25 Haziran 2016 Cumartesi

Kızıla Boyalı Saçlar - Kostas Mourselas



(Robinson Crusoe - Edebiyat)

Merhabalar, bu ilk yazım olacak, ilk yazıma da sürükleyiciliğinin tatlı mı tatlı bu kitapla olmasına karar verdim. Öncelikle kitaba nasıl ulaştığımdan bahsetmek istiyorum. Samatya ‘da Samatya Sahaf adındaki sahaf dükkanında rastgeldim. Bilenler bilir, Samatya Sahaf’ın sahibi görme engelli Devrim Tarım, ODTÜ mezunu, 5 dil bilen, Gezi’ye katıldığı için işinden olan ve sonunda bu sahafı açan bilge bir insan. Arkadaşımla beraber kendisini hem ziyaret etme amaçlı hem de kitap ihtiyaçlarımızı karşılama amaçlı olarak aradık, biraz zor da olsa bulduk zira cumartesi günü önündeki caddeye pazar kuruluyor. Sohbet ve rafları karıştırdığımız sırada denk geldim kitaba. Kızıl’a olan düşkünlüğümden olacak direkt bir merak uyandı içimde ve aldığım tek kitap da o oldu.


Kitaba gelirsek yazarı Kostas Mourselas, anlatımı kitabın yardımcı başrolüne koyduğu Konstandis Manolopulos üzerinden yapıyor. Sizinle konuşuyor, sanki yanıbaşınızda oturuyor, deniz kenarında oturmuşsunuz da efil efil eserken o anlatıyor, arada da uzolarınızı yudumluyorsunuz. Anlatan Manolopulos iken neden yardımcı başrol oluyor derseniz kitabı sürükleyen, her şeye aykırı olan, sadece ve sadece kendini yaşan Luis nam Emanuil Retsinas varken başka kimse bu kitapta başrol olamaz.

Olaylar döngüsü bir gece yarısı Luis’in Manolopulos’u aramasıyla başlıyor ve yakın geçmişe uzanan bir zaman yolculuğuna dönüşüyor. Manolopulos anlatıyor, Luis çığır açıyor. Kitap 40’lı yıllar sonrası Yunanistan’ında geçiyor. Baskıcı iktidarın toplum üzerindeki etkilerinden, insanların nasıl zamanla daha çıkarcı hale geldiğinden dem vuruyor. Çocukluktan itibaren arkadaş olan bir grup insanın zaman ilerledikçe nasıl da birbirlerinden uzaklaştığından ve hatta birbirlerinden nefret ettiği sürecinden bahsediyor. Ama tüm bunlar olurken Luis size yaşamanın nasıl da güzel olduğundan, hayata aslında sadece yaşamak için geldiğimizden bahsediyor.


Size tavsiyem Luis’i keşfedin, onun basit hayatının tadına varın ve kısa süreliğine onunla yaşayın. 


Meraklısına Not;

Samatya Sahafı Devrim kimdir?


2 yıldır Samatya'da sahaf dükkanı işleten Devrim Tarım'la ilgili habere buradan ulaşabılırsiniz. https://yesilgazete.org/blog/2015/09/05/simdi-samatya-sahafla-dayanisma-zamani-kitap-alin-yasasin/



1 yorum:

  1. Ben de yeni bitirdim kıtabı..Söylediklerinize katılıyorum.Gerçekten de çok etkileyici bir roman..Bir de sanki Türkiye gerçekliği ile oldukça paralel ve yakın bir duygudaşlık söz konusu..Sanki bizden birileri...Emeğinize sağlık..Devrim arkadaşa da kolaylıklar ..

    YanıtlaSil