(Nazşmo - Opera)
Beste: G. Donizetti
Libretto: Michele Accursi
Orkestra Yönetmeni: Roberto Gionola
Sahne Yönetmeni: Recep Ayyılmaz
Dekoratör: Ferhat Karakaya
Kostüm Kreatörü: Çimen Somuncuoğlu
Koro Yönetmeni: Paolo Villa
Koreograf: Nil Berkan
Işık Tasarımcısı: Metin Koçtürk
Norina: Dilruba Akgün
Ernesto: Caner Akın
Malatesta:Alper Göçeri
Don Pasquale: Ali İhsan Onat
Noter: M. Tükel Acar
Süreyya Operasında bu akşam nefis bir komik opera izledik. Süreyya Operasının ilk yılında sahnelenmiş Don Pasquale. 10. senesinde tekrar programa alınmış ve de çok iyi yapılmış. 51 yaşında ölen G. Donizetti kısa sayılacak yaşamına 80 den fazla opera sığdırmış. Don Pasquale'de Donizetti'nin komik operalarının en ünlüsü. Buraya kadar verdiğim bilgiler şahsıma ait değil, ben İstanbul Devlet Opera ve Balesi'nin yalancıyım. Bilgileri opera kitapçığından aldım.
Önce kısaca operanın konusundan bahsetmek istiyorum. (kısmen alıntıdır)
Genç Ernesto, alımlı Norina’ya aşıktır ve bu nedenle zengin amcasının kendisi için münasip gördüğü kadınla evlenmeyi kabul etmez. Genç yiğenine çok kızan Don Pasquale, onu mirasından mahrum bırakmak için evlenmeye karar verir doktoru ve yakın dostu Malatesta’dan kendisine evlenebileceği bir kadın bulmasını ister. O da kendisine kız kardeşi, namuslu Sofronia’yı önerir. Doktorun amacı yaşlı adamı kandırıp, Ernesto’nun Norina ile evlenmesini sağlamaktadır. Yaşlı adam, Sofronia ile evlenmeyi kabul eder. Malatesta, Norina’yı kızkardeşi Sofronia olarak tanıtır, evlenirler ve Norina yaptığı kaprislerle Pasquale’nin hayatını altüst eder. Yaşlı adamın hayatı o kadar kötü bir hale gelir ki, kandırıldığını ve aslında Noria ile resmen evlenmediğini öğrendiği vakit rahatlar. Evlenmekten boyunun ölçüsünü alan Don Pasquale Ernesto’nun Norina ile evlenmesine izin verir. Yani mutlu son olur.
Şimdi de Recep Ayyılmaz'ın sahnelediği Don Pasquale'den ve seslendiren opera sanatçılarından bahsetmek istiyorum. Operanın başında yaklaşık 7 dakikalık bir üvertür bölümü var. Buraya operanın ruhuna uygun olarak İtalya'daki Aşk Çeşmesi görüntüsü önünde 1 erkek 4 kadınla eğlenceli bir bale gösterisi eklenmiş. Bu da uzun üvertür kısmını seyirlik bir hale getirmiş. Neyse ki birisi bu videoyu youtube'a yüklemiş, ben de sizinle paylaştım.
Sahnelenmesine gelince bizim Don Pasquale biraz muzur bir yaklaşımla sahnelenmiş. Erotik öğelerin hafif önde olduğu bir dil kullanılmış. Perde açıldığında Don Pasquale banyo küvetinde uzun donuyla yıkanıyor ve aryasını söylüyordu. Sonra banyoda dayısına Ernosta da katıldı. Youtube'da diğer sahneleme örneklerine baktığımda ilk sahnenin genelde çalışma odasında ya da salonda geçtiğini gördüm ama bence bizim ki nefis olmuş. Ayrıca dekor değiştiğinde salon dekorunun duvarlarında kullanılan büyük nü resimler de dikkatimden kaçmadı.
Don Pasquale benim gerçekten kahkahalar atarak seyrettiğim bir opera oldu. Bir defa oyunculuklar mükemmeldi. Müziği bir tarafa bırakın, tiyatral yönü de çok başarılıydı. Dilruba Akgün Norniana'yken başka, nikahtan önceki masum, utangaç Sofronia iken başka, nikahtan sonraki şirret, edepsiz Sofronia iken bambaşkaydı. Don Pasquale rolünde Ali İhsan Onat, eşcinsel olarak yorumlanan doktor rolünde Alper Göçeri çok başarılıydı.
Biraz da dekor ve kostümlerden bahsetmek istiyorum. Soft, pastel renkler, tüller, şifonlarla kremalı pasta tadında bir atmosfer yaratılmıştı. Kalabalık koro sahnelerinde görsel bir cümbüş seyrettirdiler bize.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder