31 Mayıs 2016 Salı

Parçacıklar - Pürtelaş Tiyatrosu



(Nazimo - Tiyatro)

Yazan: Nick Payne
Çeviren: Ece Dizdar
Yönetmen: Tamer Can Erkan
Işık Tasarım: Cem Yılmazer
Müzik: Orhan Enes Kuzu
Sahne Tasarım: Ahsenur Çiftçioğlu
Sanat Yönetmeni: Serdar Biliş,
Koreograf: Candaş Baş

Oyuncular:
Damla Sönmez
Deniz Karaoğlu

Oyunu Moda Sahnesinde izledim. Bu aralar Moda sahneden çıkamıyorum zaten. Salona girdiğimizde bizi davetkar bir dekor karşıladı. Sahnenin tavanına uzunlu kısalı tellerle rastgele asılmış, içinde ışıklar yanan şekilsiz parçacıklar. Oyun boyunca  parçacıkların renkleri oyunun genel atmosferine uygun olarak değişti. Oyuncular sanki iri yıldızların altında oynuyorlar gibiydi.

30 Mayıs 2016 Pazartesi

Oda ve Adam



Nazimo - Tiyatro)

Metin: Eric de Volder
Çeviren: Şaban Ol
Yönetmen: Mesut Arslan,
Oyuncular: Engin Hepileri, Nergis Öztürk


Bu akşam çok değişik bir oyun izledik. Bir kadınla bir erkeğin yaşadıkları ilişkileri üzerine ya da yaşayamadıkları ilişkileri üzerine ya da ilişkilerine dair hayalleri üzerine çok sıra dışı bir kurguyla sahnelenmiş bir oyundu Oda ve Adam. Sahnede iki insan vardı. Biri kadın biri erkek. Aynı zamanı ya da aynı mekanı paylaşmıyorlardı ama aynı sahnede aynı metni paylaşıyorlardı. Aynı metni önce kadın sonra da adam oynadı. Fakat her ikisi de aynı kelimelerden farklı hikayeler anlattılar bize. 

Oyunun başlama saati sekiz buçuktu. oyun salonuna seyircileri başlama saatinden 10 dakika kadar önce almaya başladılar. İçeri girdiğimizde sahnede oyunun başlamış olduğunu gördük. Engin Hepileri ve Nergis Öztürk bana göre çok korkunç bir müziğin eşliğinde sahnede birbirlerinden bağımsız olarak deviniyorlardı. 


29 Mayıs 2016 Pazar

Kız - O. Henry



(Nazimo - Edebiyat )

Helikopter yayın evinden çıkan bu kitapta Amerikan edebiyatının kısa öykü ustası O. Henry'ye ait 13 öykü var. Kız, bir solukta okunan ince bir kitap. İçinde müneccimlerin hediyesi, son yaprak, kızıl reisin fidyesi, yeşil kapı gibi çok bilinen hatta filmlere konu olmuş öykülerin yanında benim ilk kez okuduğum, daha önceki derlemelerde rastlamadığım kız, define, hırsız gibi öykülerde var. 

Piyasada bulduğum ne kadar O. Henry kitabı varsa hepsini aldığım için, daha önce okumadığım öykülere rastladığımda çok seviniyorum. Bu kitapta da bir kaç tane buldum. Daha önceden bildiklerimi bir daha okumak da çok sevilen eski dostlarla tekrar karşılaşmak gibiydi. Sarılıp, öpüştük, hasret giderdik.