16 Kasım 2016 Çarşamba

39. Basamak - Müşterek

39 basamak ile ilgili görsel sonucu
(Nazimo - Tiyatro)

Roman Yazarı: John Bunchan
Sahneye Uyarlayan: Patrick Barlow
Çeviren: Mehmet Ergen
Yöneten: Mehmet Birkiye
Dekor Tasarım: Efter Tunç
Kostüm Tasarım: Ayşegül Alev
Işık Tasarım: Cem Yılmazer
Hareket Düzeni: Alpaslan Karaduman
Kukla Tasarım: Candan Seda Balaban

Oyuncular:
Demet Evgar
Engin Hepileri
Bülent Şakrak
Okan Yalabık

1935 yılının Ağustos ayında can sıkılan Richard Hannary tiyatroya gider. Sahnede her şeyi bildiğini iddia eden bir adam vardır ve seyirciden gelen soruları yanıtlamaktadır. Tam o sırada tiyatroda 2 el silah sesi duyulur, ortalık karışır ve kahramanımız tiyatrodan kaçmaya çalışırken yanına çok güzel bir kadın gelir. Kadının adı Annabella'dır ve Richard'a  onunla beraber evine gitmeyi teklif eder.

39 basamak ile ilgili görsel sonucu

Annabella'yı Demet Evgar Oynuyor. Zaten oyundaki bütün güzel kadınları Demet Evgar oynuyor ve de hem oyunculuğun hem de güzelliğin hakkını veriyor. Oyunun konusuna tekrar dönecek olursak, eve geldiklerinde Ananbella serbest çalışan bir ajan olduğunu, peşindeki kötü adamlardan kaçmak için tiyatroda ateş edenin kendisi olduğunu söyler. Sabah Rıchard Annabella'yı sırtında koca bir bıçakla bulur. Artık Richard herkesin gözünde bir kadın katilidir ve polis peşindedir. Ve Richard birden bire kendini Londra'dan İskoçya'ya uzanan heyecanlı ve komik bir casusluk serüveninin içinde bulur.

Oyun gerçekten çok keyifliydi. Richard Hannaray'ı oynayan Engin Hepileri'den başka herkes birden fazla rol canlandırdı. Demet Evgar 3 role büründü ama Okan Yalabık'la Bülent Şakrak kaç role büründü sayamadım. Oyunu seyrettikten sonra merak ettiğim için Hitccock'un filmini de izledim. (Kitabı da yıllar önce okumuştum.) Tiyatro aslında birebir sinema uyarlaması gibi olmuş. Filmde yer alan ne kadar  rol varsa hepsi Bülent Şakrak ve Okan Yalabık tarafından canlandırılmış. Aslında film pek çok değişik iç ve dış mekanın olduğu, trende, arabada, köyde, otelde, nehirde, köprüde geçen, kaçmalı kovalamacı casusluk ve komedi soslu bir macera filmi.  Yani tiyatro sahnesi için fazla hareketli bir oyun ama nefis dekorlar, yaratıcı çözümler sayesinde tüm bu mekanları sahneye taşımayı başarmışlar. Ama oyuncular dekorları sahneye getirip götürürken bayağı yoruldular. Tabi sahnede çabucak karakter değişikliğine olanak sağlayan çok amaçlı, yaratıcı kostümler de en az dekorlar kadar komedi unsurunu destekledi. Özellikle hareketli araç canlandırmaları nefisti. azıcık spoiler olacak ama motosikletteki atkıya bayıldım.

39 basamak ile ilgili görsel sonucu
Biraz da bu ekibin 39. basamak oyunuyla olan serüveninden bahsetmek istiyorum. Aynı ekip bu oyunu 10 sene önce Kenter Tiyatrosunda oynamış. O zaman Engin Hepileri yönetmen yardımcı iken Richard Hannary rolünü Hakan Gerçek canlandırmış. O dönemde oyun çok sükse yapmış ama maalesef benim haberim olmadı. O nedenle izleme şansım da olmadı. Fakat bu oyunu tekrar oynayacaklarına dair inançlarını hiç kaybetmemişler ve Demet Evgar da oyunun telif haklarını almış. Sonunda da Müşterek bünyesinde tekrar 39. Basamak oyunun oynamaya başlamışlar. İyi ki de başlamışlar. Sevdiğiniz oyuncuları yakından görmek, kafanızı dağıtıp bolca kahkaha atmak için bence bu oyuna gidin. Pişman olmazsınız.


Oyunun tanıtım videosu;



Meraklısına Notlar 1

39 Basamak 1915 yılında yayımlanmış ve 1935 yılında Alfred Hitchcock tarafından filme çekilmiş ve İngiltere'de yılın filmi seçilmiş. Film ilk kez 2005 yılında tiyatroya uyarlanmış ve İngiltere West End'deki tiyatrolarda 9 yıl aralıksız sahnelenmiş.  Youtube'da bulduğum bazı videoları burada paylaşıyorum.


Bu da başka bir tanesi,






Meraklısına Notlar 2

Oyunla ile ilgili Yekta Kopan'ın yaptığı röportaj



Kendime Notlar; Bizim ekip sadece ben.
Kendime Resim







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder