Reji ve Metin: Ekip Çalışması
Metin Düzenleme: Cüneyt Yalaz, İlker Yasin Keskin
Oyuncular: Banu Açıkdeniz, Cüneyt Yalaz, İlker Yasin Keskin
Proje Danışmanı: Ömer F. Kurhan
Müzik: Aybars Gülümser
Dekor: Özgür Eren
Işık: Levent Soy, Özgür Eren
Kostüm: Banu Açıkdeniz, Duygu Dalyanoğlu
Muhsin Ertuğrul masa başında oturmuş anılarını yazmaktadır. Anılarını yazan Muhsin Ertuğrul olunca anlattıkları sadece kişisel geçmişi olmuyor ya da olamıyor. Yaşadığı yıllara baktığımızda (1892 - 1979) Osmanlı'nın son dönemine, I. Dünya savaşına, cumhuriyetin kuruluşuna, serpilişine tanıklık etmiş bir hayattır onunkisi.
Modern Türk Tiyatrosunun kurucusu. Aynı zamanda bir rejisör, tiyatro oyuncusu, sinema oyuncusu, sinema yönetmeni, yapımcı. Bir ömre bir çok hayat sığdıran bir adam. Dolayısıyla geçmişten fısıldayan o kadar çok ses vardır ki kulağına. Fısıltılara karşı koyamaz." Kim var orada? " diye sorar karanlığa doğru. Geçmişten dostlar ya da hayaletler anılarına eşlik etmek üzere Muhsin Ertuğrul'u ziyarete gelmiştir. Ustası, arkadaşı, anılarında 1915 yılında araştırma gezisine gittiğini söylediği ünlü Ermeni aktör Vahrem Papazyan ve bir kadın oyuncu Latife Hanım onu ziyarete gelmiştir. Tıpkı eski günlerdeki gibi. Hamlet'i tekrar sahneye koymak istemektedirler. Tıpkı eski günlerdeki gibi.
Hepsini bir heyecan sarmıştır. Muhsin Ertuğrul iki arkadaşıyla birlikte kendi geçmişine doğru yol alırken bize de bir dönemin panoramasını sunar. Bu yolculuk biraz günah çıkarma, biraz iade-i itibar, biraz yüzleşme biraz da kabullenmedir aslında. Günahıyla sevabıyla Muhsin Ertuğrul ve bir dönem karşımızdadır. Cumhuriyetten önce tiyatroyu sırtında taşıyan ekalliyet kumpanyalarına, adı sanı unutulmuş ustalara bir iade-i itibardır. Türk tiyatro tarihinin sadece Türklerle yazılmadığı gerçeğiyle yüzleşmedir. Muhsin Ertuğrul'un dönemin siyasi otoritesiyle olan ilişkisine bir bakıştır. Muhsin Ertuğrul'un Türk tiyatrosundaki yerini, önemini bir kez daha vurgulamaktır.
Çok katmanlı , dolu dolu bir oyun Kim Var Orada? - Muhsin Bey'in son Hamlet'i. Koskoca bir dönemi hiç sıkmadan 2 saate sığdıran, hem açıklayan hem yeni sorular sorduran bir oyun. Büyük bir keyifle seyrettim. Seyredin derim ben.
Ve Muhsin Ertuğrul'un en sevdiği oyun Hamlet hem oyuna hem de hayatımıza sızmış. "Çürümüş bir şeyler var bu ülkede, çürümüş bir şeyler" ve arada sırada kendi gölgelerimize fısıldamak lazım. "Kim var orada?"
Meraklısına Notlar;
Oyun fragmanı;
Muhsin Ertuğrul Belgeseli
Kendime Not;
Bizim kadro : ben ve yengem
Kendime resim:
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder