24 Ekim 2018 Çarşamba

Korku - Altsahne


alt sahne korku ile ilgili görsel sonucu

Yazan: Stefan Zweig
Uyarlayan:Elodie Menant
Çeviren: Can Kapyalı
Proje Tasarım, Yöneten: Tuğçe Mine Aktulay Çakır
Proje Yapım: Altsahne
Sahne ve Kostüm Tasarımı: Müge Hooper
Koreograf ve Hareket Düzeni: Seçil Demircan
Müzik: Doğan Balcı
Afiş Tasarımı: Ali Cengiz İşcanlı
Işık Kumanda: Devrim Kabacaoğlu
Ses Kumanda: Anıl Akagün
Oyuncular: Zeynep Aytekin, Kerim Ürün, Asena Yıldırım, Nadir Bilgili

Bu akşam Stefan Zweig'in Korku isimli uzun öyküsü ya da kısa romanından aynı isimle sahneye uyarlanan oyunu izledik. Ben bu oyuna da dersimi çalışarak gittim ve önden kitabı okudum. Kitap kocasını aldatan genç bir kadının, aşığının nişanlısı tarafından şantaja maruz kalmasını anlatıyor.




alt sahne korku ile ilgili görsel sonucu

Kadın -Irane- yüksek sosyal statüden, varlıklı bir aileye mensuptur. Kocası başarılı bir avukattır. Evlilik kurumunda geçirdikleri sekiz yıl ve iki çocuklarıyla birlikte dışarıdan mükemmel gözüken, uyumlu bir çift. Irane bir yanda kendini güvende hissettiği evliliği, diğer yanda kaçamak mutluluklar yaşadığı sevgilisi Eduardo ile gayet mutlu ve de heyecanlı bir hayat yaşarken, sevgilisinin nişanlısına yakalanmasıyla birlikte, kendisi için kurduğu sırça saray yıkılır, hayatı ve ruhsal dengesi altüst olur.

alt sahne korku ile ilgili görsel sonucu

Kadın nişanlısına olan öfkesini sanki tek suçlu oymuşcasına Irane'e yöneltir ve bu durumu bir fırsata çevirerek Irane'i herşeyi kocasına anlatmakla tehdit eder. Artık Irane'nin yaşadığı ilişkinin büyüsü bozulmuştur ve Irane bir taraftan suçluluk duygusu altında ezilirken, diğer taraftan da nişanlının dozu gittikçe artan şantajlarından bunalmaktadır.  Şantaj çemberi daraldıkça Irane için evdeki hayat kabusa dönmekte ve çaresizlik içinde korkunun ve paniğin pençesinde kıvranmaktadır.

alt sahne korku ile ilgili görsel sonucu

Korku koca, karı, aşık ve nişanlı arasında geçen inanılmaz gerilimli bir oyun. Oyunun ağırlığı Irane rolünü oynayan Zeynep Aytekin'in üstünde. Zeynep Aytekin oyun boyunca yaşadığı suçluluk duygusunu, korkuyu, pişmanlığı, paniği, hatta dehşeti o kadar güzel oynadı ki. Irane gerçekten çok zor bir rol. Kocasının yanında içinde kopan fırtınaları, yaşadıklarını belli etmemeye çalışırken aynı zamanda içindeki o duyguları davranışlarına, mimiklerine, sesine yansıtabilmek. Gerçekten zorlu bir iş. Biz de onun çaresizliğini onunla birlikte gerçekten yaşadık.

Ä°lgili resim

Diğer taraftan Zweig'in hikayesi gayet başarılı bir şekilde tiyatroya uyarlanmış. Yaklaşık 65 dakika süren oyun boyunca gözümü bir an bile sahneden ayırmadan oyunu seyrettim. Her ne kadar oyunun merkezinde Irane varsa da diğer roller de gayet iyi kotarılmış. Korku etkileyici bir oyun. Seyredilecek oyunlar listenize eklemenizi tavsiye ederim.

Sizlere Not: Sahnelerde neler olduğunu facebook'ta entelektüelbaykuşlar isimli sayfadan takip edebilirsiniz.

Meraklısına video: Kendi çektiğim selam videosu



Kendime Not: Bizim takım Naz, Berkay, annem, ben ve İpek
Oyundan ganimet olarak şarap kadehi aldım. 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder