Yazan: Sönmez Atasoy
Yöneten: Okday Korunan
Dekor - Kostüm Tasarımı: Şirin Dağtekin Yenen
Işık Tasarımı: İ. Önder Arık
Oyuncular: Okday Korunan
Müzik: Timur Selçuk
İstanbul Devlet Tiyatrosu'nun bu sezona hazırladığı yeni oyunu Kendi Gök Kubbemiz (Yahya Kemal)'i seyrettim. Yahya Kemal'in ağzından, onun şiirlerinin rehberliğinde çocukluğuna, gençliğine, Paris günlerine, hayatına değen insanlara, Atatürk'e, büyük elçilik yıllarına, özetle yaşamına tanıklık ediyoruz. Bugüne kadar sadece şair kimliğiyle tanıdığım (kendi adıma söylüyorum) Yahya Kemal'in çok farklı yönlerini öğreniyorum. Sahnedeki Yahya Kemal tüm bunları o kadar güzel, o kadar dinlenesi anlatıyor ki. Anlattıklarına o kadar şaşırıyorum ki. Ne kadar sıra dışı, ne kadar cesur, ne kadar başarılı bir hayat. Mesela 18 yaşında Marsilya'ya, oradan Paris'e kaçmak nasıl bir cesaret, nasıl bir gözükaralıktır? Bir taraftan da eğitimini tamamlamak, hem yabancı hem de Türk sanat çevreleriyle hercümerç olmak. Sonra Atatürk'le bir araya gelmek, büyük elçilik yapmak. Ne kadar renkli, ne kadar entelektüel bir hayat. Oyundan aklımda kalan cümle, kendisini hastanedeki hemşireye tanıttıktan sonra umarım hayal kırıklığına uğramadınız diyor. "bazen şiiriyle şairin kalıbı birbirine uymaz"
Yahya Kemal'i oynayan Oktay Korunan gerçekten çok başarılıydı. Tek kişilik oyunda bir tek kez bile teklemedi. Hepimizi yakaladı ve anlatımlarıyla bizleri Yahya Kemal'in arkasından sürükledi. Onunla birlikte Yahya Kemal'in hayatında şiirlerinin izini sürdük. O güzel sesinden şiirlerini dinledik hatta o şiirlerin şarkılarını.
Oyunun dekoru çok göz alıcıydı. Üsküdar Tekel Tiyatrosu Cep sahnesi hazırlanan özel dekorla sanki bir mabede dönmüştü. Her tarafı kaplayan sayfalar dolusu Yahya Kemal şiirleri. Ve o güzel dekoru renkten renge sokup ve bizleri duygudan duyguya sürükleyen başarılı ışık tasarımı oyuna ayrı bir ruh kattı.
Oyundan sonra Yahya Kemal'le ilgili okumak, araştırmak, şiirlerinin dışındaki hayatını öğrenmek isteği ve hevesi oluştu içimde. Cumhuriyet ne güzel, ne özel insanlar yetiştirmiş. Sönmez Atasoy yazdığı oyunda tüm bu bilgileri Yahya Kemal'in bazen görünmez bir misafirle, bazen de kendi kendisiyle yaptığı sohbetlerin içine o kadar güzel yerleştirmiş ki. Kendi Gök Kubbemiz'i bu sezon seyredilecek oyunlar listenize almanızı tavsiye ederim.
Sizlere Not: Sahnelerde neler olduğunu facebook'da entelektüelbaykuşlar isimli sayfamdan takip edebilirsiniz. Instagram'da ebru_tarm adresindeyim.
Meraklısına Video: Kendi çektiğim selam videosu
kendime not: bizim takım, ben, müge ve yeğeni defne
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder