17 Haziran 2017 Cumartesi

Operanın Yıldızları Konseri - 8. Uluslararası İstanbul Opera Festivali

opera yıldızları konseri ile ilgili görsel sonucu
(Nazimo - Opera)

Orkestra  Yönetmeni: Selman Ada
Soprano: Zerin Karslı Samsun Devlet Opera ve Balesi
Soprano: Deniz Yetim - İstanbul Devlet Opera ve Balesi
Mezzo-soprano: Aylin Ateş - İstanbul Devlet Opera ve Balesi
Tenor: Emrah Sözer - Ankara Devlet Opera ve Balesi
Bariton: Caner Akgün - İstanbul Devlet Opera ve Balesi
Bas: Şafak Güç - Antalya Devlet Opera ve Balesi
Mersin ve Samsun Opera Orkestrası
Başkemancı: Marina Kvlividze

Bu seneki Opera Festivali'nde bir tek bu gösteriye gidebildim. Diğerleri hem hafta içi hem de Avrupa yakasında olduğu için ulaşım sorun oldu maalesef. Zorlu Performans Sanatları Merkezinin büyük salonunda gerçekleşen konser tek kelimeyle nefisti. Gerçekten çok kalabalık bir orkestra eşliğinde özel seslerden, çok iyi seçilmiş bir arya seçkisi dinledik. 18 eserden oluşan seçkide Verdi, Donizetti, Jules Massanet, Mozart, Selman Ada, Rossini, Puccini, Jacques Offenbach, Camille Saint Saens, Leo Delibes'e ait operalardan aryalar ve uvertürler dinledik.
Konser Verdi'nin La Forza Del Destino operasının uvertür müziği ile başladı. Benim açımdan akşamın sürprizi  Donizetti'nin Aşk İkisir operasının Una Furtiva Lagrima aryasıyı oldu çünkü kendisi benim en sevdiğim aryadır. Ankara Devlet Opera ve Balesi'nden Tenor Emrah Sözer de aryayı nefis bir yorumla başarıyla seslendirdi. Emrah Sözer'in seslendirdiği diğer bir arya da Puccini'nin Tosca operasından Cavaradossi aryasıydı ki, o da çok etkileyici bir yorumdu. (Emrah Sözer'in söylediği Una Fortiva Lagrima aryasının paylaşıyorum.)

 
 
Bana göre böyle bir konserin olmazsa olmazı Mozart'ın Sihirli Flüt Operasından Gece Kraliçesinin aryasıdır ki arya Samsun Devlet Opera ve Balesi solisti soprano Zerrin Karslı tarafından seslendirildi. Benim bir başka favorim de Leo Delibes'in Lakme Operası'nda Çiçek Düeti aryası oldu. Eser soprano Zerrin Karslı ve Mezzo Soprano Aylin Ateş tarafından seslendirildi. Konserin en eğlenceli aryası yine Zerrin Karslı tarafından seslendirilen Jaques Offenbach'ın Hoffmann'ın Masalları operasından seçilmiş Olympia Aryasıydı. Zerrin Karslı kurgulu oyuncak taklidi yaparak söyledi aryasını. Sahneye orkestra elemanlarının birinin omzunda geldi, yere bırakıldıktan sonra kuruldu, zembereği boşaldıkça tekrar kurularak şarkısını tamamladı ve yine orkestra elemanının sırtında hareketsiz olarak sahneyi terk etti.
 
Yorumundan çok etkilendiğim bir başka arya da İstanbul Devlet Opera ve Balesi solisti soprano Deniz Yetim'in seslendirdiği Norma Operasından Norma Aryasıydı ve gerçekten çok başarılı bir yorum oldu. İki saate yakın süren konser rüzgar gibi gelip geçti maalesef. 
operanın yıldızları zorlu ile ilgili görsel sonucu
 
 
Şimdi konserle ilgili biraz magazin biraz gözleme dayalı aldığım notları paylaşmak isterim.
Bu seneki Festival kapsamında Opera Yıldızları Konserinden başka, Mozart'tan Saraydan Kız Kaçırma, Verdi'den Macbeth, C. Gunod'dan Faust operaları sahnelendi. Ama bu festivalin ilk açıklanan programı değil maalesef. İlk açıklanan festival programında Ankara ve Mersin Operalarınca sahnelenecek Aida ve La Bohem operaları da vardı. Normal şartlarda İstanbul Operası biletleri gösteriden bir ay evvel Biletiva'da satışa çıkar. Ama festival yaklaştığı halde biletler bir türlü satışa çıkamadı. Sonra bütçe kısıtlaması nedeniyle program değiştirildi, La Bohem ve Aida operaları programdan çıkarıldı, yerine Faust operası eklendi. Biletler de gösterilerden neredeyse 10 gün önce satışa çıkarıldı. Gerçekten çok üzücü.
 
Konser programında Selman Ada'nın Alibaba ve Kırk Haramiler operasından Haramibaşı aryası solist bas Şafak Güç tarafından seslendirildi ama bin yıllık Ali Baba ve Kırk Haramiler masalının adı programda "Ali Baba ve Kırk" olarak yazılmıştı ama seçilen arya "Haramibaşı" aryası. Hayat bazen opera seyircilerine de muzip şakalar yapabiliyor.

Konserin kapanış aryası programda tüm solistlerin bir arada seslendireceği Selman Ada'nın Başka Dünya operasından Kentel  aryası olarak belirtilmişti. Ara sonrası konser başlamadan evvel son aryanın söylenmeyeceğine dair anons geçildi. Herhangi bir sebep de gösterilmedi ve seyirci keyifle bitecek toplu bir vedadan mahrum bırakıldı. Konser bittikten sonra sanatçıları uzun uzun alkışladık. Solistler ve Selman Ada 3 defa sahneye tekrar giriş yapıp selam verdiler ama maalesef bis yapmadılar. Bis yapmamanın son aryanın iptaliyle bir alakası var mı bilemiyorum ama bozulmadım dersem yalan olur.

Şimdi gözlemlerimin en magazinsel kısmına geldik. Bu orkestranın en göze batan tarafı bana göre erkek müzisyenlerin saç şekilleriydi. At kuyruklular, topuzlular, light punk diyebileceğim yanları kazınmış ortası uzun saçlar. Hangisine bakacağımı şaşırdım doğrusu. Seyirciler arasında Göksel Kortay, Genco Erkal, Suat Arıkan  gözüme ilk çarpanlardı. Önümüzdeki sırada İsmail Küçükkaya oturuyordu ve kendisiyle sohbet etme imkanı da bulduk.

Bir konserin daha sonuna geldik. Sezon açılınca yeni opera ve konserlerde buluşmak dileğiyle.
 
Sizlere Not: Sahnelerde neler olduğunu facebook'da entelektüelbaykuşlar isimli sayfamızdaki güncel paylaşımlarımızdan takip edebilirsiniz. Instagram'da ebru_tarm adresindeyim.

Meraklısına Video:  Kendi çektiğim selam videosuna buradan ulaşabilirsiniz.


 
Bu da konserden sürpriz video Emrah Sözer'in seslendirdiği diğer arya, Puccini'nin Tosca operasından Cavaradossi aryası;
 
 
Bir diğer başaralı yorum Bas sanatçı Şafak Güç'ün seslendirdiği Sevil Berberi operasından Don Basilio aryası;
 
 
Kendime Not: bizim takım Hamit ve ben. Tadını çıkardık.
 

 
 
 





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder