27 Şubat 2016 Cumartesi

Le Corsaire (Korsan) Bale - İstanbul Devlet Opera ve Balesi


(Yazan Nazimo Bale)


3 perde 

Kareograf: Anna-Marie Holmes
Müzik: A.Adam  C.Pugni / L.Delibes /R.Drigo / F.Oldenbourg
Müzik Düzenleme: Kevin Galie / Anna-Marie Holmes
Orkestra Yönetmeni: Svetoslav Borisov
Dekoratör: Zeki Sarayoğlu
Kostüm Kreatörü: Çimen Somuncuoğlu
Işık Tasarım: Müfit Özbek

Medora - Gizem Atik, Conrad - Batur Büklü, Gulnare - Müge Bayramoğlu, Lankendem - Mutlu Cankup, Ali - Ali , Türkkan, Birbanto - M. Nuri Arkan, Seyd Paşa - Oktay Keresteci, Baş Korsan kadın - Pınar Müldür, Seyd paşanın yardımcısı - Cem İndere

Bu akşam İstanbul Devlet Opera ve Balesince sahnelenen Korsan balesini seyrettik. Eser daha önce 1995 yılında Antalya devlet opera ve Balesince sahnelenmiş. Şimdi de İstanbul' da sahnelendi ve biz de ilk gösterisine bilet bulmayı başardık. 

Eser İngiliz şair Lord Byron' ın 1814 yılında yayınlanan Korsan adlı manzum hikayesinden esinlenerek yazılmış ve Adolphe Adam tarafından bestelenmiş ve dünyada ilk kez 1856 yılında sahnelenmiş. Fakat ilginç olan, o zamandan beri yıllar içinde çeşitli besteciler tarafından esere eklemeler yapılmış. 

Eser konusu içinde aşkı barındırmakla birlikte bir aksiyon filminin ögelerini de itaşımakta. Konusuna gelince; Conrat yönetimindeki bir grup korsan gemileriyle Osmanlı imparatorluğuna doğru yol almaktadır. Uğradıkları bir limanda pazar yerinde esir kızlarla karşılaşırlar. İşte aşk orada başlar. Sonra korsanların kavgaları, ihanet, cinayet, fırtına, gemi kazası gibi olaylar yaşanır. 

Eser Amerikalı koreograf Anne Marie Holmes tarafından sahnelenmiş. Kitapçıktan okuduğum kadarıyla bu kadın dünyanın her yerinde bu eseri defalarca kez sahnelemiş. 

Bu gece gerçekten nefis bir eser izledik. Öncelikle müzik çok etkileyiciydi. Erkek dansçıların çokluğu, dövüş sahneleri balenin enerjisini hep yüksek tuttu. Kostümler göz kamaştırıcıydı. Hepsi birbirinden özenli hazırlanmıştı. Yıllar sonra sahnede Seyd Paşa rolünde Oktay Keresteci'yi tekrar izleme şansı yakaladık. Seyd Paşa balenin en komik ve rolü en teatral olan karakteri ve Oktay Keresteci bu rolü almış, büyütmüş ve sahnede çok az gözükmesine rağmen balenin en akılda kalıcı karakterini yaratmış. 

Seyd Paşa'nın düşü 


Seyd Paşa - Oktay Keresteci - az sonra düşünde kızları görecek


Youtube'de bunu buldum!


Biraz da dedikodu diyorum. Gösterinin premier olmasından dolayı seyirciler arasında bale, tiyatro ve müzik dünyasından tanıdığımız pek çok seyirci vardı. Herkes o kadar şık, zarif ve zayıftı ki. İlk gözüme çarpanlar; Nevra Serezli, oğlu, Hülya Aksular. Bir sürü yakışıklı balet, çok güzel zarif balerin. Nefis kıyafetler.

Bu güzel eseri tekrar seyretmek istiyorum ama mart ayındaki gösterilerin biletleri çoktan satılmış. umarım nisan ayında da temsil olur. 

Meraklısına Not: Oktay Keresteciler'in verdiği röportaj 


Kendime Not: Bizim kadro annem, ben ve kızım
Kendime resim:











Edit: 04.05.2016

Bu baleyle ilgili bir televizyon programı kaydı buldum youtube'da.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder