30 Mart 2018 Cuma

Kral - Tiyatro Martı

kral tiyatro martı ile ilgili görsel sonucu
Yazan: İonesco
Çeviren: Lale Aslan
Yöneten: Serkan Üstüner
Dekor Tasarımı: Cihan Aşar
Kostüm: Candan Seda Balaban
Işık: Mahmut Özdemir
Oyuncular:
Erdal Özyağcılar
Güzin Özyağcılar
Nihan Büyükağaç
Barış Kıralioğlu
Gözde Çetiner
Ferdi Alver

Bu akşam nefis bir oyun izledim. Tiyatro Martı Ionesco'nun Kral Ölüyor oyununu Kral ismiyle sahneye taşımış. Oyunda ömrünün sonuna gelmiş bir Kral var. Kral sarayda ilk Kraliçesi Marquerite ve gönlünün birinci ama nikahlı ikinci Kraliçesi Marie ile birlikte yaşamaktadır. Tabi bu durumda Marquerite  ve Marie  aynı saraydadır. Yani biraz sıkıntılı bir durum. Marie Saray hizmetçisi Juliette, muhafız ve saray doktoru oyunun diğer karakterleridir. Saray doktoru aynı zamanda cellat, aynı zamanda astrologdur.

29 Mart 2018 Perşembe

Şen Makas - Tiyatrokare

şen makas ile ilgili görsel sonucu
Yazan: Paul Portner
Uyarlayan: Özgür Yetkinoğlu
Dekor: Anıl Ateş Işık
Kostüm: Günnur Caras
Yöneten: Nedim Saban
Yardımcı Yönetmen: Ebru Saçar
Oynayanlar:
Melek Baykal
Veysel Diker
Ebru Saçar
Cem Güler
Özgür Yetkinoğlu
Jess Molho

Oyun broşüründe "1979 yılından bu yana Boston'da aralıksız sahnelenen ve Amerika tiyatro tarihinin en uzun süreli oyunu olarak Guiness Rekorlar Kitabına geçen interaktif komedi" ifadesiyle tanıtılıyor oyun. Ben de oyunu "değişik bir gösteri" cümlesiyle tanımlıyorum.

Oyuna gelecek olursak; Şen Makas isimli uniseks  kuaför salonundayız. Oldukça samimi bir kuaför salonu. Gürültücü, yaygaracı ve panik ataklı kuaförü Veysel Diker, cilveli, işveli, dedikoducu ve yarım akıllı manikürcü kızı da Ebru Saçar oynuyor.

27 Mart 2018 Salı

Hayvan Çiftliği - Altıdan Sonra Tiyatro ve D22 ortak yapımı

hayvan çiftliği tiyatro ile ilgili görsel sonucu
Roman Yazarı: George Orwell
Sahneye Uyarlayan: Peter Hall
Çeviren: Özge Kaya Kutlu
Yöneten: Yiğit Sertdemir
Dekor ve Işık Tasarımı: Cem Yılmazer
Kostüm Tasarımı: Candan Seda Balaban
Müzik: Burçak Çöllü
Koreograf: Senem Oluz
Afiş Tasarımı: Önder Sakıp Dündar
Fotoğraflar: Murat Dürüm
Oyuncular: Berkay Ateş, Burçin Yel, Buse Kara, Can Kulan, Doğaç Yıldız, Ece Yaşar, Erkan Baylav, Gamze Güzel, İsmail Sağır, İpek Büyükakın, Merve Yiğit, Murat Kapu, Pelinsu Karayel, Tanıl Yöntem, Zehra Bilgin

Bu senenin Dünya Tiyatrolar günü oyunu Altıdan Sonra Tiyatro ve D22 ortak yapımı, George Orwell'in aynı isimli kült kitabından sahneye uyarlanan Hayvan Çiftliği oyunuydu. Hayvan Çiftliği halk için yapılan devrimin kendi tiranlarını yaratıp kendi halkını yemesini anlatan bir çeşit fabl.

25 Mart 2018 Pazar

Kan ve Gül - Alper Canıgüz


alper canıgüz kan ve gül ile ilgili görsel sonucu
(Konuk yazarımız Robinson Crusoe'dan haber var)

Kan ve Gül, Alper CANIGÜZ’ün son kitabı, tabii bu ben bu yazıyı yazarken geçerli olan bir durum. Olur da 3 5 sene sonra okursunuz bu yazıyı, “olur mu yahu son kitabı başka değil miydi” diye arkamdan atıp tutmayın durduk yere.



Öncelikle kitapta inanılmaz bir afili filintalar kokusu, tadı alıyorum okurken, acaba yazarımız da onlardan mı diye bakasım geliyor ama buna kitabı bitirmeden bakamıyorum zira inanılmaz akıcı bir kurgusu var, bırakamadım lanet olasını elimden. Son günlerin moda söylemiyle “bam bam bam” taktiğiyle bitirdim. Ve evet çok merakta bırakmayayım sizi Alper CANIGÜZ de afili filintalar ekibindenmiş. Ha bunu bilmemek benim ayıbımdır, muhtemelen herkes biliyordur. Neyse ben en güzel bir tesadüfle öğreniyorum bunu. Sonra dikkatimi çekiyor kitabın editörü de Murat MENTEŞ. Hay Allah ne güzel bir birliktelik.