Eser Adı: Apollo ve Daphne
Besteci: Handel
Müzik Sorumlusu: Turan Manafzade
Sahneye Koyan: Doğan Çelik
Dekor Tasarımı: Efter Tunç
Kostüm Tasarımı: Gazel Erten
Koreografi: Çiğdem Erkaya Öztürk
Işık: Taner Aydın
Solistler: Sinem Ekşioğlu, Utku Bayburt
Dansçılar: Melis Kolçak, Berkay Topçuoğlu
Çocuk Dansçı: İpek Kilimci
İstanbul Devlet Opera ve Balesi'nde sezonun son gösterisi 2 farklı eserden oluşuyor. İlk Bölüm Handel'in Apollo ve Defne Sahne Kantatı. Nefis müzik, etkileyici sesler. Kantat konusunu Dafne'nin efsanesinden alıyor. Dafne Yunan nehir tanrılarından Peneus'un kızıdır. Avcılığa düşkündür, vaktinin çoğunu ormanda geçirir.
Çok güzel bir su perisi olduğu için pek çok erkek onun aşkına taliptir. Zeus'un oğlu Apollon okçuluğuyla övünmektedir. Bir gün ormanda Eros'la karşılaşır ve onun okçuluğuyla alay eder. Ormanda Daphne'nin peşinden koştuğu bir gün yine Eros'la karşılaşır. Eros Apollon'dan intikam almak için her ikisini de birer ok atar. Eros'un attığı ok Apollon'u Daphne'ye aşık ederken, Daphne'ye attığı okla onun Apollon'dan nefret etmesini ve kaçmasını sağlar. Apollon bu güzeller güzeli su perisinin peşinden sürekli koşup, ondan aşkını ister. Daphne ise artık kaçmaktan çok yorulmuştur ve daha fazla kaçacak gücü kalmadığını anladığında toprak anadan yardım ister. Toprak ana onu bir defne ağacına çevirir ve Apollon'un ısrarcı aşkından korur. Apollon Daphne'nin yanına geldiğinde ağaç kabuğu ile kaplanan gövdesinin altında halen kalp atışları duyulmaktadır. Apollon buna çok üzülür ama artık yapacak bir şey yoktur. Defne ağacının yapraklarından kendisine bir taç yapar ve onu başından çıkarmaz. O günden sonra muzaffer komutanlar başlarına defne yapraklarından yapılmış taç takarlar.
Eser Adı: Judith balesi
Besteci: Çetin Işıközlü
Koreografi: Deniz Özaydın
Orkestra Şefi: Zdravko Lazarov
Dekor Tasarımı: Efter Tunç
Kostüm Tasarımı: Gazal Erten
Işık: Taner Aydın
Judith: Berfu Elmas
Holofernes: Batur Büklü
Abra: Melike Koper
Gösterinin ikinci bölümü Çetin Işıközlü'nün bestelediği Judith balesiydi. Hem müzik çok etkileyiciydi hem de bale. Konusu da çok hüzünlü. Judith acımasız bir aşkın kahramanı. Aynu zamanda da bir kurban. Pek çok duyguyu bir arada yaşayan bir kadın Judith. Judith'e hayat veren dansçı Berfu Elmas da tüm bu büyük ve yıkıcı duyguları bize başarıyla aktardı. Kuşatılmış Bethulla şehrinin surları dışında genç fatih Holofernes ve askerleri şehrin muhtemel düşüşünü kutlamaya başlamışlardır. Şehir halkı kentlerini yağmadan kurtarmak için genç dul Judith'ten Holofernes'i baştan çıkarmasını isterler. Judith ondan yana olduğuna dair Holofernes'i ikna eder. Genç fatihin hem güvenini hem de aşkını kazanır. Ama kendisi de umutsuzca Holofernes'e aşık olmuştur. Judith gizli göreviyle aşkı arasında kararsız ve sıkışmış olarak kalır. O sırada Judith'in yardımcısı Abra devreye girer ve ona ısrarla yapması gerekeni hatırlatır. Judith Abra'nın yardımıyla Holofernes'in başını keser. Kumandanlarını kaybeden askerler dağılır. Şehir halkı zaferlerini kutlarken Judith kaybettiği aşkının yasını tutmaktadır.
Eser kitapçığından Judith balesi hakkında bazı notlar: Eserin bestecisi Çetin Işıközlü'nün kompozisyon öğrencisi olduğu 1968 - 1969 yıllarında yazdığı Judirh balesini İngiliz koreograf Alfred Rodrigues sahnelemiş. Bu özelliğiyle Judith dünya repertuvarına giren ilk Türk balesi olmuş.
Bale hakkında romantik bir not: Besteci Çetin Işıközlü eseri eşi Işıl hanıma ithaf etmiş.
Kendime Not: Seyirciler arasında Çetin Bey ve eşinin de olduğunu fark edince bale kitapçığıma kendisinden imza aldım.
Meraklısına Video: Daphne ve Apollon selam videosu
Meraklısına Video: Judith balesi selam videosu
Kendime Not: bizim takım ben ve Neşe hanım
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder