16 Aralık 2009 Çarşamba



Zamanya – Yiğit Kulabaş

Yazan: nazimo Kategori: Fantastik| Kurgu

Zamanya aynı evi paylaşan 2 arkadaşın bir gününün öyküsü. Bir şirkette çalışan ve o gün 28 yaşına basan Selim ile işi olmayan ve o gün bir iş görüşmesine gidecek olan Kerim.

Kerim’in kendince çok dürüst olarak hazırladığı özgeçmişine istinaden teklif edilen esrarengiz iş görüşmesi , saat 05:10’ da Kerim’in evden alınmasıyla başlar. Kerim’i aralarında görmek isteyen Zaman şirketi, Kerim için aynı günde 4 kıtada, 12 ayrı şehirde, birbirini takip eden görüşmeler ayarlamıştır.

Zaman bildiğimiz hiç bir şirkete benzemez. Ne zaman kurulduğu, kimler tarafından kurulduğu, yeryüzüne kaç zamandır hükmettiği belli değildir. Zaman şirketi çalışanlarına ücretlerini adına yakışır bir şekilde “zaman” ile ödemektedir. Çalıştığınız müddetçe yaşlanmazsınız ve ayrıldıktan sonra (tabi eğer ayrılmayı başarabilirseniz) şirkette çalıştığınız kadar süre ömrünüze eklenir. Şirketin misyonu zamanı yaygınlaştırmaktır. Yeryüzünde zamanı kullanan, saatleri takip eden tek yaratık insandır ve dolayısıyla da Zaman şirketinin hedef müşteri kitlesi insandır.
Her şey Zaman. Her yer Zaman. Her zaman Zaman.


Zaman çalışanları bu güne kadar üstlerine düşüne yerine getirmiş ve zaman kavramını dünyaya yerleştirmişlerdir. Önceleri gece ve gündüz olarak ayrılan zaman dilimleri, şirketin başarılı pazarlama taktikleriyle, yıllara, aylara, haftalara, saatlere, dakikalara, saniyelere, salise ayrılmıştır. Her bir detaylandırma Zaman şirketinin yeni bir başarısıdır.
Her şey Zaman. Her yer Zaman. Her zaman Zaman.

Mesela dinler haftanın günlerinin oturtulmasında çok faydalı olmuştur. Hıristiyanlar için Pazar, Müslümanlar için Cuma, Museviler için Cumartesi bu kadar önemli olmasaydı, hafta ürünü insanlar tarafından bu kadar kolay kabul edilmeyecekti. Elektrik de Zaman şirketinin çok başarılı projelerinden birisidir. Elektriğin olmadığı zamanlarda, güneşin batışıyla uykuya çekilen insanlar, elektriğin bulunmasından sonra, karanlığı yenerek, akşam saatlerini de kullanmaya başlamışlar, böylece zamanın kullanılması daha yaygın bir hale gelmiştir.  Çalar saat, Zaman şirketinin en önemli buluşlarından biridir çünkü uykuda geçen ve kullanılmayan zamana hükmetmeye yaramaktadır.
Her şey Zaman. Her yer Zaman. Her zaman Zaman.

Bugüne kadar çok başarılı projelere imza atan şirketin halen ulaşamadığı bir alan vardır. Geceler. Uyuyan insanlar için zaman durmaktadır. Zaman şirketi bu saatlere de  talip olarak, nihai amacı hiç uyumayan insanlar yaratmak olan “Büyük Gece Projesini” başlatmıştır ve Kerim’in de bu projede yer almasını istemektedir.
Her şey Zaman. Her yer Zaman. Her zaman Zaman.

Kerim için ayarlanan tüm görüşmeler, hem Kerim’in şirket için uygun bir eleman olup olmadığını anlamak, hem de Kerim’e şirketi ve yapacağı işi anlatmak, tanıtmak içindir.

Kerim, kıtadan kıtaya, şehirden şehre ve görüşmeden görüşmeye giderken, zaman hakkındaki tüm yargılarını gözden geçirecek, zamanın günlük hayatımıza ne kadar çeşitli yollarla nüfus ettiği gerçeğiyle yüzleşecek, kendisine sunulan bir çeşit yarı ölümsüzlük ile normal bir hayat ve iş arasında tercih yapmanın zorluğunu yaşayacaktır.

Kerim’in hikayesini okurken, bölümler arasında geçişlerle aynı süre zarfında Selim’in hayatına da tanıklık ederiz. Bölümler doğal bir uyum içinde, birbirini tamamlayarak Kerim ve Selim arasında gider gelir. Selim’le sıradan bir günün tik tak’larına tanıklık ederken, Kerim’le Zaman şirketinin çalışanlarına sunduğu gücün büyüklüğünü  ve olağanüstülüğünü görürüz.

Zamanya’yı bir ilk kitap olarak çok büyük bir keyifle okudum. Yazarın o kadar akıcı bir dili var ki, kitap sanki okunmuyor, doğal bir şekilde akıyor. Uzun zamandır bu kadar duru ve yalın bir dille karşılaşmamıştım. Yazar anlatımında sadeliğin güzelliğini kullanmış.

 Yigit Kulabas

Yazar Yiğit Kulabaş hali hazırda Ericson Türkiye’ nin Genel Müdür Yardımcılığı görevini yürütüyor. Kitabın başında da kendisinden şu şekilde bahsediliyor.

“Yiğit Kulabaş 1970’de İzmir’de doğdu. Ömrünün ilk otuz altı yılını eşit parçalar halinde dört büyük şehirde geçirdi. Dört ayrı uluslararası şirkette satış, pazarlama ve iş geliştirme alanlarında farklı pozisyonlarda çalıştı.
Zamanya yazarın ilk kitabı. Kitabın seksen sayfasını  dokuz, kalanını bir senede yazdı. Aynı on sene içinde evlendi, iki çocuğu oldu, pazarlama üzerine doktora yaptı. Yine aynı dönemde yirmiden fazla ülkeyi, yüzden fazla şehri ziyaret etti. Gittiği her yerde Zamanya’yı aradı.”
Kitabın ayrıca bir portalı var. Kerim’in yaptığı yolculuğu resimli olarak buradan da takip edebiliyorsunuz. Ayrıca interaktif bir zamanya sözlüğü de oluşturulmuş/oluşturulmaya devam ediliyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder