29 Şubat 2012 Çarşamba

Erken Kaybedenler – Emrah Serbes

Yazan: nazimo Kategori: Öykü

Erken Kaybedenler Emrah Serbes’in hikaye kitabı. İçinde 8 öykü var. Hepside erkek çocuk öyküleri. Çoğunluğu 13-14 yaşında çocuklar. Öyküleri birinci ağızdan, yani erkek çocuklarının ağzından anlatmış yazar. Çok çeşitli çocuk ve ergen tiplemeleri. 

Emrah Serbes  kahramanlarının ruhlarında kopan fırtınaları öyle güzel anlatmış ki. Sanki tüm ergenler karşınızda, onlarla yüzyüze sohbet ediyorsunuz.


Öykülerden seçmeler;

Anneannemin Son Ölümü‘nde anne ve babasını çok erken yaşta kaybeden bir erkek çocuğunun, hayatındaki her şeyi dolduran yaşlı anneannesiyle kurduğu ilişkiye, anneannenin çocuğun hayatında kapladığı yere, birlikte paylaştıkları hayata tanıklık ediyoruz.
“…Bütün ev ödevlerimi beraber yapıyoruz. Bana ödev verildiğinde anneannem kendine verilmiş gibi sorumluluk duyuyor. Geçen sene matematikten çaktık. Fonksiyonlar zor geldi, çıkamadık işin içinden. Veli toplantısına beraber gittik. Çünkü her yere beraber gideriz. Anneannem matematik hocası olan yeni mezun kızcağızı bir köşeye sıkıştırdı, “Matematik hocası sen misin?” diye sordu. “Evet teyzecim.” “Sen ne biçim öğretmensin, kahpenin doğurduğu kancık! Bu kadar zor ödev verilir mi manyakoğlumanyak …”

28 Şubat 2012 Salı


Tavan Arasındaki Budha - Julie Otsuka

Yazan: nazimo Kategori: Kategori dışı

Az önce baş kahramanı olmayan bir roman bitirdim. Romanın kahramanları 1900’lerin başında Japonya’dan Amerika’ya evlenmek üzere yola çıkan bir gemi dolusu kadın. Resimlerinden görüp, tanıyıp, aşık olup ya da aşık olmayıp, üzerlerine umut dolu gelecek hikayeleri yükledikleri adamların yanına gitmek üzere her yaştan, değişik şehirlerden, köylerden, ailelerini geride bırakarak, bir geminin tabanına istiflenen kadınlar.

Karaya ayak bastıklarında onları hayal kırıklıkları bekliyordu. Çünkü hepsini ellerindeki resimlere hiç benzemeyen, kimisi daha yaşlı, kimisi daha hırpani, kimisi daha kaba ama hepsi de çok yoksul adamlar karşıladı. Uzun gemi yolculuğu boyunca kendilerine yakın hissettikleri o resimlerdeki adamlar yoktu karşılarında. Dönüşü olmayan yoldan geldikleri için herkes kaderine razı oldu ve tanımadıkları adamlarla kendi yollarına gittiler.