1 Nisan 2010 Perşembe



Geber Anne – Sezgin Kaymaz

Yazan: nazimo Kategori: Fantastik| Kurgu

Beni çok şaşırtan bir fantastik romanın son satırlarını biraz evvel bitirdim.

Melek ve kocası Şükran İsmailoğlu, iki oğulları ile birlikte mutlu bir hayat sürmektedir. Melek Anne özellikle “Sarı Prensim” diye çağırdığı küçük oğlu Tayfun’u ayrı bir sevmektedir. Kendi deyimiyle Sarı Prensi onun biricik aşkıdır.

Sarı Prensin 17. yaşına basacağı gün, tüm ailenin hayatını değiştirecek bir olay yaşanır. Arkadaşlarıyla doğum gününü  kutlamaya giden Tayfun eve, döneceğini söylediği saatten 2 saat evvel gelir. Şaşkınlık içerisinde köpekleri Sarı’nın bahçeye kapatılmış olduğunu fark eder. Halbuki Melek Anne asla Sarı’nın dışarıda yalnız kalmasına izin vermez. Kapıyı aceleyle açarak içeri girer. Balkonda yerde kırılmış saksı çiçeğini görür. Melek Annenin “küçük orospu” diye sevdiği ve özenle yetiştirdiği çiçeği yerlere saçılmıştır. Annesi şaşırtıcı bir şekilde çağrılarına cevap vermemektedir. Annesinin yatak odasından gelen sesleri duyar. Fısıltılar ve somya gıcırtıları. Sarı Prens içindeki meraka daha fazla dayanamaz, odanın kapısını açar ve dolabın içine doğru çekilen tanımadığı bir erkek bacağını görür. Sarı Prens her şeyi anlamıştır. Melek Anne’ye döner ve Geber Anne diyerek evden ayrılır.

Sarı Prens’in 17. yaş günü Melek Anne’nin ölüm günü olur. Melek anne tam Sarı Prens’i doğurdu saatte tabancanın tetiğini çekerek intihar eder.
Melek Annenin intiharı ailenin hayatında çok önemli bir kırılma noktası olur. Sarı Prens Tayfun, annesinin aldatan kadın olmasını bilmenin ve bu sırrı saklamanın yüküyle çekilmez bir insan haline gelir, çevresindeki herkes için sorun teşkil eder. Büyük ağabey Tufan ise çareyi Allah’a sığınmakta bulur.

17 sene sonra bir gün, Tayfun’un bahçesine, kimselerin yüzüne bakmaya doyamadığı, herkesin koşulsuz sevdiği, hatta uğruna kul köle olmaktan kaçınmayacağı, uzun sarı saçlı bir çocuk gelir. Kerem fizik olarak da karşı konulmazdır, akıl olarak da. Kerem’in açtığı fikir yolunda Tayfun, 17 sene önce olan olayları tekrar tekrar yaşayacak, geçmişiyle ve bugünüyle yüzleşecektir.  Kerem sanki Tayfun’un hayatındaki tabuları tek tek yıkmak için gelip onu bulmuştur. Tayfun dolabın içine bacağını çeken adamı bulmak ve yarınını kurtarabilmek için geçmişe, 17.yaş gününe  yolculuklar yapmak zorunda kalacaktır.

Tayfun ve Kerem’le birlikte bizler de zaman ve mekanın ne olduğu, ne olmadığı ve nasıl algılandığı konusunda bir yolculuğa çıkıyoruz. Yazar zaman ve mekanla oynayarak yarattığı hikayesine, ayakları yere basan sağlam bir kurgu yapmış, çok kıvrak bir Türkçe kullanmış. Konu her ne kadar ağır gözükse de, hikaye mizah dozu iyi ayarlanmış keyifli bir üslupla anlatılmış.

Bu fantastik eğlenceyi kaçırmamanızı dilerim.

Sezgin Kaymaz kimdir?
1962’de Sinop’ta doğdu. Konya Anadolu Lisesi’ni bitirdi. Hacettepe Üniversitesi İngilizce Dilbilimi Bölümü’nü, Türkçe dersini veremediği için son sınıftan terk etti. 1976’dan itibaren oyuncu ve teknik direktör olarak hentbolla uğraştı. Türkiye Voleybol Federasyonu’nda Koordinatör olarak çalıştı.

Sezgin Kaymaz nasıl yazar oldu?
Kendi ağzından: Profesyonel yazar olduğum yıl kendimce yazdığım bir yazıyı, arkadaşım haberim olmadan İletişim Yayınevi’ne göndermiş. Yayınevi yazıyı çok beğenmiş ve basmak istemiş ama ne arkadaşıma ne de bana ulaşabilmiş. “Bu isimde bir yazar aranıyor” diye Milliyet gazetesine ilan vermiş. Ben o sırada milli takımla yurt dışındaydım. Konuyu dönüşte öğrendim ve böylece yazarlık kariyerim başlamış oldu.
http://web.archive.org/web/20100413170944im_/http:/www.neokudum.com/wp-content/plugins/wp-spamfree/img/wpsf-img.php


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder