14 Haziran 2016 Salı

Fang Ailesi - Kevin Wilson



(Nazimo - Edebiyat)

Celeb ve Camille Fang birbirine çok aşık bir çift. Onlar bir de sanata aşıklar. Gerçek sanata.  Halka açık yerlerde senaryosunu sadece kendilerinin bildiği çılgın oyunlarını sergileyip, ortalığı darmadağın ettikten sonra, geldikleri gibi yok oluyorlar.Yaptıkları işe performans sanatı diyorlar. Kayıt altına aldıkları bu gösterilerinin meraklısı çok. Sergiledikleri performanslar ödüller kazanıyor, fonlardan destek alıyor, müze ve galerilerde sergileniyor. 

Çocukları Annie ve Buster'da doğdukları andan itibaren bu gösterilerin bir parçası, oyuncusu oluyorlar. Sanat camiasında bilinen adlarıyla çocuk A ve B, yani Annie ile Buster. 

Aslında okuldaki hocaları Hobert Waxman, Celeb ve Camille Fang'a Annie doğduğunda "çocuk sanatı öldürür" demişti. Ama yıllar sonra çocuk A ile çocuk B'ye baktığında bu önermesini "sanat çocuğu öldürür" şeklinde değiştirmişti. 



Kitabın arka kapağında " Bay ve Bayan Fang yaptıkları şeye sanat diyorlardı. Çocuklarına göre ise bu bir tür şeytanlıktı" diye yazıyor. Çocuklar kimi zaman kendilerine verilen senaryoya göre performansın parçası olurken, kimi zaman da hiç bir şeyden haberleri olmuyor, onlar da tıpkı çevredeki diğer insanlar gibi anne ve babalarının hazırladığı gösterisinin kurbanı oluyorlar, Doğaçlama yaptıkları hareketlerle de gösterinin etkisini artırıyorlar. Yani Fang ailesi aslında bildiğiniz troll ailesi. Ortamları hatta birbitrlerini trollüyorlar.

Annie ve Buster kendi yollarına gitme kararı verinceye kadar hem bu acayip ailenin hem de bu sanat kumpanyasının parçası olarak yaşarlar. Annie sinema oyuncusu, Buster da yazar olmak için evden ayrılır. Sonrası. Sonrasında çocuk A ve B gerçek hayatta, başarısız olup dibe vurunca - nedendir bilinmez (!)- kuyruklarını bacaklarının arasına kıstırıp, anne ve babalarının yanına geri dönerler. Aile tekrar bir araya gelmiştir ya da sanat kumpanyası tekrar bir araya gelmiştir. İkinci buluşmada aile fertlerinin arasındaki ilişkiler hangi kimlik altında gelişecektir? Çocukların kaçtıkları, artlarında bıraktıkları pislikler onları anne ve babalarının çatısı altında rahat bırakacak mıdır? Kitabın kahramanları performans sanatçısı olunca acaba yazar okuyucuyu da trolleyecek midir? Soruların cevapları kitapta. Daha fazlası spoilera girer diye anlatmıyorum. 

Aslında ben -bunda olduğu gibi-  üzerinde "YILIN EN İYİ KİTABI seçkisinde Time, Esquire, Amazon, People Guradian" yazan bir kitabı satın almam. Abartılı övgü cümleleriyle tanıtılan kitaplar bende hep hayal kırıklığı yaratmıştır çünkü. Ama bu kitap bana hediye geldi, Ben de Fang'lara bir şans verdim ve okudum. Bence yılın en iyi kitabı tanımlamasının yanından bile geçemeyecek bir kitap Fang Ailesi. Ama insanın aklında sorular yaratmayı başarıyor. Klasik aile kavramını sorguluyorsunuz. Oradan  Fang ailesine geliyorsunuz. Aralarındaki ilişkiyi kurcalıyorsunuz; ebeveyn çocuk ilişkisini, işçi işveren ilişkisini, gönüllülük zorunluluk esasını. Ve Fang'ların sanata bakışları, benim Fang'ların sanatına bakışım. Aslında düşüncelerimi burada arka arkaya sıralayınca fark ettim ki, kitap benim aklımı bayağı meşgul etmiş..

Fang Ailesi için mutlaka okuyun diyemem ama önümüz yaz. Fang Ailesi ideal bir tatil kitabı olur diyebilirim.

Kendime Not: Kuzen, kitap için teşekkürler.




1 yorum:

  1. Sanki klasik olmayan aile kavramını sorgulatıyor gibi geldi bana. İnsanların kendi hayatlarını , canlarından kıymetli çocuklarını böylesi bir deneye yada teste yada her ne ise ona dahil etmesi canavarca değil mi?
    Kuzene not : 40 yaşına geldiğinde 40 kitap hediye edeceğim sana .. Tabii halen şu küçük dünya da isem .. Değilsem de belki şimdiden siparişle ileri tarihli teslimat ile halletsem mi?

    YanıtlaSil