20 Ocak 2010 Çarşamba



Bir Deliler Evinin Yalan Yanlış Anlatılan Kısa Tarihi - Ayfer Tunç

Yazan: nazimo Kategori: Kategori Dışı| Kurgu

Ayfer Tunç bu kitabında, Karadeniz’in neresi olduğu belli olmayan bir kasabasında, üzerinde hiç camı olmayan kör sırtını Karadeniz’in azgın sularına dayamış bir hastane binasıyla uzak ya da yakın, bir şekilde ilişkisi olan; hastaların, doktorların, hastabakıcı ve hademelerin, hastaneyi yaptıranların, kasabalıların, onların yakınlarının, akrabalarının, atalarının, velhasıl kelam gözlerinizin önünden sıra sıra geçen yaklaşık 500 kişinin hayatından kesitler anlatıyor. 

İlk başlarda kitabın akış hızına alışmakta çok zorlandım. Kişiler birbiri ardına hızla gözümün önünden geçiyordu. Her yeni kahramanın anlatacak bir öyküsü vardı, kimi öykü bu güne, kimisi geçmişe aitti.

Sanki lafın lafı açtığı bir sohbet yaparmışçasına, kendimi anlatılan öykünün içindeki bir başka kahramanın öyküsüne oradan bir başkasının öyküsünde buldum. Okuduğum hikayeleri kendi başına çok keyifli bulmakla birlikte, kendimi nereden gelmiştim ben buraya, bu kadın kimin nesiydi gibi soruları sıkça sorarken buldum. Ama Ayfer Tunç yaşanan bu sıkıntıyı en aza indirmek için, kitabına dahil ettiği her yeni kahramanın ismini koyu harfle yazarak okuyucuya bir çeşit ip ucu vermiş. Ayrıca kitabın arkasında kahramanların adlarının baş harfine göre hazırlanmış  bir dizin var. Her ismin yanında isminin geçtiği sayfaların numaraları verilmiş. Böylece okuyucu kitapla bağlantıyı sürdürebiliyor. Maalesef ben dizini geç fark ettim için, buluncaya kadar sayfaların arasında ileri geri bayağı debelenmek zorunda kaldım.