15 Aralık 2016 Perşembe

Öncü Bir Boşluk Oldu Kalp Gidince, Ama Şimdi İyi - Talimhane Tiyatrosu

önce bir boşluk oldu kalp gidince ama şimdi iyi ile ilgili görsel sonucu
(Nazimo - Tiyatro)

Yazan: Lucy Kirkwood
Uyarlayan: Seçil Honeywill
Yöneten: Mehmet Ergen

Oyuncular:
Esra Bezen Bilgin
Güliz Gençoğlu

Oyunun ismini Oyun Atölyesi programında görüyordum. En nihayet oyun tarihini aylık programıma denkleştirip biletimi aldım. Konu hakkında hiç bir şey bilmeden gittiğim için de metin benim için sürpriz oldu. O yüzden oyun başlayıp, Dijana garip bir aksanla Türkçe konuşmaya başladığında şaşırdım. Kadının nereli olduğunu, kim olduğunu anlamaya çalıştım. Sonra olay çözüldü.

önce bir boşluk oldu kalp gidince ama şimdi iyi ile ilgili görsel sonucu
Dijana da onlardan biriydi. Kadın tüccarlarına pasaportunu kaptırıp fuhuşa zorlanan, ara ara haberlere çıkan seksi giyimli, yüzünü saklamaya çalışan o kadınlardan biri. Bizim için kimliği, hikayesi olmayan, sayıdan ibaret o kadınlardan biri. İşte oyun bize onların bir sayı olmadığını, isimleri olduğunu, geçmişleri olduğunu, hayatı olduğunu hatırlatıyor. Biraz da duyarsızlığımızı yüzümüze yüzümüze çarparak.
Dijana anlattıkça içini size açıyor. Tanıyorsunuz Dijana'yı. İstanbul'a bir arkadaşının peşine takılıp gelişini, İstanbul gecelerine, alemlere eğlenmek için akışını, hayatının aşkı Mustafa'yla tanışmasını. Farklı bir kültürden, ahlak anlayışından, yaşam tarzından biri olarak onun yaşadıklarına ve Mustafa'ya yüklediği anlamı, onun anlattıklarından bizim onun yaşadıklarını ve Mustafa'yı algılayışımız. Nasıl bu kadar saf, bu kadar aşık olabilirsin Dijana? Çok kızıyorum içimden.
İlgili resim 
Sonra bir hayat kadını bir adamla yatarken neler düşünür, gününü nasıl geçirir, mesela işinden bahsederken hangi kelimeleri kullanır. Bu işin hesabı kitabı nasıl tutulur?  Umut var mıdır? Her şeye rağmen  gülebilir mi mesela? Ya da ağlayabilir mi böyle bir hayat yaşarken? Tüm bu soruların cevabını büyük bir başarıyla oynuyor Esra Bezen Bilgin. O oynuyor, Diana anlatıyor. Ve o kadar iyi, doğal ve gerçek oynuyor ki, insan şaşırıyor. Mesleki refleks olarak değerlendirebileceğimiz bir takım hareketleri yapış şekli. O kadar gerçek ki. İnsan sahnedeki oyuncuya yabancılaşıyor, gerçekle oyun yer değiştiriyor. daha da acı olanı, gülüyoruz biz Dijana'ya, gülebiliyoruz.

önce bir boşluk oldu kalp gidince ama şimdi iyi ile ilgili görsel sonucu

Yaklaşık 75 dakika süren tek perdelik oyunda ben seyrederken pek çok duygu geçişi yaşadım. Sarsıcı bir deneyimdi. Bence sadece Esra Bezen Bilgin'in oyunculuğunu seyretmek için bile seyredilir.
Oyun 2011 yılından beri oynuyor. Pek çok da ödül almış. Bence hak etmiş de. Bu arada biraz da magazin haberi vermek isterim. Esra Bezen bilgin gerçek hayatta oyunun yönetmeni Mehmet Ergen ile evli. Beraber oyun ve ilişkileri hakkında verdikleri bir röportaja da buradan ulaşabilirsiniz.
2012 - Afife Jale / Yılın En Başarılı Kadın Oyuncusu Ödülü
2012 - Sadri Alışık / Yılın En Başarılı Kadın Oyuncusu & Yardımcı Rolde Yılın En Başarılı Kadın Oyuncusu Ödülleri
2012 - Tiyatro Eleştirmenleri Birliği Yılın Tiyatro Oyuncusu Ödülü
2012 - Tiyatro Dergisi  Yılın Çevirmeni
2012 - Tiyatro dergisi  Yılın en başarılı kadın oyuncusu
2011 - Direklerarası Seyircileri Küçük Salon En İyi Kadın Oyuncu Ödülü
MSM Sanat Ödülleri - En İyi Yönetmen Ödülü


Oyundan bir bölüm;

Sizlere Not: Sahnelerde neler oluyor öğrenmek isterseniz facebook'da entelektüelbaykuşlar sayfamızdan kontrol edebilirsiniz.



Kendime Not: Bizim takım Naz, Selmuş ve ben.
Kendime Resim.















Hiç yorum yok:

Yorum Gönder