6 Haziran 2018 Çarşamba

Gizli Evlilik (İl Matrimonio) - İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuarı Opera Ana Sanat Dalı Bölümü

il matrimonio İstanbul Üniversitesi ile ilgili görsel sonucu
Besteci: Domenico Cimarosa (1749 - 1801)
Libretto: Giovanni Bertati
Orkestra Şefi: Murat Cem Orhan
Rejisör: Aytaç Manizade
Işık: Onur Koçtürk
Korepitatör:  Dinara Binnazarova ve Murat Cem Orhan
Reji Asistanı: Buse Gülyalçın
Kondüvit: Erdem Muallaoğlu
İÜDK Opera Orkestrası

Bu akşam İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuarı Opera Ana Sanat Dalı öğrencilerinin mezuniyetlerinde seslendirdiği nefis bir opera seyrettik. Sahnede pırıl pırıl altı genç sanatçı vardı.  Operanın konusu kimin elinin kimin cebinde olduğu pek belli olmayan, iç içe geçmiş, yanlış anlaşılmalar, yalanlarla örülü karmaşık aşk öykülerinden oluşuyor. Signor Gerinimo iki kızı ve kız kardeşiyle birlikte yaşamaktadır. Bir gün yardımcısı Paolino ona Kont Rabinson'dan bir mektup getirir. Kont Robinson'un niyeti Signor Gerinimo'nun kızıyla evlenip, onun yüklü drahomasını almaktır.



Bu arada sekreter Paolino ile Geronimo'nun küçük  kızı arasında büyük bir sır vardır. İki genç ailelerinden gizlice evlenmişlerdir. Şimdi durumu Signor Gerenimo'ya nasıl açıklayacaklarını kara kara düşünmektedirler. Baba mektuptan Kont'un büyük kızıyla evlenmek istediği fikrini çıkarmıştır ama Kont gelince evli olan küçük kıza talip olur ve büyüğünü istemez. Kont bu duruma çok sinirlenir. Bu arada yaşı biraz geçmiş ve hiç evlenmemiş kız kardeş de sekreter Paolino'ya ilanı aşk eder. Küçük kız Kont'un ilgisinden kaçmaya çalışırken, büyük kardeş Elisetta ise çok hoşlandığı Kont'u etkilemeye ve evliliğe ikna etmeye çalışmaktadır .

Sahnedeki yegane dekor altı adet sandalye ve ışık tasarımıyla renklendirilen dev prodüksiyon perdesinden ibaretti ama bu mütevazı dekor operaya yetti de arttı bile. Gençlerin sesleri nefisti, teatral yetenekleri üst seviyedeydi. Operanın ruhunu ve içindeki komediyi bize gayet başarılı bir şekilde aktardılar.  Ve orkestra çukurunda, onlara eşlik eden ve Domenico Cimarosa'nın bu güzel eserini büyük bir başarıyla çalan aynı okulun yetiştirdiği genç müzisyenler. Onları göremedik ama bize ulaştırdıkları müzikleri nefisti.

Sayelerinde çok keyifli iki saat geçirdim. Hem müziğe doydum hem çok güldüm, hem de sayelerinde daha önce adını bile duymadığım bir besteci ve onun güzel eseriyle tanıştım. Sahnedeki genç insanları seyretmek içime umut doldurdu. Yaşama sevinci oldular bana. Pırıl pırıl gençler gümbür gümbür geliyorlar. Yolları açık olsun.

Solistler ve notlarım:
İl Signor Geronimo (baba) - Ulaş Saka : Çok genç olmasına rağmen iki yetişkin kız sahibi orta yaşlı adamın vücut dilini gayet iyi canlandırdı. Orta yaşlı bir adam olduğuna bizi inandırdı.
Elisetta (büyük kız) - Nefis bir sesi var. Eserin komedi yükünü taşıyanlardan
Carolina (küçük kız) - başrol ve zorlu rollerden biriydi. Nefis bir sesi var, keyif alarak dinledim
Fidelma (hala) - Merve Tokat
İl Conte Robinson (kont damat adayı) - Sinan Turan
Sekreter Paolino - Ufuk Toker: Çok başarılı bir tenor ve şarkı söylerken mimikleri de bize sanki sözlerin anlamını tercüme etti.
Rafealla (sessiz rol) - Zilan Küçükbalaban
Rafaello (sessiz rol) - Dorukhan Öner

Sizlere Not: Sahnelerde neler olduğunu facebook'ta entelektüelbaykuşlar isimli sayfamdan takip edebilirsiniz.

Meraklısına Video: Selam videosu


Bu arada gençler operanın tamamını yüklemişler. Merak edenler seyrettin bence

1. Perde


2. perde:




Kendime Not: tek başıma seyrettim
  •  



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder