7 Mayıs 2009 Perşembe



Çocuk ve Sanat - Kolektif


Yazan: nazimo Kategori: Kategori Dışı

Kitabın kapağında sırtına takılan tüylü kanatlarla Rönesans dönemi tablolarında resmedilmiş çocuk meleklere benzetilen uzak bakışlı bir kız çocuğunun siyah beyaz resmi var. Siyah beyaz fotoğrafları oldum olası çok sevmişimdir. Bu nedenle de kitaplığımdaki okunmamış yüzlerce kitabın arasından (abartmıyorum, ucuz kitap satın alma furyası sonrasında kitaplığımda okunmayı bekleyen yüzlerce kitap oldu) bu kitabı seçtim.

Kitap 2003 yılında, çeşitli yazarların çocuk ve sanat hakkında yazdığı yazılardan derlenmiş. Kitabı çok sevdim. Kimi zaman çok eğlenerek, kimi zaman hüzünlenerek, kimi zaman yazıdaki fikre katılarak, kimi zaman yazıdaki fikre katılmayarak, kimi zaman sevmeyerek,  kimi zaman da şaşırarak okudum.

Aşağıda seçtiklerim, beni bir şekilde daha sıkı yakalayan yazılar.

Mario Levi “O Kitaplardaki Çocuk”  (mutluluk veren yazılardan)
İçinde, Cumartesi sabahları erkenden kalkıp, evin kapısına gazete ile birlikte bırakılan 1001 roman dergisini almak için sabırsızlıkla kapıya koşan ve onu ilk iş olarak okuyan çocuk var. Ben 1001 roman dergisini gazeteciden alma zevkine erişen kuşaktan değilim ama, bunu babam yapmış. Ben de küçükken 1001 roman dergilerini ciltletilmiş fasiküllerinden okuma zevkine eriştim.