21 Mayıs 2017 Pazar

Sevgili Arsız Ölüm Dirmit - Seyyar Sahne

sevgili arsız ölüm dirmit ile ilgili görsel sonucu
Eser: Latife Tekin
Metni Düzenleyen ve Oynayan.: Nezaket Erden
Metni Düzenleyen ve Yöneten: Hakan Emre Ünal
Proje Danışmanı: Zeynep Günsur Yüceil
Reji Danışmanı: Celal Mordeniz
Afiş Çizim: Perim İşisağ


Dirmit uzaktaki çok uzaktaki bir köyden İstanbul'a göçmüş bir ailenin en küçük çocuğu. Çok sıkıldığı, sıkıntısından saksı çiçeği Kepçe'yle konuştuğu bir akşamda tanışıyoruz onunla. Hayatın üstüne üstüne geldiği, içini dökmek istediği bir akşama denk geliyoruz. Köyünü öyle özlemiş ki, arada Kepçe'nin saksısından bir tutam toprağı ağzına atıp, tadını çıkara çıkara yiyiyor. Konuşmak için aklına köydeki evinin önündeki tulumba geliyor ve bir koşu köyüne gidip (!)  başlıyor sevgili tulumbasına anlatmaya.

Çocukluğunu anlatıyor, şehri anlatıyor, şehirdeki hayatını, tek göz odada bir sürü insan bir arada yaşamanın zorluklarını anlatıyor. Annesini, babasını, ablasını, abilerini, yengelerini, kim var kim yok hepsini anlatıyor. Ataerkil ailesinde uğradığı baskıları, fiziksel ve ruhsal işkenceleri anlatıyor. Ama öyle kendini acındırarak değil. Bize bu öyküyü ne istediğini bilen, karşılaştığı zorluklarla nevi şahsına münhasır yollarla mücadele eden bir savaşçı ruh anlatıyor. Ve bayağı da komik anlatıyor. Örselendikçe derslerine sarılıyor, şiire sarılıyor, dansa sığınıyor, kaçıp sokaklara sığınıyor.

İlgili resim
Biz Dirmit'i dinlerken eninde sonunda onun bir kazanan olacağına inanıyoruz, hatta biliyoruz. Anlattıkları bizi güldürürken, bir yandan da ruhunuza dokunuyor. Onunla birlikte biz de duygudan duyguya savruluyoruz. Nasıl desem, hastası oluyoruz Dirmit'in.

Dirmit'i oynayan Nezaket Erden'i  çok sevdim. O çok iyi bir anlatıcı. Sahnede sadece kendisi ve çiçeği Kepçe var. Tüm oyun boyunca gözümüzü sahnedeki bu çıtı pıtı kadından bir an bile ayırmıyoruz. O da zaten seyircinin kaçıp gitmesine izin vermiyor.  Sezonun sonunda bu oyun benim için güzel bir sürpriz oldu. Eve gittiğimde bile aklımda halen Dirmit kız vardı.


Oyundan iki gün sonra ona Moda Sahne'de rastladım ve kendisine şahsen "ben sizin bir hayranınızım" deme fırsatını yakaladım.



sevgili arsız ölüm dirmit ile ilgili görsel sonucu
Bu oyunun bize ulaşma macerası da oldukça değişik. Nezaket Erden, Kadir Has Üniversitesi oyunculuk programında yüksek lisans öğrencisiymiş. İnternette çeşitli haberlerde derlediğime göre, kendisini çok etkileyen, yer yer de kendi hayatından izler bulduğu Latife Tekin'in Sevgili Arsız Ölüm isimli kitabını bitirme tezi olarak oyunlaştırmaya karar vermiş. Bu serüvende kendisine proje danışmanı Zeynep Günsur Yüceil de yardım etmiş.  İlk önce ücretsiz sahneledikleri oyunu, romanın yazarı sevgili Latife Tekin'den icazet aldıktan sonra profesyonel olarak da oynamaya başlamışlar. İşte ben de bu sayede bu güzel oyunla ve güzel insan Dirmit'le tanışma fırsatını buldum.

sevgili arsız ölüm dirmit ile ilgili görsel sonucu


Kendisiyle yapılan bir röportajda bu romanın varlığını bilmeyenler, ya da okumamış olanlara da bu romanı tanıtmak istediğim için seçtim Sevgili Arsız Ölüm'ü demiş. Amacına da ulaştı. Çantamda şu anda okumakta olduğum bir adet Sevgili Arsız Ölüm var. (söz konusu röportaja buradan ulaşabilirsiniz)

Meraklısına Not: Moda Stüdyo sahnede seyrettiğim oyun, artık oraya sığmadığı için Dirmit ve çiçeği Kepçe 21 Haziran Çarşamba günü Moda Büyük Salon'da sizleri bekliyor olacak. Kaçırmayın.



Sizlere Not: Sahnelerde neler olduğunu facebook'da entelektüelbaykuşlar isimli sayfamdaki paylaşımlarımdan takip edebilirsiniz. İnstagram'da ebru_tarm adresindeyim.

Meraklısına Video: kendi çektiğim selam videosu



Kendime Not: Bizim takım annem ve ben.

Kendime Resim: Oyun biletlerim ve sevgili arsız ölüm kitabım.







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder