26 Şubat 2016 Cuma

Oyunun Oyunu - İstanbul Şehir Tiyatroları


(Nazimo - Tiyatro)


Yazan: Micheal Frayn
Çeviren: Lale Eren Dalsar
Yöneten: Ali Gökmen Altuğ
Sahne Tasarım: Taciser Sevinç
Kostüm Tasarım: Nihal Kaplangi
Işık Tasarım: Kemal Yiğitcan
Efekt: İlhan Aşar
Oyuncular: Bayan Clackett (Dotty) - Ayşen Sezerel, Roger Tramplemain (Garry) - Caner Çandarlı, Vicky (Brook) - Yeliz Gerçek, Philip Brent (Frederick) - Ergün Üğlü, Flavia Brent (Belinda) - Aslıhan Kandemir, Hırsız (Selsdon) - İlhan Kilimci, Şeyh (Frederick) - Ergün Üğlü, Yönetmen Lloyd -Ahmet Saraçoğlu, Sahne Amiri Tim - Destan Batmaz, Sahne Amiri Yardımcısı Poppy - Berna Oğuzutku

İlk sahneleme: 17 Şubat 2016 - Musaipzade Celal Sahnesi



Şehir tiyatrolarının 2016 yılında repertuvarlarına aldıkları yeni oyunları Oyunun Oyununu seyrettik bu aksam. Perde açıldı ve  biz oyunu izlemeye başladık. Bir kadın koltukta oturuyordu. Telefon çalınca söylenerek koltuktan kalktı, Telefonu açtı, konuşmaya başladı ve derken seyircilerin arasından bir adamın sahnedeki oyuncuyu uyaran sesini duyduk.. Yönetmenin sesini.
Olmuyor, olmuyor. sardalyeleri unuttun Dotty.  
Evet sahnede bir oyun var ama o oyun bizim oyun değil. Çünkü OYUNUN OYUNU oyuncuları, bir başka oyunu, oyun içindeki oyun ÇIRILÇIPLAK'ı sergilemektedirler. Oyunun Oyunu oyuncuları sahne açıldığında Çırılçıplak oyununun son provasını 10 saat sonra oynamaları gereken galaya yetiştirmeye çalşıyor. Yönetmen de bizim oyunda Çırılçıplak oyununun yönetmeni. 


Biraz karışık oldu değil mi? Oyun da karışık zaten. Bir defa tüm oyuncuların iki ismi var.Yukarıda oyun künyesine dikkatli bakarsınız her oyuncuda iki isim olduğunu görürsünüz. Biri bizim oyundaki isimleri, bir de Çırılçıplak oyunundaki rollerinin isimleri. (yönetmen, sahne amiri ve yardımcısı hariç, onların prova yapılan oyunda, oyuncu olarak görevi olmadığı için tek isimleri var). Ayrıca aralarındaki ilişkilerde biraz karışık. Bir bizim oyundaki ilişkileri bir de prova yaptıkları oyundaki roller ve roller arasındaki ilişkiler. 


Tüm bu karmaşaya ilaveten, prova yaptıkları oyunun bol kapılı, bol girişli çıkışlı, zamanlamaya dayalı bir oyun olduğunu, bizim oyunda karakterlerin biraz arızalı olduğunu, bir de oyunun ağır komedi olduğunu düşünün. Hah işte, Oyunun Oyunu tam da öyle bir oyun. Seyrederken gerçekten çok eğlendim. Metin içinde bir çok sürpriz barındırıyor. Fazla bilgi verip de sürprizleri bozmak istemiyorum. Özellikle ikinci yarıda gülme krizi atakları geçirdiğimi söyleyebilirim. 


Oyunun ilk sahnelenmesinin 17 şubat 2016 olduğunu düşünürsek, oyuncuların bu kadar zor ve efor gerektiren bir oyunu çok kısa zamanda gayet iyi oturttuklarını söyleyebilirim. 


Kendime Not: bizim kadro annem, ben, kızım, esen teyze
Kendime resim:



2 yorum:

  1. Geçen sene izlediğim oyun fena değil diyebilirim ama çok iyiydi, harkaydı, çok güldüm diyemem...Ama emeğe saygım her zaman çoktur.Ellerine gönüllerine sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Tuana Hanım,
      Yorum için teşekkür ederim. Perdeniz bol olsun.

      Sil