2 Eylül 2016 Cuma

Öykülerden Oyunlar - Tiyatro Keyfi


öykülerden oyunlar ile ilgili görsel sonucu

(Nazimo - Tiyatro)

Yazan: Emrah Serbes
Yöneten: Tayfun Dinçer
Işık Tasarımı: Yüksel Aymaz
Müzik: Orhan Enes Kuzu

Oynayanlar:
Hakkı Ergök
Kemal Başar

Değişik bir gösteri seyrettik bu akşam. Seyrettiğimiz gösteri tiyatro olarak sınıflandırılabilir mi, doğrusu pek emin değilim. Dekorsuz bir sahnede Kemal Başar, Emrah Serbes'in Paramparça Öyküler ve Erken Kaybedenler kitabından hikayeleri okumuyor da okur gibi anlatıyor. Okurken kelimeler sadece gözümüze değerken, Kemal Başar'ın sesiyle kitaptan süzülen kelimeler bu sefer kulaklarımıza değiyor. 

1 Eylül 2016 Perşembe

Mezarlık Kitabı - Neil Gaiman


mezarlık kitabı ile ilgili görsel sonucu

(Elfy - Edebiyat)

Oğluma aldığım halde yalnızca benim okuduğum kitaplardan oluşan küçük bir kütüphane dolusu kitabım var. Neil Gaiman'ın Mezarlık kitabı bir çocuk/gençlik kitabı olarak tanımlanmasına rağmen kendim için aldığım kitaplardan. Kitabın çizimlerini de muhteşem adam Dave Mckean yapmış. Zaten Nail Gaiman ve Dave Mckean yarılmaması gereken ikililerden bence. İkisi bir arada tahin - pekmez ya da bal - kaymak etkisi yaratıyorlar bünyede.



Kitap ne Sandman kadar sofistike, ne de Amerikan Tanrıları ya da Bir Kıyamet Komedisi kadar karmaşık bir olay örgüsüne sahip. Fakat çok eğlenceli ve kesinlikle çok sürükleyici. Kitabı elimden bırakmak zorunda kaldığım her seferde "tüh, en heyecanlı yerinde kaldım" diye düşünmekten kendimi alamadım.


Basit Bir Ev Kazası - AYSA Prodüksiyon Tiyatrosu


basit bir ev kazası ile ilgili görsel sonucu

(Nazimo - Tiyatro)

Yazan / Yöneten: Murat İpek
Oynayan: Günay Karacaoğlu
Müzik: Çiğdem Erken
Dekor / Kostüm: Barış Dinçel

Bu akşam Akasya Kültür Sanat'ta nefis bir tek kişilik oyun seyrettik. 15 yıllık, çocuksuz bir evliliğin yalnız kahramanı ya da kendini çok yalnız hisseden kahramanı Songül'ün trajikomik ama biraz da çılgın hayatına tanıklık ettik.


Aslında geçen 15 yılda Songül'ün evliliği hiç başlayamamış, dolayısıyla Songül sonu gelmeyen bir bitişin içine hapis olmuş bir kadın.  Hem çok ürkek, hem de delicesine cesaretli bir kadın. Yalnızlığını paylaştığı bir günlüğü var. İçinde kopan fırtınaları, umutlarını, hayal kırıklıklarını günlüğüyle paylaşıyor. Bu onu kesmiyor, hayalindeki kadın hakkında ateşli, cüretkar ve içinde yaklaşık 400 kadar birbirinden yakışıklı Hayrinin olduğu bir roman yazmaya çalışıyor. Zaten yazmaya çalıştığı romandaki kadının hikayelerini duydukça Songül'ün içinde saklı kadının nasıl bir şey olduğu ya da ah bir şartlar olgunlaşsa nasıl bir şey olabileceği hakkında fikir sahibi oluyoruz.