: Yıldız Venedik
- Kontes Lidya: Tuba Erkan Tazebaş
- Seryoşa: B. Tayga Konak
- Uşak: Berk Baykut
- Vasily: M. Onur Kocabaş
- Mürebbiye: Nazlı Zeren Kutluyıl
- Hemşire: Cansu Arslan
- Yüzü Görünmeyen Adam: Berkan Görgün
- Dul Kadın: Başak Güleç Gökalp
- Genelev Kızı Marya: Pelin Gülten
- Dolli'nin Çocuğu Tanya: Cansu Arslan
- Dolli'nin Çocuğu Grisha: Özkan Gültekin
- Dolli'nin Çocuğu Lili: Mina Esin
- Bu hafta Ankara Devlet Tiyatrosu Anna Karanina oyunuyla Cevahir sahnesine konuk oldu. Bu kalabalık kadrolu, iddialı oyunu büyük bir merakla ve heyecanla bekledim.
Anna Karanina Tolstoy'un büyük eserlerinden. Böyle bir eserin tiyatroya nasıl uyarlandığını gerçekten görmek istedim.
- Anna Karanina taraflarına mutsuzluk getirmiş, Çarlık Rusya'sında geçen yasak bir aşkın öyküsünü anlatıyor. Çok güzel ve evli bir kadın olan Anna Karanina yakışıklı, genç ve bekar bir subaya aşık olur. Karşılıksız kalmayan bu aşk o kadar çok kişiye felaket getir ki.
- Başta Anna Karanina'nın erkek kardeşinin baldızı Kiti'ye. Çünkü genç ve güzel Kiti de aynı adama aşıktır ve ondan evlilik teklifi beklemektedir. Yaşadığı hayal kırıklığı büyük olacaktır. Sonra Anna Karanina'nın kocasına, kendi çocuğuna, sevgilisinin ailesine. Anlatılan bir tek onların hikayesi değildir. Anna Karanina'nin uçarı ve çapkın erkek kardeşi, onun tüm ailenin ve çocukların sorumluluğunu tek başına taşımak zorunda kalan karısı Doli, Doli'nin kız kardeşi Kiti, Kiti'ye aşık ve aşkına karşılık bulamayan Levin, onun hastalıklı kardeşi, kardeşinin düşkün bir kadın olan karısı ve daha başkaları. Ne kadar çok karakter ve ne kadar çok olay ve mekan var. Oyunda mekan geçişlerinde dekor kullanılmıyor. Dekor olarak hareketli, büyük panolar var. Oyunda dans ve hareketler öne çıkıyor. Duygular, olaylar, mekanlar hep danslarla ve simgesel hareketlerle anlatılıyor. Karakterlerin iç dünyaları, o anda aslında ne yapmak istedikleri hep simgesel hareketlerle anlatılıyor. Bu sayede oyundaki tüm kişilerin kişilik özelliklerini öğreniyor, onların nasıl insanlar olduğunu anlıyor ve tanıyorsunuz.
- Bence Anna Karanina sahnelenmesi gerçekten zor bir oyun. Çok çalışıldığı, çok emek harcandığı her anında belli oluyor. Her hareketin ince ince düşünüldüğünü hissediyorsunuz. Ama ne yazık ki Cevahir sahnesinin büyüklüğü o kadar yetersiz ki, o kalabalık kadroya, görkemli dans sahnelerine iyi ev sahipliği yapamıyor. Oyuncular sıkışıp, takışıyorlar sanki sahneye. İstanbul'da, yaklaşık 20 milyonluk bir şehirde, Devlet Tiyatroları'nın maalesef büyük prodüksiyonları sahneleyecek bir sahnesi yok. Ya da artık yok. Çünkü olanları da kapattılar.
- Bütün oyuna Ekin Eti'nin müzikleri eşlik ediyor. Kötü mü, kesinlikle hayır. Ama Çarlık Rusyası'nı bize hissettirmiyor. Sahnede çalan Rus müziği değildi. Kostümler de öyle. Anna Karanina evli olmasına rağmen genç ve yakışıklı bir adamı baştan çıkaracak kadar güzel bir kadın. Baloya girdiğinde tüm gözleri üzerine çevirecek kadar dikkat çekici bir kadın. Ama sahnedeki Anna Karanina ne saçı, ne makyajı ne de kostümleriyle bu tanıma uymuyor. Daha çok gönül kimi severse güzel odur hissini veriyor insana.
- Oyunculuklara diyecek hiç bir şeyim yok. Anna Karanina' yı oynayan Aslı Arturk, Aleksey Kaenin rolünde Cengiz Uzun, Kiti rolünde Mihriban Rezzan Seyhan ve Dolli rolünde Özden Gököz gerçekten çok başarılıydı.
- Ama benim için oyunun en iyisi Levin rolündeki Caner Kadir Gezener'di. Gerçekten etkileyici bir performans çıkardı.
- Keşke bu oyunu çok daha geniş bir sahnede seyredebilme şansımız olsaydı ve en azından balo sahnelerinde Rus müzikleri eşliğinde yapılan danslar seyredebilseydik.
Sizlere Not: Sahnelerde neler olduğunu facebook'da entelektüelbaykuşlar isimli sayfamdan takip edebilirsiniz. Instagram'da ebru_tarm adresindeyim.
Meraklısına Video: kendi çektiğim selam videosu
Meraklısına Video: Fragman
Kendime Not: Çok kalabalıktık. Sabah 8'de kuyruğa gittim ve 2. sıradan bilet almayı başardım.
ben, annem, naz, müge, yeğeni, esen teyze, adnan amca, emel hn, teyzem, eniştem.
Toplu resim parlak jurnal isimli blogdan alınmıştır. Kendisine teşekkür ederim.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder