20 Mart 2019 Çarşamba

Eylül - Sıfır Pozitif


eylül uğur kanbay ile ilgili görsel sonucu

Yazan, yöneten ve oynayan: Uğur Kanbay
Yardımcı Yönetmenler: Yunus Eski, Ali Bal
Reji Asistanı: Gökhan Efe Şenyapar
Müzik: Bahadır Gülsen
Hareket Düzeni: Deniz Akarslan
Işık Tasarımı: Yasin Gültepe
Sahne Tasarımı: sfrpztf



Eylül Sıfır Pozitif'in ilk oyunu. Sıfır Pozitif de yeni mezun bir grup öğrencinin bir araya gelerek kurduğu çiçeği burnunda bir tiyatro grubu. Oyunun yazanı, yöneteni ve oynayanı da 1991 doğumlu Uğur Kanbay. Yazıp yönettiği 2 perde 110 dakikalık oyunun anlatanı ve de baş kahramanı Eylül. Eylül 28 yaşında bir trans birey. Bizi tek göz evinde ağırlıyor. Bize ailesini, çocukluğunu, doğduğu yerlere nasıl sığamadığını, İstanbul'a gelişini, nasıl orospu olduğunu, çark hikayelerini, büyük aşkı kuşçusunu, askere alınma pardon alınmama macerasını, arkadaşlarını anlatıyor.




eylül uğur kanbay ile ilgili görsel sonucu

Aslında anlattığı çok acı, çok zavallı, çok yalnız bir hayat hikayesi ama anlatış şekli komik. Onun deyişiyle gullüm yapar gibi, güle oynaya, pek bir eğlenerek anlattı tüm bunları bize. Zaten bu hayata başka türlü nasıl katlanabilirdi ki? Arada bir şöyle bize doğru bakıp, kaç kişi olduk diye sormayı da ihmal etmedi.

eylül uğur kanbay ile ilgili görsel sonucu

Uğur Kanbay sahnede travestiyi oynamıyor, o oluyor. Gerçekliğinden, samimiliğinden bir an bile şüphe etmiyorsunuz. Ve Eylül'ün özelinde, onun evinde toplumun tanımadığınız bir kesimiyle yüzleşiyorsunuz, başka bir İstanbul'la, başka bir hayatla tanışıyorsunuz. Eylül içinde kocaman bir dramın saklı olduğu, yüzü gülen bir metin ve tam da ağlanacak yerde insanı kahkahalarla güldürebilecek bir güce sahip. Ve çok da sert bir metin aslında. Sarsılıyorsunuz, örseleniyorsunuz. En ön sıradaki yerimde, gözümün içine bakarak sordu bana Eylül, bir trans birey kaç yaşına kadar yaşar diye? Bakamadım gözlerinin içine, kaçırdım bakışlarımı. Zaten sorunun cevabını da bilmiyorum. Tek bildiğim çok yaşamadıkları.

eylül uğur kanbay ile ilgili görsel sonucu

Ve oyunun beni dağıtan sonu. Bir müddet kalkamadım yerimden. Eylül'ün dünyasından kendi dünyama dönemedim. Bu oyunu seyreden hiç kimsenin düşünceleri oyuna geldiği haliyle kalamaz. Değişime evrilen bir seyir deneyimi Eylül.

eylül uğur kanbay ile ilgili görsel sonucu

Ve tüm büyüyü yaratan, Eylül'ü yazan, yöneten ve oynayan Uğur Kanbay. 110 dakika boyunca bizi kendisine esir etti. Sahneden bir an bile gözümü ayıramadım. İnsanın inandığı bir hikayesi, hayalleri, yeteneği olunca, birbirine inanan insanlar bir araya gelince ortaya böyle harika bir iş çıkıyor. Eylül baştaçsın. Bir daha, bir daha seyredilesi, eşi dostu götürülesi oyunlardan. Sezonun en iyilerinden. Takipteyim Uğur Kanbay ve Sıfır Pozitif.

Seyirciye not: sahnelerde neler olduğunu facebookta entelektüelbaykuşlar isimli sayfamdan takip edebilirsiniz. Instagramda @ebru_tarm adresindeyim.

Meraklısına Video: Huylandırma Sevisi Nokta Atışı röportajı



Meraklısına Video: kendi çektiğim selam videosu




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder