27 Aralık 2016 Salı

Ah Süreyya (Arabesk Müzikal ) - Oda Tiyatrosu

ah süreyya arabesk müzikal ile ilgili görsel sonucu
(Nazimo - Tiyatro)

Yazan ve Yöneten: Kaan Erkam
Yönetmen Yardımcıları: Niyazi Gezer / Levent Tayman
Dekor Uygulama: Niyazi Gezer
Ses ve Işık Uygulama: Levent Tayman
Yapım: Oda Tiyatrosu
Müzik Prodüksüyonu: Özkan Turgay
Ses Teknisyeni: Ufuk Yılmaz
Genel Koordinatör: Çağla Çolak Beken

Oyuncular:
Yiğit Arat, Beste Hoşses, Beyza Eşme, İbrahim Uslu, Cansel Kula, Sinan Yenilmez, Kaan Erkam, Levent Tayman, Kardelen Dönmez, Niyazi Gezer, Şebnem Nuray, Tuğba Taşdan, Bahri Uzkeser, Mirsad Zeydan, Serli Alyanakyan, Rezzan Durak, Nilay Dorsa

Ah Süreyya - Arabesk Müzikal, Oda Tiyatrosu'nun sezon sonunda prova görüntülerini izleyip çok seyretmek istediğim oyunu. Oyunun yazarı Kaan Erkam. Oyunun konusu, eski Türk filmlerinden ortaya karışık bir kolaj çalışması gibi. Olaylar 1975 yılında Ankara Süreyya gazinosunda geçiyor. Arabesk furyası başlamış. Pop müzik artık demode. Başrol kadın oyuncumuz Süreyya küçücük bir kızdır.


Annesi gazinoda çalışarak yalnız başına onu büyütmeye çalışmaktadır. Acı kader işte, zavallı annesi veremden hakkın rahmetine kavuşunca Süreyya'yı gazinonun emektarı, her işe koşanı Beyti Baba'yla tuvaletçi teyzesi büyütür. Gazinoda başka kimler yoktur ki. Eski Türk filmlerindeki iyiler, kötüler, feleğin sillesini yiyip, öbür yanağını da sıradaki tokat için boşluğa doğru uzatanlar, boynu fularlı, röpteşambırlı gazino patronları, hain ve kıskanç metresler ve tabi arabesk müzik. Kimisi çok acıklı, kimisi neşeli, kimisi çok tanıdık, kimisini ilk kez duyduğumuz çok keyifli şarkılar. Derken bir gün Gazinonun as solistinin trafik kazasında öldüğü haberi gelir. Kimse doğru düzgün üzülemez, çünkü başa çıkmaları gereken dünyevi meseleler vardır. Gazino akşam için tıklım tıklım doludur. Ayrıca ünlü bir kabadayı da gazinoyu şereflendirecektir. Ankara gazinosunun acilen 12 saat sonra sahneye çıkacak bir assoliste ihtiyacı vardır ve ellerindeki tek seçenek Süreyya'dır. Herkes el birliğiyle Süreyya'yı akşam için hazırlama yarışına girer. Bu telaşın arasında gölgelerin içinde yıllardır sabırla bekleyen sırlar tam da bugün ortaya çıkmak için sabırsızlanmaktadır. Ve göz yaşı pusuda beklemektedir.


Gelelim oyunun sahnelenmesine. Ben oyunu Caddebostan Kültür Merkezi büyük salonda seyrettim. Belli ki tiyatro salonuyla ilgili bir şeyler ters gitmiş. CKM'nin büyük sahnesine oyunu adepte edememişler. İnternetten seyrettiğim oyun kayıtlarında şarkılara küçük bir fasıl ekibi eşlik ediyordu ama o akşam yoktular. Şarkılara oyunun müzik prodüktörü ve bazı şarkıların da bestecisi olan Özkan Turgay orguyla eşlik etti. Orga eşlik eden darbuka ve gitarın sesi maalesef  mikrofonlara ulaşamadı ve duyulmadı. Ayrıca ses düzeninde zaman zaman cızırtılar oldu. Işık uygulamasında da sorunlar yaşandı. Spot ışıkları sanatçıyı değil de yanında bir yerleri aydınlattı. Bu saydıklarımın hepsi oyunculardan, oyundan bağımsız teknik sorunlar. Tüm bu olumsuzluklardan dolayı oyuncuların sahneye çıkmadan evvel ciddi stres yaşadığını düşünüyorum. Yaşanan bu aksilikler tabi seyir keyfini olumsuz yönde etkiledi ama teknik problemlerden kaynaklanan bu sorunları oyuna ve oyunculara mal etmedim, edemem de. Ama olanlara hem onlar adına hem de kendi adıma üzüldüm. İnternetten Oda Tiyatro'nun kendi salonuna baktım.  Minicik, kutu gibi bir salon. Seyircilerle sahne iç içe. Bence bu oyun kendi evinde seyredilmeli.

E oyun müzikal olunca müziklerden bahsetmeden olmaz. Başrol oyuncusu Beyza Eşme'nin nefis bir sesi var söylediği tüm şarkıların hakkını verdi. Oyunun özgün parçalarının sözlerini Kaan Erkam, bestesini Öskan Turgay yapmış. Oyunda Beyza Eşme ve Yiğit Arat dışındaki oyuncular şarkılarını playback söylediler. Bu CKM'deki oyuna mı mahsustu, yoksa hep mi böyle bilemiyorum ama müzikal bir oyunda playback şarkı biraz göz tırmalıyor. Yine de bence hoş vakit geçirip, günlük hayattan uzaklaşıp, azıcık da nostalji yapmak için gidilesi bir oyun Ah Süreyya.

Ay Batmadı Daha - müzikal özgün parçalarından
Güfte: Kaan Erkam Beste: Öskan Turgay


Ah Süreyya - Banu Eşme
Söz: Kaan Erkam  Beste:Namık Kemal Aktan  Düzenleme: Özkan Turgay

Yiğit Arat - Ah Süreyya provalarından

Sizlere Not: Sahnelerde neler oluyor merak ediyorsanız facebook'daki entelektüelbaykuşlar sayfamızdan güncel paylaşımlarımızı takip edebilirsiniz.

Kendime Not: Bizim takım ben ve selmuş

Kendime resim:




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder