Yazan: Ebusüreyya Sami
Çeviren: Erol Üyepazarcı
Oyunlaştıran: Selçuk Yüksel
Yöneten: Selçuk Yüksel
Dramaturg: Dilek Tekintaş
Dekor Tasarımı: Kerem Çetinel
Kostüm Tasarımı: Beren Janset Kaplan
Müzik: Orhan Enes Kuzu
Hareket Düzeni: Senem Oluz
Işık Tasarımı: Kemal Yiğitcan
Efekt Tasarımı: Kadir Arlı
Oyuncular: Burak Davutoğlu, Burhan Yeşilyurt, Can Alibeyoğlu, Cihan Kurtaran, Defne Gürmen, Emre Şen, Gülce Çakır, Murat Üzen, Neslihan Ayşe Öztürk, Ozan Gözel, Özgür Atkın, Pınar Aygün, Volkan Ayhan
Şubat ayının ilk oyunu Şehir Tiyatrolarından geldi. 1868 yılında doğduğu bilinen Ebu's Süreyya Sami Başkomiser Amanvermez Avni'nin başından geçen maceraları anlatan 10 kitaplık polisiye bir dizi kaleme alır. Yazıldığı dönemde Sharlock Holmes çok meşhurdur. Bu nedenle dizinin üst başlığı "Türklerin Sharlock Holmes'u Amanvermez Avni"dir. Dizi döneminde çok tutulur ve ikinci baskı yapar. Bu bilgiler oyun kitapçığından. Bence Şehir Tiyatroları edebiyat tarihimizde kıyıda köşede kalmış ama özel ilgiyi hak eden bu yazarı ve kahramanı Başkomiser Amanvermez Avni'yi bizlere tanıtmakla ve bu oyunu repertuvarına almakla çok iyi bir iş yapmış.
Oyun seriden Körebe ve Yanmış Adam hikayelerinden uyarlanmış. Amanvermez Avni ilk öyküde gözleri bağlanarak esrarengiz bir doğuma götürülen ebe kadının hikayesinin izini sürerken diğerinde ise tamamen yanmış halde bulunan bir cesedin katilinin peşinden gider. Amanvermez Avni çok zeki bir adam ve tam bir kılık değiştirme ustası. Ama Avni bir süper kahraman değil. İşinde çok başarılı ve ünlü olmasına karşın başına pek çok talihsiz olay geliyor. Yıkılan odunların altında kalıyor, gemiden düşüyor, neyse ki kurtuluyor. En büyük problemi sürekli Sharlock Holmes ile karşılaştırılması. O da kim oluyor yahu? Ve içinde aşk olmayan bir polisiyeye ne kadar polisiye diyebiliriz ki? Amanver Avni'nin kendisine aynı zamanda asistanlık da yapan, tabi ki çok güzel, uzatmalı bir nişanlısı var. Ve güvenilir yardımcı kontenjanında komiser Arif.
Oyunda sürekli değişen pek çok mekan var. Mekan geçişleri Kerem Çetinel'in hazırladığı dekor sayesinde gayet başarıyla kotarılmış. Dekoru biraz anlatmak isterim. Maksat gözünüzde biraz canlansın. Sahneyi ortadan ikiye bölünmüş gibi düşünelim. Sol taraftaki parça 2 katlı olarak düzenlenmiş. Sağ taraf ise tek parça, boş bir sahne. Sahnenin önü hareketli panolarla kapatılmış. Panoları kaydırarak, aynı anda birden fazla mekanı ve olayları bir arada gösteriyor ve oynayabiliyorlar. Sahnenin arka tarafı beyaz bir fonla kapatılmış. İlave bir dekor yok. Beyaz fon üzerine yapılan ışık uygulamasıyla sahnede çizgi romanı çağrıştıran görüntüler yakalanmış. Bu sayede mekan değişiklikleri çabucak ve yaratıcı bir şekilde yapılabilmiş.
Oyun kostümleri çok başarılıydı. Oyuncular rollerinde çok iyiydiler. Özellikle Amanvermez Avni'yi oynayan Burak Davutoğlu beni gerçekten çok şaşırttı. Kendisini daha önce de Şehir Tiyatrosu oyunlarında izlemiştim. (Saygılı Yosma, Titanik Orkestrası, Kırmızı Pazartesi, Aldatma) Şaşırttı çünkü birbirinden çok farklı pek çok role büründü. Vapurdaki yaşlı adam ve falcı kadın tiplemeleri gerçekten çok başarılıydı.
Oyunun iki sahnesinde sürpriz misafirimiz vardı. Sultan Abdulhamit Han. Her iki sahnede de olaylar Amanvermez Avni, zabıta nazırı ve Abdülhamit arasında geçiyordu. Replikler konuyla ilgili olsa da Şehir Tiyatrolarında Abdülhamit Han için her daim hazır padişah kadrosunun bulunması biraz itici oluyor. (bakınız Mekadonya Gamzesi) Belki kitapların orijinalinde de vardır. Günahlarını almayalım.
Oyunu seyretmeden önce özellikle tiyatrolar.com'da okuduğum yorumlar çok olumsuzdu. Belki de bu nedenle beklentim düşüktü. Ben yaklaşık 2,5 saat süren oyunu, sıkılmadan hatta keyifle seyrettim. Oyunla ilgili yapacağım eleştiri keşke tempo biraz daha yüksek olsaydı olabilir ancak. Yolu açık, alkışı bol olsun.
Sizlere Not: Sahnelerde neler olduğunu Facebook'da entelektüelbaykuşlar isimli sayfamdan takip edebilirsiniz. Instagramda @ebru_tarm adresindeyim.
Meraklısına Video:
Meraklısına Video: Fragman
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder