27 Nisan 2019 Cumartesi

Radyatro Show - Tiyatro Ak'la Kara


radyatro show ile ilgili görsel sonucu

Yazan: Savaş Özdural
Yönetmen: Ali Gökmen Altuğ
Yardımcı Yönetmen: Ümit İlban
Müzik: Fatih Özacun
Ses Efekt Operatörü: Ali Ören
Oyuncular:
Pelin Turancı, Savaş Özdural, Özdemir Çiftçioğlu, Fatih Gülnar, Fatih Özacun

Dün akşam çok farklı ve de çok eğlenceli bir oyun seyrettik. Radyo tiyatrosu ile tiyatronun birbirine karıştığı, iç içe geçtiği, çok renkli, çok hareketli bir performans. Perde açıldığında bizi sahnenin arkasını tamamen kaplayan kocaman bir dünya haritası ve ilk bakışta objeleri ayıramayacağımız kadar karmaşık, kalabalık hatta çıfıt çarşısı gibi bir sahne karşılıyor.  Oyunun adı Radyatro ama konusu 80 günde devri alem. Sahnedeki 5 oyuncu bize Jules Verne'nin 80 Günde Devri Alem oyunun Radyo Tiyatrosu olarak oynuyor. Her oyuncunun önünde birer masa ve masaların üzerinde bir sürü değişik obje var. Bunlardan başka sahenenin her yerinde değişik sesler çıkarabilecek eşyalar yerleştirilmiş ki pek çoğunun ne işe yaracağını ilk bakışta anlamak imkansız gibi. Ve her yerde onlarca mikrofon var.


24 Nisan 2019 Çarşamba

Kazanova - Bakırköy Belediye Tiyatrosu (BBT)


kazanova bbt ile ilgili görsel sonucu

Yazan: Friedrich Dürrenmatt
Çeviren / Uyarlayan: Irmak Bahçeci
Yöneten: Emrah Eren
Tasarım: Sadık Kızılağaç
Işık: İlker Dursun
Yönetmen Yardımcısı: Damla Karaelmas
Afiş, Broşür Tasarım: Ethem Onur Bilgiç
Fotoğraflar: Emre Mollaoğlu
Oynayanlar (Sahneye giriş sırasıyla)
Hizmetçi: Damla Karaelmas, Adam: Erol Ozan Ayhan, Hakim: Faruk Üstün, Savcı: Hüseyin Emre Koç, Avukat: Burak Dur, Katip: Ali Kıl

Bu akşam Bakırköy Belediye Tiyatrolarının yeni oyunu Kazanova'yı, bir sezon sonu sürprizi olarak, taze taze seyrettik. 11 Nisanda başlayan oyun üçüncü kez bizim için perde dedi. Bu gece esrarengiz bir akşam yemeğine tanıklık ettik. Kahramanımız imrenilecek işi, son model jipi, karısı, iki güzel çocuğu ve de arkadaşları arasında ona Kazanova lakabını kazandıran ufak tefek kaçamaklarıyla modern zamanların başarı timsali genç bir adamdır. Yani amiyane tabiriyle hayatta yırtmış bir adamdır. Bir iş seyahati sırasında, normal şartlar altında bozulmaması gereken jipi, biraz ıssız ve bilmediği bir yerde bozulunca, kendisini aslında hiç olmaması gereken esrarengiz bir evde, sıra dışı bir yemek davetinin sürpriz misafiri olarak buluverir.


22 Nisan 2019 Pazartesi

Açık Aile - Tiyatro Yeniden


açık aile tiyatro yeniden ile ilgili görsel sonucu

Yazan: Dario Fo ve Franca Rame
Çeviren: Füsun Demirel
Yönetmen: Dersu Yavuz Altun
Dekor ve Kostüm Tasarımı: Onur Özcan
Oynayanlar: Özge Özberg ve Kubilay Penbeklioğlu

Bu akşamın oyunu Tiyatro Yeniden'in sahnelediği, Dario Fo ve Franca Rame'nin yazdığı Açık Aile oyunuydu. Tipik bir erkak orta yaş bunalımının gölgesinde yaşanan, kahkahalarla bezeli bir aile dramı. 50+ yaş muhasebecimiz geçirdiği orta yaş bunalımı gereği (Allah'm önümde çok az zaman kaldı. Hepsi benim olmalı, ben daha gencim duygusuyla) evdeki karısı dışındaki tüm dişilerin peşinde koşmaktadır. Kadın kocasının ağır çapkınlık darbeleri altında ezilmekte ve bu sorunla giriştiği bir seri intihar  denemesiyle baş etmeye çalışmaktadır. Depresyon onun ikinci adresidir. Girip girip, çıkmaktadır. Tabi bu durum 50+ adamı daha fazla dışarıya doğru itmektedir.

Sonunda adam karısına hayalindeki ve de aklındaki açık evlilik fikrini açar ve ağzından girip, burnundan çıkarak ya da zayıflığından ve de çaresizliğinden faydalanarak, bu duruma ona kabul ettirir.