Yazan: Sam Shepard
Çeviren: Yıldırım Türker
Yönetmen: Ergün Üğlü
Müzik: Deniz Noyan
Dramaturg: Gökhan Aktemur
Dekor Tasarımı: Barış Dinçel
Kostüm Tasarımı: Gamze Kuş
Oyuncular: Ahmet Saraçoğlu, Serdar Orçin, Alev Oraloğlu, Eraslan Sağlam
Şehir Tiyatrolarının sezon sonuna yetiştirdiği yeni oyunu Vahşi Batı'yı seyrettik bu akşam. Bir kaç zamandır hep eleştiriyoruz ya Şehir Tiyatrolarını, işte bu sefer olmuş. Vahşi Batı'ya söyleyecek sözüm yok. Amerikalı yazar Sam Shepard'ın meşhur oyunu Vahşi Batı birbirinden çok farklı hayatlar yaşayan iki kardeşin, beklenmedik bir şekilde, beş yıl aradan sonra tatile giden annelerinin evinde karşılaşmalarını anlatıyor.
İki kardeş ve iki farklı hayat. Kardeşlerden küçük olanı Austin üniversite bitirmiş, senaryo yazarlığı yapmaktadır. Ülkenin kuzeyinde kendisini bekleyen bir karısı, çocukları, güzel bir evi, arabası, bankada parası vardır. Anneleri Alaska'ya tatile giderken çiçeklerine bakması için Austin'i çağırmıştır. O da boş evde rahatça senaryo yazmayı planlamaktadır. Derken hiç beklenmeyen bir misafir, büyük kardeş Lee gelir. Lee hırçın hatta saldırgan mizaçlı, son zamanlarda çölde takılan, ufak tefek hırsızlık işlerine bulaşan, çok gürültülü bir adamdır. Austin ise ağabeyinin aksine sessiz, sakin, olayları kontrolü altında tutmayı seven, biraz da ürkek biridir. Bu beklenmedik karşılaşma tarafları rahatsız eder. Birlikte zaman geçirdikçe aralarındaki ilişki gerilmeye başlar.
Austin'in tipik bir Amerikan rüyası olan yaşantısı Lee için gerçek anlamda sinir bozcudur ve bu hayatta elde edemediği her şeyi temsil etmektedir. Lee'nin yaşadığı sorumluluklardan azade hayat da Austin'in Amerikan rüyası uğruna feda ettiklerini gözüne gözüne sokmaktadır. Önce birbirlerinin hayatlarını didiklemeye başlarlar, sonra da kendilerinde olmayanları istemeye. Ve birbirlerine benzemeye, dönüşmeye başlarlar. Gün hesaplaşma günüdür. İçerler, sarhoş olurlar, kavga ederler, yerlerde sürünürler, eşyalara, birbirlerine şiddet uygularlar. Hesaplaşma çığırından çıkmış bir şekilde devam etmektedir. İki kardeşin de hayatları başlarına yıkılmaktadır hem de bunu kendi elleriyle yapmaktadırlar. İki kardeş de Amerikan rüyasının içinde boğulmaktadır.
İşte bu iki acayip kardeşi Ahmet Saraçoğlu (Lee) ve Serdar Orçin (Austin) inanılmaz iyi oynuyorlar. Gerçekten çok başarılılar. Kavga, şiddet sahneleri o kadar gerçek ki. Seyrettiğinizin tiyatro oyunu olduğunu unutuyorsunuz. İki kardeş arasında an be an artan gerilim sizi resmen oyuna kilitliyor. Ve bu gerilim muhteşem bir finalle seyirciyi zirvede bırakıyor.
Ben oyunu çok sevdim. Şehir Tiyatrolarının Nora Bir Bebek Evi oyununda aldığım tiyatro tadını buldum bu oyunda da. Vahşi Batı konu olarak belki herkesin çok hoşuna gitmeyebilir ama Ahmet Saraçoğlu ve Serdar Orçin'.in muhteşem oyunculukları ve Barış Dinçel'in tasarladığı ve bir oyuncu gibi oyuna dahil olan hareketli dekor seyredilmeye değer. Bu iki başarılı oyuncuyu sahnede birlikte seyretmek büyük keyif.
Barış Dinçel'in dekoru kendisine ayrıca bir paragraf açılmasını hak ediyor. Kardeşler birbirlerinin ve kendilerinin hayatını yıktıkça dekor da parça parça dökülüp iki kardeşin başına yıkılıyor. Dekor her an seyirciyi şaşırtıyor.
Şehir Tiyatrolarında Vahşi Batı kalitesinde bir oyun seyretmek bana çok iyi geldi. Önümüzdeki sezon tekrar seyredilecek oyunlar listemde. Umarım önümüzdeki sezon aynı yazarın Aç Sınıfın Laneti'ni de oynarlar. Yıllar yıllar evvel rahmetli CüneytTürel'den seyretmiştim o oyunu. Vahşi Batı seyredilecek ve seyrettilecek oyunlardan.
Sizlere Not: sahnelerde neler olduğunu facebookda entelektüelbaykuşlar isimli sayfamdan takip edebilirsiniz. Instagramda @ebru_tarm adresindeyim.
Meraklısına Video: Fragman
Meraklısına Video: kendi çektiğim selam videosu
kendime not: bizim takım ben, annem, yengem ve selmuş
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder