Yazan: William Shakespeare
Çeviren: Nurettin Sevin
Rejisör: Yücel Erten
Dekor Tasarım: Ethem İzzet Özbora
Kostüm Tasarım: Nalan Alaylı
Işık Tasarımı: Yakup Çartık
Müzik: Emil Tan Ertem
Oyuncular:
Veda Yurtsever (biz Eylem Yıldız'dan izledik), Hakan Meriçliler, Uğur Hakan Güneri, Turan Günay, İlkay Akdağlı, Fatih Dokgöz, Zülfükar Ali Sinan Demir, Burak Altay, Çiğdem Yıldız, Ahmet Taşdemir, Ahmet Kurt, Başak Ova, Bilal Ercan, Büşra Saraç, Erdem Bilgi, Hakan Sivlim, Mehmet Emrah Hamşioğlu, Muhammed Yıldız, Oya Ünal, Özlem Karataş, Rezzak Aklar, Seda Özgiş, Tuba Aydın, Tuğçe Topçu
Bugün Devlet Tiyatrosunun sezona hazırladığı yeni oyunlardan William Shakespeare'nin Hırçın Kız oyununu izledim. Oyun Padualı zengin tüccar Baptista'nın iki güzel ve bekar kızı hakkında. Kızlardan büyük olanı, Katherina çok huysuz, çok aksi ve çatal dilli bir kızdır. Küçük kız Bianca ablasının aksine hem çok güzel hem de çok iyi huyludur. Pek çok talibi vardır ama kızların babası büyük kız evlenmeden küçüğün evlenmesine izin vermez.
Bianca'ya talip olarak birbirleriyle rekabet eden damat adayları bu sefer Katherina'ya bir koca bulmak ve önlerindeki engeli ortadan kaldırmak için iş birliği yaparlar. Sonunda aranan koca adayı bulunur. Baptista'nın kızına vereceği yüklü çeyizi duyan Petruchio Katherina'nın izdivacına talip olur ve Katherina'nın tüm itirazlarına rağmen üç gün içinde evlenirler. Böylece meydan Bianca'nın taliplerine kalır. O kulvarda da yalanlar, dolanlar, birbirlerinin yerine geçmeler, arkadan iş çevirmeler gırla gider.
Sonunda Bianca'nın cephesinde aşk kazanır ama büyük kardeşin evinde işler pek yolunda gitmemektedir. Çünkü çılgın, gürültülü, oldukça inatçı ve acımasız bir adam olan Petrucio kendine has yöntemleriyle Katherina'yı evcilleştirmeye çalışmaktadır. Üstelik yöntemleri de çok acımasızdır. Bu aslında tam da adamın fendi kadını yendi hikayesidir. Katherina'yla Petrucio'nun arasındaki bu dengesiz ilişki yazıldığı yıllar için kabul edilebilir hatta komik olabilir ama seyrederken beni zaman zaman güldürse de çok rahatsız etti. O nedenle erkek egemen bu dünyaya inat oyunun devrimci finaline bayıldım.
Bu akşam oyunda şansız bir durum da olmuş. Katherina'yı oynayan Veda Yurtsever aniden rahatsızlanmış ve yerine Eylem Yıldız bir gecede role hazırlanarak sahneye çıkmış. Ama bence gayet iyi götürdü rolünü.
Ben Hırçın Kızı daha önce tiyatroda seyretmemiştim ama 1953 yapımı Hırçın Kız oyunundan uyarlanan Kiss Me Kate filmini gerçekten çok severek seyretmiştim. O nedenle oyuna çok eğleneceğimi, çok güleceğimi düşünerek geldim. Yani oyunla ilgili beklentim oldukça yüksekti. Ama maalesef oyunun temposu çok ağır kalmış. Oyuncular tek tek bakıldığında başarılıydı ama hepsi bir araya geldiğinde nasıl desem bir şeyler eksik gibiydi. Oyun beni alıp sürüklemedi. Adı üstünde oyun Hırçın Kız ama benim aklımda Katherina'nın hırçınlığından çok Hakan Meriçliler'in hayat verdiği Petrucio'nun yaygaracı kişiliği ve acımasızlığı kaldı. Oyundaki Kate (Petrucio ona öyle sesleniyor) ehlileştirilmesi gereken vahşi bir kadından ziyade eziyet gören, şiddete maruz kalan bir kurban gibiydi. Bu şartlar altında da çok gülmek içimden gelmedi. Oyunun hırçınlık dozu eksik kalmıştı. Kate Petrucio'ya ilk andan yenik düşmüştü sanki. Hakan Meriçler gerçekten çok başarılı bir performans ortaya koydu. Sesinin, uzun boyunun da verdiği avantajla tüm sahneyi kontrolü altına aldı, Petrucio'nun uşağını oynayan Uğur Hakan Güneri de gerçekten mükemmel bir tipleme yaratmış. Bence oyunun en komik karakteriydi.
Oyunun en başarılı tarafı bence kostümleriydi. Her oyuncunun rolüne uygun özenli ve dönemi gözümüzde canlandıran kostümler hazırlanmış. Özellikle 2. perdedeki Bianca'nın düğün yemeği sahnesinde bir masa etrafında toplanmış kostümler gerçekten şenlikli bir manzara oluşturdular. Oyun metnine tadını kaçırmadan döviz kurları, faizlerle ilgili bir kaç güncel espri eklenmiş ve konunun İtalyan tüccarlar arasında geçtiği düşünülünce, bu eklemeler hiç de fena olmamıştı.
Sonuç olarak nerede bir Shakespeare oyunu varsa ben her koşulda gidip seyrederim. Shakespeare her zaman Shakespeare'dir.
Sizlere Not: Sahnelerde neler olduğunu facebook'da entelektüelbaykuşlar isimli sayfamdan takip edebilirsiniz. Instagramda @ebru_tarm adresindeyim.
Meraklısına Video:
Kendime Not: Bizim takım naz, berkay, müge, annem, ben, esen teyze, adnan amca
Petrucio nun uşağını oynayan oyuncu Zülfükar Ali sinan Demir bilginize 😉
YanıtlaSilDüzeltmeniz için teşekkür ederim. Düzeltmeyi yapacağım Ama bu hatanın tek sorumlusu Devlet Tiyatroları'dır. Oyunu 14 ekimde seyrettiğimde tanıtım kitapçığını basmamışlardı. O nedenle yazıyı yazarken oyuncuların isimlerinden fotoğraflarını bulup kim olduklarını bulmaya çalışmak zorunda kaldım. Maalesef Devlet tiyatrosu internet sitesindeki oyun künyesinde de sadece oyuncu isimleri yazıyor. Kimi oynadığı yazmıyor. O nedenle makyaj altındaki oyuncuları tanımakta güçlük çekince böyle hatalar olabiliyor. Üstelik geçen hafta sonu (6 nisan) da Cevahir sahneye gittiğimde Hırçın Kız'ın kitapçığını almak istedim. maalesef henüz basılmamıştı. Umarım Devlet Tiyatroları buradan sesimizi duyar.
Sil