23 Şubat 2017 Perşembe

Geç Kalanlar - Şehir Tiyatroları

geç kalanlar ile ilgili görsel sonucu
(Nazimo - Tiyatro)

Yazan: Pervin Ünalp
Yöneten: Nihat Alpteki
Dramaturg: Özge Ökten
Sahne - Kostüm Tasarımı: Emra Albayrak Şahin
Müzik: Deniz Noyan
Işık Tasarımı: Murat Selçuk
Efekt Tasarımı: Metin Küçükyılmaz
Video Tasarımı: Emre Turgaylı

Oyuncular
Kadın: Elçin Atamgüç
Adam: Zafer Kırşan
Genç Kadın: Defne Gürmen
Anne: Vildan Gürelman

İlk Oyun: 23 Kasım 2016
Süre: 1 saat 40 dakika - 2 perde

Şehir Tiyatrolarının yeni oyunlarından bir tanesi de Geç Kalanlar. Bir türlü bilet almayı başaramadığım oyun. Zaman ve mekanı denkleştirmekte çok zorlandım bu sefer. Hakkında hiç bir şey okumadan gittiğim bir oyun olduğu için hiç bir beklentim yoktu. Kendimi oyunun kucağına bıraktım ve inanılmaz keyif alarak seyrettim Geç Kalanlar'ı.


geç kalanlar ile ilgili görsel sonucu
Sahnedeki koltuk üzerinde darmadağın ve rahatsız uyuyan adamın uykusu eve habersiz gelen bir kadın tarafından bölünür. Anlaşılan o ki kadın yanlış bir eve gelmiştir ama kolay kolay gidecek gibi de durmuyordur. Görmüş geçirmiş, derli toplu, orta yaşlı kadın meraklı sorularıyla adamın hayatını eşelerken, adam kah kadının sorularına teslim olmakta kah sorulardan rahatsız olarak kadına karşı koymaktadır. Sohbet ilerledikçe adamın mutsuz evliliğinin, geçmişinin, hayatındaki neden sonuç ilişkilerinin ameliyatına tanık oluruz.



 
geç kalanlar ile ilgili görsel sonucu

Adamın çok severek evlendiği karısıyla olan ilişkisi 3 yılın sonunda mutluluktan çok uzak bir noktaya varmıştır ve o nedenle şimdi bu evde yalnızdır ve gecenin bir yarısı hiç tanımadığı bir kadınla didişip durmaktadır. Bizler de seyirci koltuklarımızda otururken bir röntgenci gibi bu adamın evliliğinin içine sızıp, oradan kendi ilişkilerimize, etrafımızdaki ilişkilere, keşkelere, acabalara, yapabilir miydimlere  dalıp gidiyoruz. Bu esrarengiz kadın adamın hayatında -hayatımızda- aşılamayacak dağ gibi duran sorunların -sorunlarımızın- göremediği -göremediğimiz- cevaplarını, çözümlerini adamı kelimeleriyle döverek bir güzel gösteriyor. Aralarındaki sohbet hayatın kendisi gibi kimi zaman komik, kimi zaman hüzünlü akıp gidiyor.

Sonra adamın karasıyla kadın evde karşılaşıyorlar. Yaşanan ayrılık kadın için de oldukça yıkıcı olmuş. Duygular bitmeden ayrılma noktasına gelmiş olmanın hem üzüntüsü hem de çaresizliği içindeki kadın kocası ve evliliği hakkında çok şey bilen bu kadına içini açıyor. Biz de madalyonun öbür yüzüne bakıyoruz, ilişkide taşlar yavaş yavaş yerine oturuyor ve oyun ağır ağır etkileyici finaline doğru ilerliyor. Her şeyin çaresi var aslında bu dünyada, yeter ki birbirimize geç kalmış olmayalım.

Komedi ile dramın iç içe geçtiği bu güzel oyundan çek etkilendim.  Çok çok güldüm, sonra çok hüzünlendim. Ama tadını çıkara çıkara bir oyun seyrettim. Misafir kadın rolünde Elçin Atagüç harikaydı. Başarılı performansıyla hepimizi etkisi altına aldı. Adam rolünde Zafer Kırşan'da çok iyiydi. Çok zor bir rolü vardı ve çok başarılıydı.






Tam önümüzdeki sırada 2 yaşlı çift oturuyordu. Oyuna beraber gelmişlerdi ve bu evlilik hallerine pek bir güldüler. Oyunla beraber onların tepkilerine bakmaktan da çok keyif aldım. Geç Kalanlar bence bu sezonun kaçırılmaması gereken oyunlarından.

geç kalanlar ile ilgili görsel sonucu
Bundan sonrası kendime oyundan aldığım notlar. Dikkat, spoiler içerir.

-Ofsayta çalışan beynin peynir küfüne çalışmıyor.
-Kadından korkmayan taş kesilir.
-Karına hiç bir yatırım yapmadın, o ölü bir yatırımdı.
-Bir evlat ana babasını tek celsede boşayamaz.
-Aldatılan öngöremez. Aldatan öngörebilir. Eğer aldatılmak öngörülebilseydi aldatma olmazdı.
-İnsanlarla yumurtalar arasında bir benzerlik var. İkisi de kabuklu.
-Eğer bir kadın erkeği delirtmeyi kafasına koyduysa bunu tek başına yapabilir hiç kimseye ihtiyacı yoktur.
-Kimse acıyı hak etmez ama herkes payına düşeni alır.
-Annesiz kalmak, dipsiz bir kuyuya baş aşağı düşmek gibidir çığlıkların hiç durmaz.
-Sesle kültür ters orantılıdır. Ses yükseldikçe kültür düşer.


Sizlere Not: Sahnelerde neler oluyor facebook'da entelektüelbaykuşlar isimli sayfamdaki güncel paylaşımlarımdan takip edebilirsiniz.

Meraklısına Video: Oyun fragmanı

 
Meraklısına Video 2: Benim çektiğim selam videosu
 
 
Kendime Not: Bizim ekip ben, annem, müge ve yeşim
 
Kendime Resim:
 
 











Hiç yorum yok:

Yorum Gönder