23 Mart 2019 Cumartesi

Mai ve Siyah - Halit Ziya Uşaklıgil


mai ve siyah ile ilgili görsel sonucu

İş Bankası yayınlarının yeni serisi Türk Edebiyatı Klasiklerinden günümüz Türkçesine çevrilerek yayınlanan Halit Ziya Uşaklıgil'in Mai ve Siyah'ını büyük bir keyifle okudum. Eserin Türk edebiyat tarihindeki özel yeri ve önemini bir kenara bırakarak ben kitabın konusundan ve o dönemin İstanbul'undan radarıma takılanlardan bahsetmek istiyorum.

Dönemin basın yayın dünyasından kesitler sunan Mai ve Siyah'ta büyüleyici bir İstanbul var. Acı olan Halit Ziya gördüğü, yaşadığı İstanbul'u anlatırken ben kaybettiğimiz, artık olmayan İstanbul'u okudum, içim acıyla ve öfkeyle dolarak. Mazbut bir İstanbul ailesi mensubu Ahmet Cemil ile onun Galatasaray lisesinden can arkadaşı, zengin aile çocuğu Hüseyin Nazmi'nin özelinde, Halit Ziya toplumun farklı kesimlerine mensup insanların hayatlarını, yaşam farklılıklarını o kadar güzel anlatıyor ki. Ve Halit Ziya'nın inanılmaz betimlemelerle süslü zarif ve naif anlatımı. Anlattığı her neyse gözünüzün önünde en ince ayrıntısına kadar fotoğraf netliğinde canlanıyor.




22 Mart 2019 Cuma

Hakikat, Elbet Bir Gün - D22


hakikat elbet bir gün ile ilgili görsel sonucu

Yazan: Berkay Ateş
Yöneten: Serkan Salihoğlu
Dramaturg: Aslı Ceren Bozatlı
Dekor ve Işık Tasarımı: Cem Yılmazer
Kostüm Tasarımı: Başak Özdoğan
Müzik: Erdem Doğan
Hareket Düzeni: Gizem Erdem
Maske Uygulama: İleyda Çeşmecioğlu
Oyuncular: Gizem Erdem, Seda Türkmen, Emir Çubukçu, Can Kulan, Berkay Ateş


Bu akşam şaşırtan, sarsan bir oyun seyrettik. Oyun birbirine eklemekte zorluk çektiğim, birbirinden bağımsız gözüken sahnelerle başladı. O nedenle ilk on dakika bayağı bocaladım, anlamakta zorluk çektim ama sonra parçalar bir araya gelmeye başladı ve ortaya çok acayip ve tanıdık bir hikaye çıktı.

Oyun bilmediğimiz bir yerde, belki paralel evrende, bilmediğimiz bir zamanda geçen karanlık bir distopyayı anlatıyor. Ama pek çok şey o kadar bu evrene, o kadar bu dünyaya, hatta spesifik olarak o kadar da bizim ülkemize dair ki.


20 Mart 2019 Çarşamba

Vahşi Batı - Şehir Tiyatroları


vahşi batı şehir tiyatrosu ile ilgili görsel sonucu

Yazan: Sam Shepard
Çeviren: Yıldırım Türker
Yönetmen: Ergün Üğlü
Müzik: Deniz Noyan
Dramaturg: Gökhan Aktemur
Dekor Tasarımı: Barış Dinçel
Kostüm Tasarımı: Gamze Kuş
Oyuncular: Ahmet Saraçoğlu, Serdar Orçin, Alev Oraloğlu, Eraslan Sağlam


Şehir Tiyatrolarının sezon sonuna yetiştirdiği yeni oyunu Vahşi Batı'yı seyrettik bu akşam. Bir kaç zamandır hep eleştiriyoruz ya Şehir Tiyatrolarını, işte bu sefer olmuş. Vahşi Batı'ya söyleyecek sözüm yok. Amerikalı yazar Sam Shepard'ın meşhur oyunu Vahşi Batı birbirinden çok farklı hayatlar yaşayan iki kardeşin, beklenmedik bir şekilde, beş yıl aradan sonra tatile giden annelerinin evinde karşılaşmalarını anlatıyor.




Eylül - Sıfır Pozitif


eylül uğur kanbay ile ilgili görsel sonucu

Yazan, yöneten ve oynayan: Uğur Kanbay
Yardımcı Yönetmenler: Yunus Eski, Ali Bal
Reji Asistanı: Gökhan Efe Şenyapar
Müzik: Bahadır Gülsen
Hareket Düzeni: Deniz Akarslan
Işık Tasarımı: Yasin Gültepe
Sahne Tasarımı: sfrpztf



Eylül Sıfır Pozitif'in ilk oyunu. Sıfır Pozitif de yeni mezun bir grup öğrencinin bir araya gelerek kurduğu çiçeği burnunda bir tiyatro grubu. Oyunun yazanı, yöneteni ve oynayanı da 1991 doğumlu Uğur Kanbay. Yazıp yönettiği 2 perde 110 dakikalık oyunun anlatanı ve de baş kahramanı Eylül. Eylül 28 yaşında bir trans birey. Bizi tek göz evinde ağırlıyor. Bize ailesini, çocukluğunu, doğduğu yerlere nasıl sığamadığını, İstanbul'a gelişini, nasıl orospu olduğunu, çark hikayelerini, büyük aşkı kuşçusunu, askere alınma pardon alınmama macerasını, arkadaşlarını anlatıyor.