10 Kasım 2016 Perşembe

Yunus Emre Oratoryosu - İstanbul Devlet Opera ve Balesi

yunus emre oratoryosu ile ilgili görsel sonucu
(Nazimo - Oratoryo)
 
Eser: A. Adnan Saygun
Orkestra Yönetmeni: Serdar Yalçın
Koro Yönetmeni: Aydın Karlıbel
 
Solistler:
Hande Soner Ürben - Soprano
Aylin Ateş: Mezzosoprano
Hüseyin Liros: Tenor
Gökhan Ürben: Bas
 
Ben bu oratoryoyu canlı olarak dinleme fırsatını ilk kez bu gece buldum. Kalabalık kadrosuyla gerçekten çok görkemli, insanı etkisi altına alan, duygudan duyguya sürükleyen bir eser. Bu eseri 10 Kasım'da dinliyor olmak beni ayrıca etkiledi. 1928 yılında gencecik Türkiye Cumhuriyeti'nin bursuyla Paris'e gidip müzik eğitimi alan bir müzisyen Adnan Saygun. Bu eser yeni kurulan Cumhuriyetin ve onun başı Atatürk'ün nasıl hayalleri olduğunun, nasıl bir Türkiye düşlediğinin kanıtı adeta. Yunus Emre Oratoryosu 1946 yılında Ankara'da ilk sahnelenmesinden 1 yıl sonra Paris'te sahnelenmiş. Bu Adnan Saygun'un eserinin başarısının yanı sıra genç Türkiye Cumhuriyetinin de başarısı bence.  Eseri çok karmaşık duygular içinde izledim.
 

8 Kasım 2016 Salı

Kelebek - Henri Charrie

kelebek Henri Charriere ile ilgili görsel sonucu
(Robinson Crusoe - Edebiyat)
 
Nasıl başladığımla başlayayım. Liseden beri düzensiz aralıklarla da olsa düzenli şekildi okumaya alıştırdım kendimi. Sürekli bi’ kitap listeleri hazırlayıp, sıralamasını yapardım lakin daha hiç o listeyi tamamlamış değilim. Elimdeki listeyle gittiğim kitapçıdan tabiri caizse beni çağıran kitabı alıp çıkıyordum. Henri’nin Kelebek’ine de böyle başladım. Düzensiz bir kitap okumama boşluğundan sonra kitaplığımdaki Kelebek 1 hafta içimde kıvrandı durdu. Oku beni. Oku beni. Oku beni.
 
Kitabın beni en çok şaşırtan noktası kendi eksikliğimden kaynaklanan, yaşanmış bir hikayenin, bir ömrü direkt sahibi tarafından anlatıldığını bilmiyor oluşumdu. Bir hapishanede kahramanımızın tutukluluk halinde başlayan hikayesi, mahkeme kapılarının açılması ve -Henri’nin bize anlattığı kadarıyla- savcının yaptığı binbir dalavere ile başlıyor.
 

6 Kasım 2016 Pazar

Torun İstiyorum - Moda Sahnesi

torun istiyorum oyun ile ilgili görsel sonucu
(Nazimo - Tiyatro)
 
Yöneten: Kemal Aydoğan
Sahne tasarımı: Bengi Günay
Koreograf / Kondisyoner : Yeşim Coşkun
Işık tasarımı: İrfan Varlı
Yönetmen asistanı: Ferhat Asniya, Ahsen Özercan, Berfin Orman
Sahne tasarımı asistanı: Didem Soy
 
ANNE: Nazan Kesal
KLAUS LAGER: Caner Cindoruk
GELİN ADAYI: Aslı Samat
RAHİP: Bülent Çolak
SUFLÖZ: Ahsen Özercan
 
Önce söylemem gerek, bu oyunda +18 yaş ibaresi var. Dolayısıyla yazıda da arada +18 kısımlar olabilir, baştan bunu belirtmek istiyorum. Torun istiyorum  insanın soyunu devam ettirme güdüsünün modern kalıplar içinde en vahşi şekilde tezahür etmiş halini anlatan bir oyun. Ne acayip bir cümle oldu değil mi? Oyun da oldukça acayip zaten. E, böyle başa böyle tarak. Çok değişik bir oyun seyrettik bu akşam.