3 Mayıs 2018 Perşembe

Düğün - Sarı Sandalye

düğün sarı sandalye tiyatro ile ilgili görsel sonucu
Yazan: Bertol Brecth
Çeviren: Yılmaz Onay
Yönetmen - Işık Tasarımı: Doğan Nalbantoğlu
Oyuncular:
Şeyiba Ceren Ülgen
Canan Günaştı
Emre Yıldızlar
Sencan Oytun Tokuç

Bu akşam çok farklı bir Bertol Brecht yorumu seyrettim. Bir gelinle damadın evlerinde yakın aile bireylerine verdiği düğün yemeğine konuk olduk. Evet oyun bir düğün yemeği hakkında ama ortada kurulu bir sofra yok. Gelin, damat, anne ve babaları, arkadaşlar hep birlikte yemekteler ama sahnede sadece dört oyuncu var. Dolayısıyla oyuncular birden fazla rolü canlandırıyor. Bildik sosyal kalıplar içinde, genel nezaket kurallarına göre, dar alanda kısa paslaşmalarla süren yemek, gittikçe yolundan çıkmaya başlıyor. Alkol miktarı artıkça misafirlerin yaldızları dökülüyor, maskeleri düşüyor ve içlerinde birikenler, kızgınlıklar, kuyruk acıları, kompleksler bir bir ortaya saçılmaya başlıyor.

2 Mayıs 2018 Çarşamba

Killology - Craft Tiyatro

İlgili resim
Yazan: Gary Owen
Yöneten: İbrahim Çiçek
Çeviren: Hira Tekindor
Dekor ve Işık: Kerem Çetinel
Koreografi: Yağmur Su Alparslan
Haraket: Göksun Büyükkahraman
Oyuncular:
Güven Murat Akpınar
Ozan Dolunay
Serkan Altunorak

Oyun karakterlerinden biri ufak bir erkek çocuğu. Babasıyla annesi küçükken ayrılmış. Annesiyle yaşıyor. Öğrenci, gününün çoğu okulda geçiyor. Sıradan bir hayatı varmış gibi görünüyor ama aslında öyle değil. Çünkü etrafı şiddetle çevrelenmiş. Çünkü şiddet her yerde ve kanıksanmış. Çocuk da kendisine yönelmiş bu şiddetle baş etmeye çalışıyor. Şiddetin maduru konumunda. Babası ilk zamanlarda yanında, sonraları ziyaretler giderek seyrekleşmiş. Artık babanın adı var, kendisi yok.

30 Nisan 2018 Pazartesi

Martı - Pürtelaş Tiyatro

martı pürtelaş tiyatro künyesi ile ilgili görsel sonucu
Yazan: Anton Çehov
Çeviren: Ahmet Sami Özbudak
Yönermen: Serdaş Biliş
Sahne ve Kostüm Tasarım: Gamze Kuş
Müzik: Çiğdem Erken
Koreograf: Tuğçe Tuna
Işık Tasarımı: Cem Yılmazer
Video Animasyon: Ezgi Kaplan
Oyuncular:
Boran Kuzum, Ecem Uzun, Fırat Tanış, Gonca Vuslateri, Kayhan Açıkgöz, Serdar Orçin, Sevil Akı, Şerif Erol, Tilbe Saran, Yasin Bardakçı, Cem Cücenoğlu

Yaklaşık bir buçuk ay önce seyrettiğim Çehov'un Martı oyununu biraz gecikmeli olarak yazıyorum. Çehov'un İş Bankası yayınlarından çıkan Büyük Oyunlarını okuduğumda, içlerinde en çok Martı oyununu merak etmiştim. Çünkü oyun göl kıyısındaki bir evde geçiyordu ve göl oyunda çok önemli bir yer tutuyordu. O nedenle gölün tiyatro sahnesinde nasıl taşınacağını çok merak etmiştim.

Bilmeyenler için oyunun konusundan biraz bahsedelim.  Pyotr Nikolayeviç Sorin devlet memurluğundan emekli olduktan sonra bir taşrada, göl kıyısındaki çiftliğine yerleşir. Ünlü bir artist olan kız kardeşi İrina Nikolavyevna'nın oğlu Konstantin Treplev de onunla birlikte yaşamaktadır.
Treplev'in çocukluğu annesinin başarılarının ve güzelliğinin gölgesinde, ona duyduğu sonsuz hayranlıkla geçmiştir ve bu ortam onu çok naif, çok duygusal ama başarısız bir gence dönüştürmüştür. Şimdi burada, sığıntı gibi kaldığı dayısının yanında oyun denemeleri yazmaktadır.

29 Nisan 2018 Pazar

Ke$ On Dı Teybıl - Zafer Algöz

keş on dı teybıl ile ilgili görsel sonucu
Zafer Algöz'ün ikinci kitabını az önce bitirdim. Okurken o kadar çok eğlendim ki. O kadar çok güldüm ki. Eline, kalemine, aklına sağlık Zafer Algöz.  Zafer Algöz ikinci kitabında tiyatro yaşamında hayatına özel dokunuşlar yapan güzel insanları, meslektaşlarını, ustalarını anlatmış. Ama içerden, çok içerden, yanıbaşlarından.

Çoğu komik olan hikayeler ama hayat işte kimisi de hüzünlü. İnsanın içini burkuyor, kadare, feleğin kahpesine sövdürüyor. Anlattığı insanların kimini çok iyi tanıyoruz, kimisinin sesi kulağımıza yabancı bir filmde uğramış gitmiş, kimi televizyonda ya da tiyatro sahnesinde karşımıza çıkmış. Kimi hayatımızda bir iz bırakmış, kimini hatırlamıyoruz ya da hiç görmemişiz bile. Kimler yok ki kitapta ve ne çok sır, ne çok dedikodu var.