1 Mayıs 2010 Cumartesi

Katilin Şeyi - Algan Sezgintüredi



Yazan: nazimo Kategori: Kurgu| Polisiye

Kahramanımızın adı Vedat Kurdel. Özel dedektif. Bir de ortağı var. Can dostu Tefo. Asıl adı Tevfik ama, adının yanlış söylenmesinin önüne geçemediği için kendisine kısaca Tefo denmesini istiyor. Vedat ve Tefo kitabın başında henüz dedektif değiller ama, sonunda oluyorlar. Yada Tefo’nun babasının -ki kendisi polis emeklisi babacan bir amcadır ve çıkan özel dedektiflik yasası sayesinde bu iki adama bir iş sahası sağlamıştır- dediği gibi ha oldu ha olacak kıvama geliyorlar. 

Kitapta anlatılan olaylar 2005 yılında acemi dedektiflerimiz 35 yaşındayken başlarından geçiyor. Ama Vedat Kurdel kitabı 2015 yılında yazıyor. Kahramanımız, boylu poslu, yakışıklı bir genç ve etkileyici bir ses tonuna sahip. Kadınlar üzerinde karşı konulamaz bir etkisi var. Ayrıca güçlü kuvvetli bir adam. Postu kolay kolay kaptırmıyor. Dövüş sanatlarında fazla teknik bilgisi yok ama, iri cüssesi sayesinde kodu mu oturtuyor. Zaten önemli olan sonuca ulaşmak, kullanılan yöntem  değil. Kendisinin çok zeki olmadığını düşünüyor. Tefo ise fizik olarak Vedat Kurdel'in tam zıttı. Kısa boylu, kavruk, kara kuru  ama Vedat onun zehir gibi bir kafası olduğunu düşünüyor.  Bu durumda kendiliğinden, ekibin vitrini Vedat, beyni ise Tefo oluyor.


Vedat ve Tefo öyle görmeye alıştığımız dedektif kahramanlardan değiller. Bir defa çok acemiler. Bu yaşlarına gelinceye değin, polisiye roman okuyup, cinayet filmleri seyretmek dışında konuyla bir alakaları olmamış. Yani ben ne kadar dedektiflik yapabilirsem, onlar da o kadar dedektiflik yapacak kapasiteye sahipler. O yüzden kitabı okurken, sadece cinayete değil, aynı zamanda bu iki kafadarın işi öğrenme sürecine de tanıklık ediyoruz. Misal;
Vedat ve Tefo bir akşam ucundan bulaştıkları seri cinayetleri çözebilmek için yaptıkları  beyin fırtınasından sonra, tıpkı seyrettikleri filmler ve okudukları romanlarda gördükleri üzere ellerindeki ipucu ve bilgileri bir kağıda yazarlar;
“…Tefo bunları yazdıktan sonra bir güzel bastı ve önüme koyup, “Ne görüyorsun bakalım?” dedi. “Bir sürü parantez, ünlem ve soru işareti” dedim ben de. Kafasını salladı, “Aynen. Bu ne demek peki?” diye sordu.
Ne demek olacak, aptalın önde gideniyiz demekti. Bunu söyleyince, “Evet,” dedi, “feci acemiyiz.” Yeni bir şey değildi elbette: daha önce söylediğim gibi, çok hevesliydik ama iş ciddiye bindiğinde ki anca anlar gibi oluyorduk bunu, şaşkın ördekler gibi kalakalmıştık ortada.
Vedat ve Tefo  dedektiflik bürosunda birkaç sıradan karı koca takip işi yaptıktan sonra şans yüzlerine gülmüş ve “Erenköy Canavarı” namlı seri katilin işlediği cinayetlere bir köşesinden bulaşmışlardı. Tefo’nun babası, patronları Nezih amcanın onları hafiften desteklemesi, meslekteki arkadaşlarından ortalıkta rahatça gezmeleri için izin çıkartması sayesinde, Vedat ve Tefo da sarışın kadın cinayetlerinin izini sürmüşler, siz deyin acemi şansı, ben diyeyim vakti zamanında büyük sevaplar işlemişler ondandır, olayda da bayağı ilerleme kaydetmeyi başarmışlardı. Cümle çok uzun oldu değil mi? Aslında Vedat Kurdelvari bir cümle kurmaya çalıştım. O da böyle uzun ve dolambaçlı cümleleri sıkça kullanıyor. Cümlelerin zorlayıcı ve yorucu olduğunun farkında fakat onları dönüp de silmeye ya da düzeltmeye kıyamıyor, içinde o kadar harcanmış emek varken. Yani Vedat’ın kurduğu bol virgüllü ve “ve” bağlaçlı cümlelerin kitapta bulunmasının sebebi tamamen emeğe saygıdan. Altında başka bir şey aramamıza gerek yok.

Kitabın konusu yukarıda araya yer yer ipuçlarını serpiştirdiğim üzere; İstanbul Kadıköy’de aralıklarla öldürülen 4 tane kadının seri katilinin peşinde yaşananları anlatıyor. Öldürülen kadınların ortak özelliği, 42 yaşında olmaları, sarışın olmaları, hayat dolu olmaları ve hepsinin de öldükten sonra ne olduğu anlaşılamayan bir aletle  cinsel organlarının parçalanmış olması. Olayda 2 tane dedektif var. Ortak noktaları, aslında dedektif olmamaları ve acemi olmaları. Cinayet mahalleri Kadıköy’de Göztepe Erenköy arasında. Ortak noktaları benim yüzlerce kez ayak bastığım sokaklar olması. Hatta bir iki apartmanın neresi olduğunu tam olarak çıkardığımı bile söyleyebilirim.

Yazar Algan  Sezgintüredi bu minvalde 10 numara bir dedektiflik macerası anlatmış. Okurken çok eğlendim. Size de tavsiye ederim. Vedat Kurdel ve ortağı Tefo’nun yeni maceralarını da okuma listeme aldım.

Yazar  Algan Sezgintüredi ile yapılan röportaja da  http://www.milliyet.com.tr/ozel/kitap/220506/4.html adresinden ulaşabilirsiniz.
http://web.archive.org/web/20100516191621im_/http:/www.neokudum.com/wp-content/plugins/wp-spamfree/img/wpsf-img.php


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder