14 Haziran 2009 Pazar



Başkalaşımlar – Apuleius


Yazan: nazimo Kategori: Kategori Dışı

Size yaklaşık 1850 sene öncesinden haberler getirdim.  Kitabın yazarı Madauruslu Apuleius, 125 yılında Kartacalı saygıdeğer bir ailenin çocuğu olarak doğmuş. Saygıdeğer bir hatip olarak ona dair son kayıtlar ise 160 senesini gösteriyor. Gramer, retorik ve felsefe eğitimi görmüş, Atina, Roma, Samos, Hieropolis ve Kartaca’da okumuş, yazmış, söz söylemiş ve gezmiş bir büyük düşünür.

Kitap, Kabalcı Yayınevinin Humanitas serisi altında yayınlanmış, Latince aslından Çiğdem Dürüşken tarafından çevrilmiş. Üstelik format olarak da çok değişik. Kitabın sol taraftaki sayfasında metnin Latince aslı, sağ taraftaki sayfa da ise Türkçe tercümesi yer alıyor. 

Kitabın her sayfasını, hatta her satırını büyük bir zevkle okudum. Toplam 690 sayfalık kitabın (maalesef yarısı Türkçe) hiç bitmemesini dilerken, ilginç bölümlerini de notladım. Bu sebeple bu yazı uzun bir yazı olacak, sizi şimdiden uyarmak isterim.

Kitap, büyü yüzünden yanlışlıkla eşek haline dönüşen genç ve yakışıklı Lucius’un başından geçenleri 11 ayrı bölümde anlatmaktadır. Eşek olan Lucius’ un başı dertten kurtulmamış, çeşitli kereler sahip değiştirmek zorunda kalmış, her yeni sahiple yeni maceralar yaşamış, değişik insanlarla tanışmış, değişik yerlere seyahat etmiş ve gittiği yerlerde değişik hikâyeler dinlemiş ve bu serüvenini de bize anlatmıştır.


Yıldız Tozu – Neil Gaiman


Yazan: nazimo Kategori: Fantastik

Neil Gaiman’la Sandman çizgi romanları vasıtasıyla tanıştım. İnanılmaz yaratıcılığı olan bir yazar. Yıldız Tozu’ nun konusu çok eğlenceli ve çok yaratıcı.

Perili Ülke ile bildiğimiz dünya arasındaki sınırı belirleyen bir duvar vardır, bir de bu duvarın kıyısında kurulu 600 yıllık bir köy. Bu köyün halkı, duvardaki tek açıklığın kıyısında gece gündüz nöbet tutar, duvarın iki yakasının ahalisi birbirine karışmasın diye. Her dokuz yılda bir gün , iki yakanın halkı geleneksel panayır şenliği için bir araya gelir. Bir panayır günü, Dunstan Thorn’un, duvar köyden  Perili Ülke’ye kaçmasıyla ve orada ilk gençlik aşkını yaşamasıyla da hikaye başlar.

Yıllar sonra Dunstan Thorn’ un oğlu, Tristran Thorn da –ki varlığıyla babasının Perili Ülke’ye kaçması arasında şiddetli bir bağlantı vardır- köyün güzeller güzeli kızı Victoria Forrester’a olan aşkını ispatlamak uğruna, kayan bir yıldızı bulup, Victoria’ya getirmek üzere, duvarı aşarak öte tarafa geçecektir. Ama kayan Yıldız’ı bulup ele geçirmek isteyen sadece Tristran Thorn değildir.  Üstelik, diğer heveslilerin yıldızı isteme sebebi hiç de barışçı değildir. İşte bu sebeple, yıldızı bulmak o kadar zor olmasa da, onu duvar köyüne geri getirmek hiç de kolay olmayacaktır. Konu hakkında bundan daha fazlasını söylemeyeceğim. Ama duvarın arkasında uzanan periler diyarının sınırları hakkında bir fikir edinebilmeniz için kitaptan bir bölümü alıntı yapıyorum.