7 Temmuz 2017 Cuma

Buddenbrooklar - Thomas Mann

İlgili resim
(Nazimo - Roman)

Buddenbrooklar - Bir Ailenin Çöküşü
Thomas Mann
Çeviren: Kasım Eğit - Yadigar Eğit
Can Yayınevi - Kalsikler
1929 Nobel Edebiyat Ödülü
5. Baskı - 831 sayfa


Nobel Edebiyat ödül sahibi Thomas Mann'ın Buddenbrooklar - Bir Ailenin Çöküşü kitabını yeni bitirdim. 831 sayfalık bir okuma serüvenimiz oldu kendisiyle. Tiyatro sezonu kapanınca okumaya daha çok vakit ayırma imkanım oldu. Bu kitap Thomas Mann' ın ilk kitabı, aynı zamanda benim de Thomas Mann'dan okuduğum ilk kitap. Kitapta kuzey Almanya'da yaşayan zengin bir tüccar ailesinin, Buddenbrooklar'ın 4 kuşak boyunca süren hikayesi anlatılıyor. Olayın merkezinde üçüncü kuşak Buddenbrook'lar olan 2'si erkek, 2'si kız dört kardeş var. Onlarla daha okul cağlarındayken tanışıyoruz. Anne baba, büyük baba, babaanneleriyle birlikte yaşadıkları görkemli evlerindeki hayatlarına Thomas Mann'ın titiz ve detaylı anlatımı ile tanıklık ediyoruz, hatta onlarla birlikte biz de yaşıyoruz sanki.

Olaylar 1835 yılında başlıyor ve neredeyse 45 yıllık bir zaman dilimine yayılıyor. Çocuklar büyüyorlar, evleniyorlar, dolayısıyla başka ailelere karışıyorlar, çocukları oluyor, onlar da büyüyor, okula gidiyor, evleniyor, erkekler iş hayatına atılıyor, büyükler daha da büyüyor, sırası gelen öbür tarafa gidiyor. Ve sonunda onlar en büyük oluyorlar.

3 Temmuz 2017 Pazartesi

Aynı Şeylerin Oyunu - Kabile Sahne

aynı şeylerin oyunu ile ilgili görsel sonucu
(Nazimo - Tiyatro)

Yazan ve yöneten: Barış Yücedağ
Sahne Tasarım: Özgür Kavurmacıoğlu
Kostüm tasarım: Gülkan Başbuğ
Koreografi: Pınar Akyüz 
Prodüksiyon: İzlem Oktay
Koordinasyon: Egemen Bakanlı ve Mahir Akgündoğdu
Oyun müziği: Onur Güney Kumaş, Yasin Soyoz, Arda Özkan, Özkan Barış Özdemir
Oyuncular:
Talha Kaya
Çağla Buldak


Sezonu Kabile Sahne'nin yeni oyunu Aynı Şeylerin Oyunu ile kapattım. Oyun gerçekten çok bildiğimiz bir konu üzerine. Bir kadın, bir erkek, bir tanışma, biraz türkü, sonra bir aşk ve mutlu son ve ardından bilindik mutsuzluklar, başka kadınlar, başka adam. Mutsuz son yani ayrılık. Ama Kabile Sahne bu bildik konuyu bizlere Kabile Sahne kurgusuyla, Kabile Sahnece anlatmış. O zaman da bu bildik hikaye gerçekten çok keyifli bir seyirlik olmuş.

2 Temmuz 2017 Pazar

Müfettiş - Tiyatro Lokomotif

tiyatro lokomotif müfettiş ile ilgili görsel sonucu
(Nazimo -Tiyatro)

Yazan: Gogol
Oyun metni M. Cevdet Anday, Erol Güney, Koray Karasulu ve Nihal Yalaza Taluy çevirileri gözden geçirilerek derlenmiştir.
Yöneten: Bülent Acar
Dramaturgi: Zerrin Yanıkkaya, Bülent Acar,
Kostüm Tasarımı: Meltem Yıldırım Ulukan
Makyaj Tasarımı: Zülal Süer Gök
Müzik Seçimi: Oğulcan Güzeller, Can Algör
Oynayanlar: Bersu Göksel, Cem Anıl Kenar, Mukaddes Kurmuş, Mücahit Koçak, Adem Mülazim,  Furkan Öncü, Oğuzhan Özcan, Dilan Parlak, Şinasi Sırkıntı, Mehmet Solmaz, Ezgi Ulusoy Tamer, Onur Tanyeri, Alican Turan

İnanmayacaksınız ama temmuzda tiyatro buldum. Moda Sahnesinde Tiyatro Lokomotif'den Gogol'un Müfettiş oyununu izledik. Gerçekten çok özenilmiş, emek verilmiş ve verilen emeğe değmiş bir oyun olmuş. Oyun Puşkin'in Gogol'a anlattığı bir anekdot üzerine yazılmış.  Konusuna gelecek olursak; Rusya'nin bir taşra kasabasına tebdili kıyafet gezen bir müfettişin denetime geleceği haberi gelir. Kasabanın kaymakamı ve yedinci, sekizinci, dokuzuncu ya da bilmem kaçıncı dereceden ne kadar memuru varsa hepsini bir telaş alır çünkü bu kasabada devletin dolayısıyla bürokrasinin çarkları çok da olması gerektiği gibi dönmemektedir. Okul müdürü, hastane müdürü, yardım dernekleri müdürü, postane müdürü, savcı, kaymakam panik içindedir. Sonunda müfettişin kim olduğunu bulurlar ve onu uşağıyla birlikte kaldığı otelden alıp kaymakamın evine yerleştirirler. Herkes müfettişin emrine amadedir.  Müfettiş dedikleri genç adamın kimliği aslında bir muammadır. Yani müfettiş acaba müfettiş midir?