Yazan: Vasıf Öngören
Yönetmen: Şener Şen
Yardımcı Yönetmen: Defne Kayalar
Dekor Tasarım: Barış Dinçel
Işık Tasarım: Cem Yılmazer
Kostüm Tasarım: Başak Özdoğan
Afiş Tasarım: Ethem Onur Bilgiç
Oyuncular: Şener Şen, Kutay Sandıkçı, Onay Kaya, Gizem Ergün, Uğur Arda Başkan
1970 yılı 15 - 16 haziranındaki büyük işçi ayaklanmasının yaşandığı günler. Bütün Türkiye ayakta. Türkiye'nin her yerinden isçiler Ankara'ya yürüyor. Biz ise olayları ve ardından yaşananları fabrikatör Kerim Beyin köşkünün mutfağından izliyoruz. Mutfağın emektar aşçısı Lütfü Usta, aşçının eline doğmuş, aynı köşkte hizmetçilik yapan manevi kızı, kızın nişanlısı Selim, Kerim Beyin şoförü Seyfi, şoförün arkadaşı Ahmet ve mutfağın dışında, bahçeye bağlı Kerim Beyin vahşi kurt köpeği. Mutfak ahalisinin mevcudu bu kadar.
Emekli bir pehlivan olan aşçı Lütfü Usta yirmi yıldan fazladır Kerim Bey için çalışmaktadır. Dünyası mutfağıdır. Dışarıdaki hayat da mutfaktaki radyodan dinlediği ajanstır. Hizmetçi kızın da dünyası mutfaktan, hadi biraz daha büyütelim köşkten ve nişanlısı Selim'den ibarettir. Evin şoförü Seyfi pek etliye sütlüye karışmayan bir tip olsa da arkadaşı Ahmet işçi hareketlerinin içindedir. Fabrikatör Kerim Bey'de bu ayaklanmadan nasibini almış, fabrikasındaki işçilerle ters düşmüş, hatta bir müddet ortadan kaybolmuştur.
Hareketler durulduktan sonra devlet devletliğini yapacak, eylemlere katılan işçilerin üzerinden tüm haşmetiyle, buldozer gibi geçecektir. Ve tüm bu olaylardan Fabrikatör Kerim Bey(ler) -tabi ki- güçlenerek çıkacak, devlet sermayenin, sermaye de devletin yanında yerini alacaktır. Ve hatta yeni düzen kendi yeni adamlarını yaratacaktır. Küçük insanlar kendilerine büyük gelen elbiselerin içinde kendilerini kaybedip, canavarlaşacaktır.
Oyun ilk kez 1977 yılında sahnelenmiş. Sene olmuş 2018. Arkadaş bir ülkede bunca yılda hiç mi bir şey değişmez de biz hala aynı şeyleri seyredip, günümüze ayna tutan oyun deriz? Kızgınlık ve yılgınlık içindeyim. Böyle isyankar bir parantez açtıktan sonra oyuna dönecek olursak, tabi ki oyunun merkezinde tiyatroya bıraktığı rolden dönüş yapan Lütfü Usta rolündeki Şener Şen var. Onu sahnede kanlı canlı izlemek gerçekten büyük keyif. Kusursuz bir Lütfü Usta izledik kendisinden. Tıpkı yıllar önce sahnede izlediğimiz gibi, tıpkı Zengin Mutfağı filminde olduğu gibi. Ama içimden geçeni söylemeden de edemeyeceğim. Keşke büyük usta farklı bir oyunla sahnelere dönüş yapsaydı. O zaman sadece dönüşüne değil, ondan seyredeceğimiz yeni oyun için de heyecanlanırdık. Şener Şen'in muhteşem oyunculuğu diğer oyuncuların da limitlerini zorlamasına neden oluyor. Hizmetçi kız rolünde Gizem Ergün gerçekten çok başarılıydı.Oyundaki diğer roller (hizmetçinin nişanlısı Selim) Onay Kaya, (şoför Seyfi) Ugur Arda Başkan, (Şoförün arkadaşı Ahmet ) Kutay Sandıkçı da başarılı performanslar sergilediler. Ama bu öyle bir oyundu ki tüm dikkatler Şener Şen'in üzerinde toplanmıştı. Onlar da bu büyük ustanın yanında ezilmeden oynamayı başardılar.
Ben Zengin Mutfağı'nı ilk kez üç yıl önce Şehir Tiyatrolarında, yazarın kızı Aslı Öngören'in rejisiyle izlemiştim. Sahneleme olarak o oyunu çok daha başarılı olduğunu düşünüyorum. Belki de işin içine kan bağı girdiği içindir. O rejide Lütfü Usta, kurt köpeği ilişkisi, Selim'in fakir ve aşık bir üniversite öğrencisinden faşist bir zorbaya dönüşme süreci çok daha iyi anlatılmıştı. Bir de Dasdas'ın yeni sahnesini çok bir kocaman buldum. 750 kişilik salon seyir keyfini bozuyor. Alan o kadar geniş ki, dekor içinde kayboluyor, oyuncak gibi duruyor. Ben bir de mutfağa takıldım. O dekor 1970 yılında bir köşkün mutfağı değildi. Gözler filmdeki mutfağı aradı. Söylemeden geçemedim.
Vasıf Öngören'in yazdığı oyundan kulağa küpe tadında çıkarılacak pek çok replik var ama benim için oyunun en vurucu cümlesi "kimin için çalışacağını iyi düşüneceksin" repliğiydi.
Sevgili Şener Şen, üstat, iyi ki döndün sahnelere. Umarım sahne serüvenin yeni oyunlarla da devam eder.
Sizlere Not: sahnelerde neler olduğunu facebookda entelektüelbaykuşlar isimli sayfamdan takip edebilirsiniz.
Meraklısına Video:
Kendime Not: bizim takım ben, annem, kızım, yeğenim ve müge
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder