6 Ağustos 2010 Cuma


Dostlarım Aşklarım – Marc Levy


Yazan: nazimo Kategori: Kurgu

“Dostlarım Aşklarım” benim “Gelecek Sefere”den sonra okuduğum ikinci Marc Levy kitabı. Yazarın daha basit bir kurgu seçmiş olduğu bu kitapta otuzlarının başındaki 2 arkadaşın hem sıradan hem sıra dışı hayatlarına tanıklık ediyoruz. Antoine Londra’da Fransız mahallesinde yaşayan ve çalışan Fransız bir mimardır. Karısının terk ettiği Antoine küçük oğlu Louis ile birlikte  kendine yeni bir düzen kurmuştur. En yakın arkadaşı Mathias ise Paris’te bir kitapçıda çalışmaktadır ve o da karısı tarafından terk edilmiştir. Karısı Vanessa, küçük kızları Emily’yi de yanına alarak çalışmak üzere Londra’ya gitmiştir. Mathias üç yıldır hem kızının hem de karısının yokluğuna alışmaya çalışmaktadır.

Mathias Londra’da Fransız mahallesinde bir kitapçı dükkanı işletme şansını yakaladığında, ailesini tekrar geri kazanabilmek umuduyla, karşına çıkan fırsatı değerlendirir. Ama evdeki hesap çarşıya tam olarak uymaz ve Mathias Londra’ya geldiğinde, eski karısı küçük kızını da ona bırakarak daha iyi bir iş imkanı için tekrar Paris’e döner.


Küçük çocuklarıyla baş başa kalan bu iki kafadar, hayatın zorluklarını ve çocukların sorumluluklarını paylaşmak için birlikte yaşamaya karar verirler. 30’lu yaşlarında ve çocuklu 2 dul erkeğin aynı evde yaşaması hiç de kolay olmayacaktır. Karakterleri taban tabana zıttır. Biri hastalık derecesinde titiz ve kuralcıyken diğeri hayatı daha basit algılamaktadır. Üstelik ikisi de biten evliliklerinin üzerilerindeki etkilerinden henüz tam olarak kurtulamamıştır, yaraları vardır. Aynı çatıyı çocuklarıyla birlikte beraber paylaşan 2 genç erkeğin dışarıdan üçüncü kişilerin gözüyle nasıl gözüktüğü de ayrı bir konudur. Günlük ev işlerinin ve çocuklardan kaynaklanan sorumlulukların paylaşılması gerekmektedir.  Misal; çocukların okuldan alınması, yıkanması, yemek pişirilmesi, alışveriş yapılması gibi. 

Birlikte yaşamak onların aralarındaki ilişkiyi arkadaşlık ilişkisinin biraz daha ötesine götürerek, onları birbirinden biraz bıkmış yorgun karı kocalara dönüştürmüştür. Anne modelinin olmadığı evde, iki adamın ailesel meseleler üzerinden kavga etmesini okumak gerçekten keyifliydi. 

İki babalı, 2 çocuklu ve hiç anneli bu ailenin yaşadıkları Fransız sokağının sakinleri geniş bir aile gibidir. Köşedeki çiçekçi dükkanını işleten güzel Sophie, sokak sakinlerinin uğrak yeri restoranın sahibi Yvonne, Mathias’ın kitapçı dükkanını devraldığı John Glover.  Her birinin kendilerine ait öyküleri vardır ama hayatları çok fazla birbirinin içerisine girmiştir, herkes herkesin öyküsünün içinde yer almaktadır. Fransız sokağı kimi sakinleri için bir süreliğine uğranıp yaraların sarıldığı bir yerken, kimi sakinleri için gerçek bir yuvadır.

Kitabı okurken; konunun film olmak için çok uygun olduğunu düşündüm. Bu kitaptan uygun bir kadroyla harika bir romantik komedi, bildiğiniz kız filmi çekilebilir. Acaba çekilmiş midir diye internette biraz araştırdım ama, böyle bir filme rastlamadım. Araştırma sırasında Marc Levy’nin aslında bizden biri olduğunu öğrendim. Marc Levy, İzmir’in ünlü tarihî Asansör’ünü yaptıran Nesim Levi Bayraklı’nın torunuymuş. Bu nedenle sık sık Türkiye’ye seyahatleri oluyormuş. İzmirle ilgili bir kitap yazma hayali olduğunu da http://kitapzamani.zaman.com.tr/kitapzamani/columnistDetail_getNewsById.action?newsId=6312 adresinde kendisiyle yapılan bir röportajdan öğrendim.

Dostlarım ve Aşklarım çok rahat okunan bir kitap. Yaz için ideal olduğunu düşünüyorum. Suya sabuna çok fazla dokunmadan, sevgi, dostluk, ebeveynlik üzerine bir çeşitleme. Bir nevi “a french man in London”. Sahilde yaz kitabı arayanlara tavsiye olunur.
http://web.archive.org/web/20101018194801im_/http:/www.neokudum.com/wp-content/plugins/wp-spamfree/img/wpsf-img.php

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder