7 Ocak 2010 Perşembe



Dublörün Dilemması – Murat Menteş

Yazan: nazimo Kategori: Kurgu

Dublörün Dilemması bir ilk roman. Kitap 2005 yılında yayımlanmış olmasına rağmen, ben  yazarıyla ancak tanışma fırsatı buldum. Hatta ben bu kitaba başladığımda, internetteki kitapçı sitelerinde kitap tükendi olarak gözüküyordu ama, ben okumayı bitiremeden, kitap yeni baskısını yaptı. Yani okumak isteyenler kitabı gayet rahat bir şekilde kitapçılardan temin edebilir. 

Kitabın konusu aslında oldukça karışık. Haldun Dormen’ in vaktiyle sahnelediği, sahneye açılan her kapıdan sürekli birilerinin girdiği ve çıktığı, bağırış çığırış konuştuğu,  kahramanlarının sürekli birbirlerine yalan söylediği, durumu kurtarmaya çalıştığı komedi oyunlarını andırıyor. Kitapta kimleri ararsanız var; yetimhanede büyümüş çok zeki ama şizofren albino Nuh Tufan, kendine dine vermiş, çok zengin bir ailenin mucit evladı İbrahim Kurban, ekmeğini boktan çıkaran, çocuk bezi kralı Ferruh Ferman, Nuh’un ilk görüşte vurulduğu ama Ferruh Ferman’ın sevgilisi Dilara Dilemma, mafya babası Rıza Silahlıpoda (piyanist şarkıcı olan değil), Baretta lakaplı bir arkadaş, en az 3 kez evlenmiş, ama uzun süredir bakire, ev sahibi, çok yaşlı Taziye Teyze, Profesör ve belki de gizli ajan Umur Samaz, köpeği, gizli servis elemanları, gizli olmayan servis elemanları, daha kimler kimler


Tatlı Rüyalar – Alper Canıgüz

Yazan: nazimo Kategori: Fantastik| Kurgu

Yine bir Türk yazarı, yine bir ilk kitap ve yine yeni bir tanışma. Alper Canıgüz’ün ismine Murat Menteş’in “Dublörün Dilemması” adlı kitabının arka kapağı için yazdığı yazıda rastladım. Kendi kendime bu Alper Canıgüz, Murat Menteş’in kitabının arkasına yazı yazıyorsa, kesin o da aynı taifedendir dedim ve internette yaptığım araştırma sonucunda, Sabitfikir sitesinde kendisinin kitaplarına ulaştım. İyi ki de ulaşmışım.

Kitabın kapağı üzerinde “Psiko-Absürd Romantik Komedi” ifadesi yer alıyor. Yazar kitabını bu şekilde tanımlamış.

Bundan ne anlaşılıyor diye soracak olursanız, kitabı okumadan pek fazla bir şey anlaşılmıyor derim ben. İbare, beklenti çıtasının pusulasını şaşırtıyor, kendi ekseni etrafında fır fır döndürüyor.