Yazan: John Cameron Mitchell
Çeviren/Uyarlayan: Yılmaz Sütçü
Yönetmen: Barış Arman
Müzik: Stephan Trask
Koreograf: Didem Atasoy
Kostüm Tasarım: Tanju Babacan
Işık Tasarım: Önder Arık
Dekor Tasarım: Yiğit Sütçü
Oyuncular:
Yılmaz Sütçü
Ayşe Günyüz
Moda Sahnede çok farklı, çok çarpıcı, çok sarsıcı ve bir o kadar güzel bir müzikal izledik. Hedwig ve Angry Inch. Daha da şaşırtıcı olanı seyrederken sizi büyüsü altına alan bu müzikalde sahnede sadece 4 müzisyen ve 2 oyuncu olması. Küçük ama dev kadro.
Duvar yıkılmadan önce Doğu Almanya'da doğan kız gibi güzel bir oğlan çocuğunun hayat öyküsünü, aslında acıklı hayat öyküsünü anlatan bir müzikal Hedwig. Aşık olduğu Amerikan askeriyle evlenip birlikte Amerika'ya gidebilmek için Hedwig'in ufak bir kısmını ardında bırakması gerekmektedir. O da gereğini yapar, annesinin kimliğini alır ve evli bir kadın olarak Amerika'ya gider. Ama maalesef aradığı mutluluğu orada bulamaz. Annesi küçüklüğünde uyumadan önce her gece anlattığı masalla zehirlemiştir onu. Masalda tek bedende kadın ve erkek olarak mutlu mesut yaşayan insanların tanrının gazabına uğrayarak, ikiye bölünüp, dünyaya dağıtıldığını, o günden beri herkesin kendi eksik yarısını aradığını anlatılmaktadır. Hedwig de bir kaç kez eksik yarısını bulduğuna inansa da sonuç pek de öyle olmamıştır.
Yaşanan bir sürü acı, hayal kırıklığı ve kazığın ardından Hedwig artık Angry Inch adını verdiği orkestrasıyla turneye çıkan, kendi bestelerini çalıp, söyleyen tanınmış bir Drag Queen'dir ve kendisinden çaldığı bestelerle ünlü olan eski sevgilisinin izini çıktığı turnelerde sürmektedir. Bu sefer de yolu İstanbul'a düşmüştür. Bu gösteriyle aynı anda bestelerini çalan hırsız sevgilisinin de Kadıköy Rüştü Saraçoğlu stadında konseri vardır. Zaman zaman biz de bu konsere bağlanırız.
Hedwig inanılmaz göz alıcı ve güzel bir kadın. Hareketleri,saçı, kostümleri, mimikleri, konuştuğu kırık aksanlı Türkçesi, enerjisi, sesi ile beni anında büyüsü altına almayı başardı. Aslında çok acıklı öyküsünü, belki de daha rahat başa çıkabilmek için en komik haliyle bize aktardı. Bir de en edepsiz, en fütursuz haliyle. Ve bence ezberlerimizi bozdu. Bir erkekle bir erkek arasında yaşanan ilişkideki hayal kırıklıklarının, üzüntülerin ve de yenen kazakların bir erkekle bir kadın arasındakinden hiç de farklı olmadığını, tüm ihtişamlı görünüşüne rağmen onun ne kadar naif bir ruh taşıdığını bize anlattı.
Hedwig rolünde Yılmaz Sütçü inanılmaz bir performans sergiledi. Hem oyuncu olarak hem de muhteşem bir şarkıcı olarak. Ve Ayşe Gündüz. Çok fazla ortalarda olmayan, ara sıra bir belirip, bir kaybolan Ayşe Günyüz. Oyunda Hedwig'in can yoldaşı rolünde çok başarılıydı. Bizi her an şaşırtmayı başardı. Oyunuyla şaşırttı, görünüşüyle kafamızı karıştırdı. salonda Whitney Houstan'un I will always love you şarkısı yankılanırken, sesin CD'den değil de ondan geldiğini fark ettiğimizde şaşırttı. Velhasılı kelam çok başarılıydı.
Hedwig ve Angry Inch aslında sert bir oyun. Yer yer seyrettikleriniz, duyduklarınız demir bir leblebi olup ağzınızda kalıyor ama sonra o duygu bir kahkaha tufanıyla yok olup gidiyor. Seyirciye sarsıcı bir serüven yaşatıyor.
Bu müzikali kaçırmayın. Bu topraklarda her zaman bu kadar cesur oyunlar sahnelenemiyor. Bu arada resimler bana ait. Oyunun başında "fotoğraf ve video çekebilirsiniz ama b...unu çıkarmayın" dediler.
Tiyatro ve edebiyatla ilgili daha fazla haber ve yazı okumak için facebook'da entelektüelbaykuşlar isimli sayfamızı takip edebilirsiniz.
Kendime Not: Bizim ekip ben ve selmuş
Kendime Resim:
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder