14 Mayıs 2016 Cumartesi

Bir Delinin Hatıra Defteri - Tatbikat Sahnesi İstanbul



(Nazimo - Tiyatro)

Yazan: Nikolay Vasilyeviç Gogol
Uyarlayan ve Yöneten: Cem Emüler
Işık Tasarım: Musatafa Bal
Ses Efekti Tasarım: Tayfun Gültutan
Yönetmen Yardımcısı: Erdal Beşikçioğlu
Sahne Amiri: Yunus Daştan
Oynayan: Erdal Beşikçioğlu


Erdal Beşikçioğlu'yla tanışmam Behzat Ç ile olmuştu. Hastası olmuştuk amirimin. Sonra duyduk ki, amirim Ankara Devlet Tiyatrosu'nda Bir Delinin Hatıra Defterini oynuyormuş. Hem de öyle bir oynuyormuş ki, görenlerin ağzı açık kalıyormuş. Gidelim dedik. Hafta sonu gezmesi olur dedik ama bilet bulmak ne mümkün. Öyle kaldı içimizde Popriçin'in hikayesi, gidemedik. Ta ki, Tatbikat sahnesi bize gelene kadar.



10 Mayıs 2016 Salı

Çavdar Tarlasında Çocuklar - J. D. Salinger


(Meraklı Baykuş - Edebiyat)


Holden Caulfield, ya da benim kendisini çağırmayı sevdiğim şekilde Modern Zaman Don Kişot'u. Değişik, normlar ötesi, az biraz deli ve bariz şekilde sanrılı genç bir çocuk. Endişelendikçe ya da canı sıkıldıkça sigara yakan bu küçük ama sınırların ötesindeki adam, "sahte" ya da J.D. Salinger'ın  kullanmayı tercih ettiği şekilde "phony" bir dünyada, sahte insanlar içinde hapsolmuş, kendine bir çıkış yolu aramaktadır.

Çavdar Tarlasında Çocuklar, ya da bir diğer çevirisiyle Gönülçelen; üç aşağı, beş yukarı 16-17 yaşlarındaki bir çocuğun Pency Hazırlık Okulunu terk etmesiyle başlayan ve New York sokaklarında devam eden macerasını konu alan bu romanda asıl olan anlatılan hikayeden ziyade, Holden'ın gelgitli ruh hali, insanlarla ilişkisinde olan eksik yönleri, takıntıları ve megolamanisiyle aslında her birimizin kötü özelliklerinin birleşmiş hali gibi. Fakat yine de miniminnacık da olsa ona hak vermeden edemiyorsunuz. Sonuç olarak hepimiz sokaktaki, etrafımızdaki insanların kimi zaman yapmacık olduklarını, hatta daha da yüzsüzleşerek "rol yaptıklarını" iddia edebilecek kadar cesuruz çünkü, bir defa bile kendimize dönüp bakmadan.

8 Mayıs 2016 Pazar

Küskün Müzikal - Emek Sahnesi



(Nazimo - Tiyatro)

Yazan: Engin Alkan (Carson McCullers'in The Balad of Sad Cafe adlı öyküsünden esinlenerek)
Yöneten: Engin Alkan
Müzik: Engin Alkan
Sahne Tasarım: Engin Alkan
Kostüm Tasarımı: Çağla Yıldırım - Merve Artun
Koreografi: Senem Oluz
Işık Tasarımı: Cem Yılmazer

Oyuncular;
Zakkum: Pınar Yıldırım
Kuzen: Edip Tepeli
Kesik: Mert Süleyman
Battal Sefa: Zeynep Çelik Küreş
Zifir: Hande Ağaoğlu Kaplan
Kıymık: İbrahim Ersoylu
Kurşet: Hasan Karakurt
Mıhbey: Caner Erdem

Orkestra:
Şef  & Keman: Hivda Zizan Alp
Kanun: Toygun Can
Perküsyon: Öner Coşkundere
Klarnet: Merve Sarıbaş
Klavye: Uğur Büyükçınar
Bas: Zeki Berk Ulu

Bu akşam bir şey seyrettim ama ne seyrettiğimi nasıl anlatacağım bilemiyorum. Sormak istiyorum Engin Alkan'a bu neyin kafası acaba diye?