29 Ocak 2019 Salı

Don Kişot Operası - İstanbul Devlet Opera ve Balesi


don kişot operası istanbul devlet opera ve balesi ile ilgili görsel sonucu

Beste: Massanet
Libretto: Henri Cain
Orkestra Şefi: Zdravko Lazarov
Sahneye Koyan: Recep Yılmaz
Dekor Tasarımı: Efter Tunç
Kostüm Tasarımı: Gizem Betil
Işık Tasarımı: Yakup Çartık
Koreograf: Beyhan Murphy
Koro Şefi: Paolo Villa
Solistler:
Dulcinea: Özge Kalelioğlu
Don Kişot: Gökhan Urben
Sancho: Işık Belen
Pedro: Begüm Karacasu
Garcias: Banu Ergün

Yılın ilk operası Don Kişot operası, 19 Şubat 1910'daki dünya prömiyerinden 109 sene sonra ilk kez Türkiye'deydi. İlki 19 Ocak'da olmak üzere toplam 7 gösteriyle Süreyya Operası'na yeni yılımızı şenlendirmeye geldi. Recep Ayyılmaz tarafından sahneye konan opera kalabalık kadrosu, kostümleri, makyaj uygulaması, dekor ve ışık tasarımı ve tabi ki solistleri ve orkestrasıyla gerçekten çok görkemli bir gösteri olmuş.


don kişot operası süreyya ile ilgili görsel sonucu

Don Kişot operası kitap uyarlamasından çok kitaptan esinlenerek yazılmış bir konuya sahip. Operadaki Dulcinea Cervantes'in yazdığı Dulcinea'dan çok La Traviata'nın Violatta Valery'sini andırıyor. Etrafında kendisine ilanı aşk eden bir sürü erkek var ve Dulcinea beğenilmenin, arzulanmanın keyfini çıkartan gayet fettan bir kadın. Öyle kalbini birine filan kaptırmış ya da Cervantes'in Dulcines'sı gibi zorla birisiyle evlendirilecek bir kadın hiç değil. Kendine gayet güvenli bir kadın. Don Kişot'un şövalye ruhundan ve zarif ilgisinden memnun oluyor ama tabi ki onunla evlenmeyi düşünmüyor. Onun ilgisinin tadını çıkardıktan sonra da onun aşkıyla alay etmekten de geri kalmıyor. Operaya danslarıyla Modern Dans Topluluğu İstanbul Dansçıları da eşlik ediyor.

Ä°lgili resim

Don Kişot operası gerçekten etkileyici bir eser. Bir daha, bir daha seyredilesi bir gösteri. Bunu yapan seyirciler de yok değil. Yan locada tanıştığım bir seyirci yedi gösterinin yedisine de bilet aldığını söyledi bana. Bu sezon programda Ocak ayındakilerden başka gösteri yok. Ama önümüzdeki sezon mutlaka seyredilecekler listesindeki yerini şimdiden aldı bile. Sevgili şövalyem, önümüzdeki sezon görüşmek üzere.

Sizlere Not: Sahnelerde neler olduğunu facebook'da entelektüelbaykuşlar isimli sayfamdan takip edebilirsiniz.

Meraklısına Video:



Kendime Not: bizim takım annem, ben, selmuş ve yengem.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder