27 Nisan 2016 Çarşamba

Kahvenin Hatırı - Barok Konseri


(Nazimo - Konser)


Bu akşam çok değişik bir etkinliğe katıldım. All Saints Moda Kilisesinde Bach'ın eserleri seslendirildi. Eserler Corİstanbul Oda Orkestrası tarafından seslendirildi. Orkestra Şefi Arda Ardaşes Agoşyan' dı.

All Saints Kilisesi Moda'da Barış Manço' nun evinin tam karşısında, ufacık, tarihi bir kilise. Bu geceye kadar orada bir kilise olduğunu fark etmemiştim bile. İçeride, yan duvarlara paralel iki sıra halinde sıralar dizilmiş. Her bir sıra 4 kişilik ve sıraların arasında 1 metrelik bir koridor var. Bu akşam yaklaşık 100 kişi bu güzel konserin tadını çıkardık. 


Konserde ilk bölümde Corİstanbul Oda Orkestrası Bach'ın eserlerinden bir seçkiyi seslendirdi. Orkestraya kilise orgu da eşlik etti. Ufak kilisenin  kalın duvarlarına çarparak yankılanan müzik büyüdükçe büyüdü ve Bach'ın yumuşacık ezgileri içimizi doldurdu.



All Saints Moda Kilisesi

 

Gece boyunca ufak kayıtlar yaptım. Paylaşmamızda sorun olmadığını söylediler.






Gecede ayrıca Bach'ın Kahve Kantatı'da seslendirildi. Kendi de bir kahve tutkunu olan J.S. Bach 1732-1734 yılları arasında, günümüzde komik opera olarak sahnelenen 25 dakikalık bir eser olan kahve kantatını bestelemiş. O dönemde yaşanan kahve çılgınlığı bu eserin yazılmasına sebep oluyor belli ki. Kantat, kahve içmeyi çok seven genç kız Liesgen (Soprano - Natali Boğosyan), kızının kahve içmesine çok kızan ve onu bu huyundan vazgeçirmeye çalışan baba Schlendrian (Bas - Kevork Tavityan) ve anlatıcıdan (Tenor - Ahmet Baykara) oluşan üç kişi tarafından seslendirildi.

Anlatıcı Tenor - Ahmet Baykara


Kantatın konusuna gelince; günde en az 3 kez kahve içmeden yapamayan genç kıza babası kızmaktadır. Kahve içme huyundan vazgeçmesini istemektedir. Baba, kızını önce uyarır ama etki etmediğini görünce onu tehdit etmeye başlar. Düğünlere hatta dışarıya yürüyüşe bile çıkamayacağını söyler. 


Yasaklara aldırmayan genç kız sadece biraz daha kahve istemektedir. Bunun üzerine babası ona son moda elbiseler almayacağını söyler, Fakat kızını bir türlü ikna edemez. Son çare olarak da kahve içmeye devam ederse, asla bir kocasının olmasına izin vermeyeceğini söyler. Koca ile yapılan tehdit, genç kızı ikna eder ve bir daha kahveye dokunmayacağını söyler ama buna karşılık, babasından kocayı hemen, o gece  getirmesini ister. 




Burada anlatıcı (tenor) söze girer; Babanın kızına koca bulabilmek için dışarı gittiğini söyler. Bir taraftan da genç kız koca adaylarına el altından haber yollar. Canım istediğinde kahve yapmamam izin vermeyecek adamlar sakın bana gelmesin.

En sonunda baba, kız ve anlatıcı beraber söylerler. Bu kızın annesi de kahve içer, annesinin annesi de. O zaman bu kızı kim suçlayabilir.




Genç kız kahveye karşı olan bağımlılığını kantatın başında  "Ne kadar güzel. Binlerce öpücükten daha lezzetlidir kahvenin tadı. Bana ödül vermek istiyorsanız biraz kahve koyunuz fincanıma." cümleleriyle açıklar.


Coristanbul Oda Orkestrası


Bir saatten biraz fazla süren konserin tadı damağımda kaldı. Kilise konserlerini bundan sonra da takip edeceğim. 




Kendime Not: Bizim takım ben ve perihan
Kendime Resim;

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder