30 Mart 2019 Cumartesi

Aşk Bir Zamanlar - Şehir Tiyatroları


aşk bir zamanlar tiyatro ile ilgili görsel sonucu

Yazan: İskender Pala
Yöneten: Bora Seçkin
Dramaturg: Özge Ökten
Müzik: Ali Otyam
Sahne Düzeni: Mehmet Emin Kaplan
Kostüm Tasarım: Almila Altunsoy
Işık Tasarımı: Fatih Mehmet Haroğlu
Efekt Tasarımı: Özgür Yaşar İşler
Yardımcı Yönetmen: Nurdan Kalınağa
Oyuncular: Deran Özgen, Ersin Sanver, Fatih Aksüt, Mehmet Avdan, Özgür Dereli, Seda Yılmaz, Yeliz Şatıroğlu

Şehir Tiyatrolarının Nisan ayında perde diyen yeni oyunlarından Aşk Bir Zamanları seyrettim bu akşam. Tarih 2 Ağustos 1986'dır. O tarih Sultan II. Mahmut'un kendisine karşı ayaklanan yeniçerilerin kışlalarını toplarla dövdürdüğü, her yani yangınların sardığı, kuvvetli rüzgarların karşı sahilden Üsküdar'a yanık insan eti kokusu taşıdığı, Sultanahmet'teki ağaçların dallarında kandiller gibi yeniçeri kellelerinin sallandığı tarihtir. Aynı zamanda Üsküdar Salacak'ta bir tekkede Şeyh Kethuzade Arif Efendi habersiz gelen dört misafiri ağırlamaktadır. Bunlardan üçü çocukluğundan beri birlikte olduğu eski tanışlardır ama bir tanesi tanrı misafiridir. Bu beş adam geceyi dışarıdan gelen top gürültüleri, alev kızıllıkları ve et kokuları arasında beklenmedik sürprizlerle geçirirler.


28 Mart 2019 Perşembe

Kadercan - BAM


kadercan tiyatro ile ilgili görsel sonucu

Yazan Yöneten: Murat Mahmutyazıcıoğlu
Yönetmen Yardımcısı: Sevda Deniz Karaali
Koreograf: Gizem Bilgen
Müzik: Ah! Kosmos
Kostüm Tasarımı: Erdi Eralp Uyur
Oyuncu: Deniz Karaoğlu

BAM'dan ve yazar Murat Mahmutyazıcıoğlu'ndan yine nefis bir oyun. Yazar bu sefer hikayesini varoşlarda yaşayan 21 yaşında, rap tutkunu bir genç aracılığıyla anlatıyor. Kadercan, fişek gibi, zıpkın gibi bir delikanlı. Çok iyi bir anlatıcı. Bize yaklaşık 80 dakika süren bir hikaye anlattı. Hikayesinde Kadercan'ın kendisi vardı, annesi vardı, sevgilisi Ayla vardı, en ön planda 12 ay süren askerliği ve kışladaki diğer askerler vardı. Türkiye'nin her yerinden gelen, arkadaş olabildiği, ancak düşman olmayı başarabildiği ya da hiç bir şeyi olamayan, hayatına bile değmeyen askerler. Yani seyirci olarak pek çoğumuz açısından sahnede ötekinin hikayesi vardı.



27 Mart 2019 Çarşamba

Korsan Çıkmazı - Rint Tiyatro


korsan çıkmazı rint tiyatro ile ilgili görsel sonucu

Eser: Nezihe Meriç
Uyarlayan: Polat Yıldız
Yönetmen: Eser Karabil
Dramaturg: Bade Osma Erbayav
Işık Tasarım: Ercan Ertan
Afiş Tasarım: Onurcan Çelebi
Oyuncular: Mukaddes Kurmuş, Onurcan Çelebi, Irmak Kazımoğlu


Nezihe Meriç'in aynı isimli kitabından uyarlanan oyun genç bir grup olan Rint Tiyatro tarafından sahneleniyor. Oyuna kitabı okumadan gitmiştim ama oyunu izlerken kendimi kitabı okuyor, kitabın içinde yüzüyor gibi hissettim. Kitap (dolayısıyla oyun) Cumhuriyetin ilk kuşağına mensup iki kadının çocukluğu, okul hayatı, aşkları, evliliklerini yine bu iki kadının çocukluklarından başlayan samimi arkadaşlıklarını merkeze koyarak anlatıyor. Oyuncular bazen anlatıcı oluyorlar, sonra aniden oyuna geçiyorlar, geçmişe gidiyorlar, kendi zamanlarına dönüyorlar, sonra yine anlatıyorlar. Ve geçişler o kadar doğal ve yaratıcı ki. Oyunu izlerken Meli'yi, Berni'yi, Ahmet'i, Adnan'ı yakından çok yakından tanıdığımı hissettim.

26 Mart 2019 Salı

Terk - Dasdas Tiyatro


terk dasdas ile ilgili görsel sonucu

Yazan: Milaye Zengin
Yöneten: Serkan Salihoğlu
Yapımcı: Öykü Karayel, Nisan Ceren Göknel
Sahne ve ışık tasarımı: Cem Yılmazer
Dramaturg: Erdem Avşar
Oyuncular: Reha Özcan, Öykü Karayel


Reha Özcan ve Öykü Karayel'in oynadığı oyun bir psikologun odasında geçiyor. Marjinal giyimli, asi tavırlı, çok genç bir kadın ilk seansı için psikologa gelir. Çok rahatsızdır çünkü orada annesinin zoruyla bulunmaktadır. Ama ilk andan itibaren bir şeyler ters gider. Kadından mı yoksa adamdan mı pek bilemiyorum ama aralarında psikolog danışan ilişkisi pek kolay kurulamaz. Ortam gerilir. Kör topal seans tamamlanır ama gün kolay bitecek gibi değildir. Hatta gün pek çok sırra gebedir. Hasta doktor ilişkisi acaba nelere evrilecektir?

Yaklaşık 75 dakika süren tek perdelik oyun konusuyla beni maalesef pek içine alamadı. Oyuncu kadrosundan dolayı beklentimin çok yüksek olmasının da belki bu duyguda payı vardır diye düşünüyorum. Sahnedeki adamla kadının yaşadıkları bana gerçekmiş gibi gelmedi. Oyunun duygusu bana ulaşmadı.


25 Mart 2019 Pazartesi

Yıldız Tozu - Gaca Tiyatro


yıldız tozu tiyatro ile ilgili görsel sonucu

Yazan: Duşan Kovaçeviç
Çeviren: Bilge Emin
Yönetmen: Nail Pelivan
Yönetmen Yardımcısı: Enver Öksüz
Ses ve Işık: Kadir Ceylan, Melis Özgültekin
Afiş Tasarımı: Erkan Atay
Oyuncular: Burcu Yaşar, Enver Öksüz, Nevran Yıldız, Süleyman Köseoğlu


Duşan Kovaçeviç deyince benim aklıma ilk Profesyonel oyunu gelir. Ve tabi ki Yetkin Dikinciler ve Bülent Emin Yarar.  Ocakta Bahar oyunundan uyarlanan Yeraltı filmi, Tiyatro Adamdan seyrettiğim İntiharın Genel Provası, Şehir Tiyatrolarından seyrettiğim Ocak'ta Bahar da Profesyonel'in ardından bir bir sükun ederler. Ama illede Profesyonel. İşte bu nedenle Duşan Kovaçeviç benim için çok özel bir yazar. Onun daha önce seyretmediğim bir oyunun sahneleneceğini duyunca da çok heyecanlandım.