9 Haziran 2017 Cuma

Bir Baba Hamlet - Baba Sahne

bir baba hamlet ile ilgili görsel sonucu
(Nazimo - Tiyatro)

Yazan: Sebastian Seidel
Çeviren: Yücel Erten
Yöneten: Emrah Eren
Oyuncular: Şevket Çoruh, Murat Akkoyunlu
Sahne ve Kostüm Tasarımı: Barış Dinçel
Işık Tasarımı: Yakup Çartık
Müzik: Can Şengün
Hareket Düzeni: Işıl Zeynep
Eskrim Koreografisi: Deniz Özmen
Şarkı Sözleri: Faruk Üstün
Afiş Tasarımı: Ethem Onur Bilgiç
Yönetmen Yardımcısı: Işıl Zeynep
Reji Asistanları: Beste Seyhan, Ali Haydar Çataltepe
Prodüksiyon Asistanları: İdil Trabzonlu, Sabri Memi
Sahne Terzisi: Seyhan Erdoğan
Teknik Masa: Özgehan Özturan
2 perde / 2 saat

Oyuna gitmeden evvel iyi bir şey seyredeceğimi düşünmüştüm ama bu kadarını ummamıştım. Şevket Çoruh ve Murat Akkoyunlu' un canlandırdığı iki şaşkın ve hadsiz (!) aktör Shakespeare'nin  Hamlet oyununu sahneye koymaya çalışmaktadır. Oyunculardan biri kendince metne sadık kalarak, eli yüzü hafiften düzgün bir Hamlet ortaya çıkarmaya çalışırken diğeri Hamlet yerine Shakespeare'in bir müzikalini sahnelemek istemektedir. Ama illaki Hamlet'in sahnelenmesi gerekiyorsa o zaman o da müzikal yeteneğini bu Hamlet'de sergileyecektir. Ve gerçekten sergiledi de. Oyunun yönetmenliğine soyunmuş olan diğer oyuncuyu (yani Şevket Çoruh'u) tek ayak üstünde defalarca uyutup, allem edip kallem edip, bir şekilde şarkılarını söylemeyi başardı. İyi ki de söyledi. Bizi de gülmekten kırdı geçirdi.


bir baba hamlet ile ilgili görsel sonucu

Hamlet'in kelli felli karakterlerinin neredeyse tamamı -Hamlet dahil- Şevket Çoruh'un canlandırdığı yönetmen tarafından oynanırken, bütün dişi rollerle, ufak tefek bazı karakterler Murat Akkoyunlu'ya kalıyor. Beraber Hamlet metnini sahne sahne, kavga dövüş oynamaya çalışıyorlar. Ama ne oynuyorlar anlatılmaz, yaşanır. Enerjisi inanılmaz yüksek, her sahnesi ayrı aksiyonla süslü, korkunç komik, sürprizlerle dolu bir oyun Bir Baba Hamlet. (Az önce yaptığım ogzimoronu fark ettiniz değil mi?)  Yıllar sonra ilk kez Devekuşu Kabare oyunları ya da Hisseli Harikalar Kumpanyası müzikalini seyrederken güldüğüm gibi güldüm. Doya doya.
bir baba hamlet ile ilgili görsel sonucu


Bu arada Barış Dinçel'in hazırladığı dekor muhteşemdi. Her tarafından ayrı bir sürprizin çıktığı, her derde deva bir dekor. Orası açılıyor, burası dönüyor. Oyuna ne lazımsa o oluyor. Bir nevi sürpriz yumurta yani. Ve kostümler. Kostümlere gerçekten çok özenilmiş. Her bir ayrıntı her bir aksesuar üzerinde tek tek düşünülmüş. Zeka dolu bir iş çıkarılmış ortaya.  Oyunun seyir zevkinin kaçmaması için daha fazla ipucu vermek istemiyorum. Ama aklımda kalan tüm detayları kendim için, ilerde okuyup tekrar hatırlamak için en ince detayına kadar yazacağım.

bir baba hamlet ile ilgili görsel sonucuNe diyelim artık. Önümüzdeki sezon tekrar izlemek üzere. Bu bir veda değil sadece kısa bir ara. Ha, bir de "çürümüş bir şeyler var Danimarka Krallığı'nda".  Benden duymuş olmayın ama sadece Danimarka Krallığı'nda değil. Kaçmaz bu oyun.

Bu arada oyun broşüründe oyunu nefis anlatmışlar. Buraya o yazıyı da koymak istedim.

"Kalaslarından dekor, heveslerinden oyun yapmak üzere yola çıkmış iki cüretkar oyuncu, kendilerine kurban olarak Shakespeare'in başyapıtı Hamlet'i seçmişlerdir. Can siperane bir cesaretle seyircinin önünde buna yeltenirler ama kısa sürede temsil can havline dönüşür. Biri, oyunculuk için istediği ortamı bulamadığı anlaşılan Shakespeare uzmanı gibi davranan yarım porsiyon aktör; diğeri de şarkı söyleme hevesiyle sürekli müzikallerden dem vuran bir şaşkın... Eli yüzü düzgün, başı sonu belli, dört başı mamur, babalar gibi bir Hamlet düşlerlerken, ortaya çıkan kepazelik "Bir Baba Hamlet"e dönüşür."


Sizlere not: Sahnelerde neler olduğunu facebook'ta entelektüelbaykuşlar isimli sayfamdaki paylaşımlardan takip edebilirsiniz. Instagram'da ebru_tarm adresindeyim.

Meraklısına Video: Kendi çektiğim selam videosu

 
 
Kendime Not: Bizim takım ben, selmuş, müge ve yengem.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder