1 Eylül 2016 Perşembe

Mezarlık Kitabı - Neil Gaiman


mezarlık kitabı ile ilgili görsel sonucu

(Elfy - Edebiyat)

Oğluma aldığım halde yalnızca benim okuduğum kitaplardan oluşan küçük bir kütüphane dolusu kitabım var. Neil Gaiman'ın Mezarlık kitabı bir çocuk/gençlik kitabı olarak tanımlanmasına rağmen kendim için aldığım kitaplardan. Kitabın çizimlerini de muhteşem adam Dave Mckean yapmış. Zaten Nail Gaiman ve Dave Mckean yarılmaması gereken ikililerden bence. İkisi bir arada tahin - pekmez ya da bal - kaymak etkisi yaratıyorlar bünyede.



Kitap ne Sandman kadar sofistike, ne de Amerikan Tanrıları ya da Bir Kıyamet Komedisi kadar karmaşık bir olay örgüsüne sahip. Fakat çok eğlenceli ve kesinlikle çok sürükleyici. Kitabı elimden bırakmak zorunda kaldığım her seferde "tüh, en heyecanlı yerinde kaldım" diye düşünmekten kendimi alamadım.



Kitap bir cinayet sahnesiyle açılıyor. Jack denen adam; anne, baba ve iki çocuktan oluşan bir ailenin evine girer ve küçük bir bebek dışındaki hepsini öldürür. Bebek bir mucize eseri, yarı yürüyerek, yarı emekleyerek, merdiven gibi yerlerde ise popo üzerinde sürdürdüğü yolculuğu tamamlayarak yakındaki mezarlığa girer. Jack denen adam onu mezarlığa kadar takip etse de artık çok geçtir. Çünkü son bir kaç yüzyıldır ölü olan Bay ve Bayan Owens onu evlat edinmeye karar vermişlerdir. Silas, onu koruyacağına, kendisi olmadığı zamanlarda da bebeği koruyacak birini bulacağına dair söz verince, bebek yepyeni bir hayata başlamış olur. Adı da Nobody Owens'tır artık. Bod mezarlıkta güvendedir ama, mezarlığın dışına çıkmaması gerekmektedir. Çünkü elinden her iş gelen Jack'ler hala onun peşindedir.


Kitap bir yaratıklar resmi geçidi şeklinde. Daha önce duyduğumuz da, ilk kez bu kitapta karşılaştığımız da bir sürü yaratık var. Neil Gaiman bir karakter yaratma ustası olduğunu bir kez daha kanıtlıyor bu kitapta da. Ruhlar tarafından büyütülmek, onlar tarafından korunmak, rüya yürüyüşü yapmak, musallat olma büyüsü  yapmak falan gibi şeylerin dışında tamamen normal bie çocuk Nobody Owens. Bir taraftan sıradan bir çocuğun büyüme sancılarına tanık oluyorsunuz bir taraftan da, gülyabaniler, koruyucular, gecesıskaları ile dolu bir dünyaya adım atmış buluyorsunuz kendinizi. Bu tarzı seviyorsanız, Mezarlık Kitabı'nı da seveceksiniz demektir.

Editörün Notu: Blog paylaşımlarımızı, tiyatro ve edebiyat hakkındaki güncel paylaşımlarımızı facebook'da "entelektüelbaykuşlar" sayfamızı beğenerek takip edebilirsiniz.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder