Yazan: Ahmet Nuri Sekizinci
Yöneten: Tarık Şerbetçioğlu
Dramaturg: Gökhan Aktemur
Sahne Tasarımı: Eylül Gürcan
Işık Tasarımı: Mustafa Türkoğlu
Efekt: Umut Yüzbaşıoğlu
Oyuncular:
Tahir Bey: Zihni Göktay
Faika Hanım: Hikmet Körmükçü
Nesibe Hanım: Selma Kutluğ
Suudi Bey: Sezai Aydın
Mahmure: Zeynep Göktay Dilbaz
Necmi: Uğur Dilbaz
Bican: Aybar Taştekin
Mari: Yağmur Damcıoğlu Namak
İlk Oyun: 26 Ekim 2016
Süre: 2 saat 30 dakika / 2 perde
Bu oyun ilk kez 1916 yılında Şehir Tiyatrolarında Dar'ül Bedai'de oynanmış. 100 yıl sonra yine Şehir Tiyatrolarında, bu kez Tarık Şerbetçioğlu rejisiyle sahneleniyor. Oyun 100 yıllık ama konusu gayet evrensel. Bir şekilde her topluma ve her zamana uygulanabilecek bir konu. Birbirini severek evlenen Tahir Beyle Faika Hanım 5 yılın sonunda küçük kızlarına rağmen ayrılırlar ve birbirlerine düşman olurlar. ,
Küçük kızları Mahmure de gelenekçi bir kadın olan Faika Hanımla batıya dönük, modern bir adam olan Tahir Bey arasında 14 yıldır büyük bir çekişmenin konusu olmuştur. Mahmure bu iki insanın hem ilişki kurmalarının hem de kavga etmesinin ana sebebidir. Mahmure evlilik çağına gelmiştir ve hem evlenme hazırlıklarında hem de evlendikten sonra bu huysuz anne babayla baş etmeleri kolay olmayacaktır.
Bu akşam çok eğlenceli bir oyun seyrettik. Usta oyuncular, göz alıcı dekor ve kostümlerle zamanın nasıl geçtiğini anlamadım bile. Zihni Göktay ve Hikmet Körmükçü o kadar başarılıydılar ki, seyirciyi gülmekten kırıp geçirdiler. Özellikle hiddetli ağız dalaşı sahnelerinde. Hem ustalıklarını hem de artlarında bıraktıkları yılların tecrübesini konuşturdular. Nesibe Hanım rolünde Selma Kutluğ'u Suudi Bey rolünde Sezai Aydın'ı izlemek de çok keyifliydi. Oyun tiyatronun yıldızları geçidi mertebesinde cereyan etti de diyebiliriz yani.
Oyun hakkında aslında ilave söylenecek çok fazla bir şey yok. Oyun göz alıcı dekor ve kostümleriyle bizi gerçekten 1916 Osmanlı devletine götürmeyi başardı. Metne eklenen güncel göndermeler hem komedi unsurunu artırmış hem de 100 yaşındaki bir metni bize yakın bir oyun haline getirmiş. Bu arada Bican rolündeki Aybar Taştekin'den de bahsetmek istiyorum. Geçek sezon Şekerpare'de Ziver Bey'in yaveri Hurşit rolünde de çok başarılı bir performans çıkarmıştı. Bu sezonda da bambaşka bir karakter olarak çıktı karşımıza ama yine çok komik.
Bu oyun hakkında bir başka bilgi de; Atatürk 16 Temmuz 1923 yılında bu oyunu işgalden yeni kurtulmuş İzmir'de seyretmiş olduğudur. Oyun daha sonra Cumhuriyet'in 50. yılında Şehir Tiyatrolarında yeniden sahnelenmiş. Vasfi Rıza Zobu ile Bedia Muavvit Tahir Beyle Faika Hanım'ı canlandırmışlar. O dönmede oyun yine çok popüler olmuş. Hatta oyundan kısa bir bölümü aşağıda bulabilirsiniz.
Hadi Çaman Tiyatrosu 11 Ekim 2008 yılında sezonu Hisse-i Şaiya oyunuyla açmış. O zamanki kadroda efsane; Hadi Çaman, Suna Keskin, Füsun Erbulak, Meral Koro, Birol Engeler, Eda Özel, Cenk Sözeri ve Kevork Türker. Maalesef buna ait bir görüntü bulamadım.
Ayrıca bu oyunda Zihni Göktay'ın kızı Mahmure'yi gerçek hayatta da Zihni Göktay'ın kızı olan Zeynep Göktay Dilbaz, oyundaki damadı Necmi Bey'i de gerçek hayattaki damadı Uğur Dilbaz canlandırıyor.
Bu da bizim Hisse-i Şaiya oyununu fragmanı
Hisse-i Şayia bu sezon seyredilecek oyunlar listesine alınmalı. Ustalara saygı kontenjanından.
Kendime Not: Bizim takım; Naz, ben, selmuş ve ilkay
Kendime Resim;
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder