24 Kasım 2017 Cuma

Hamlet - Versus Tiyatro

hamlet versus tiyatro ile ilgili görsel sonucu
Yazan: William Shakesperae
Çeviren: Sabahattin Eyüpoğlu
Yöneten: Metin Balay
Yönetmen Yardımcısı: Nihat Aypolat
Proje Tasarım: Metin Balay
Proje Yapım:  Versus
Aksesuar Tasarım: Hiba Öztürk
Dövüş Koreografi: Gürhan Elmalıoğlu
Poster Tasarım: Tuğçe Kodalak - Gökhan Kodalak
Işık Kumanda: Çiğdem Aksüt
Ses ve Görüntü Kumanda: Çiğdem Aksüt

Oyuncular:
Hamlet: Kayhan Berkin
Claudius: Müfit Aytekin
Gertrude: Şayan Noyan
Polonius: Şevket Süha Tezel
Ophelia: Olcay Yusufoğlu
Horatio: Kerim Uzun
Leartes: Aeda Öztürk
Batista:  Nihat Aypolat
Haberci - Osric: Gökhan Gürün
Bernardo - Gonzago: Mehmet Yılmaz
Mercelius - Fortinbras: Baran Çakmak
1. Oyuncu: Efsun Kaygusuz
Hizmetçi: Hiba Öztürk

Versus Tiyatro'nun Hamlet'ine uzun zamandır gitmek istiyordum ama ağırlıklı olarak Garaj İstanbul'da sahne aldıkları için gidemedim. Bir ara Kadıköy'e Taşra Kabare sahnesine geldiler ama onda da denk düşemedik. Bu sezon Akasya Kültür Sanata geldiklerini görür gelmez aldım biletimi. O kadar erken aldım ki, sonuç birinci sıra, orta koltuk.




hamlet versus tiyatro ile ilgili görsel sonucu
Shakespeare oyunlarını bulduğumda kaçırmamaya çalışıyorum. Benim için daha önce seyretmiş olmamın bir önemi yok. Aynı yorumu da tekrar seyredebilirim, farklı yorumları ise mutlaka seyretmek isterim. Versus Tiyatro oyunun zamanını günümüze taşınmış. Kral Hamlet'in öldüğünü televizyondaki son dakika haberinden öğreniyoruz. Oyunun sade dekorunda zamana dair bir iz bulamasak da kostümler günümüze ait.

Oğul Hamlet bir taraftan aniden ölen babasının yasını tutarken, bir yandan da amcasıyla evlenen annesine olan öfkesiyle baş etmeye çalışıyor. Amcasının babasını öldürmüş olma ihtimali Hamlet'i çılgına çeviriyor, intikam alma duygusuyla yanıp tutuşuyor. Sonrası yüzyıllardır aynı. Bildiğimiz Hamlet. Tüm kahramanlar değişmeyen makus kaderlerine doğru ağır ağır yürüyorlar. 

İlgili resim
Versus Tiyatro'nun Hamlet'inde Kral Hamlet'in  hayaleti sadece sesiyle katılıyor oyuna.  Görüntünün olmaması bence sahnenin seyirci üzerindeki etkisini biraz azaltıyor. Meşhur mezarlık sahnesi yok. Saraya gösteri yapmaya gelen tiyatro topluluğu oldukça öne çıkarılmış. Hamlet için yaptıkları tiyatro gösterisi gerçekten çok etkileyici. Keşke daha uzun olsaydı dedim.




Hamlet'i oynayan Kayhan Berkin güçlü bir yorumla çıkıyor karşımıza. Hamlet'in üzüntüsünü, yıkıcısı öfkesini, dizginlenemeyen çılgınlığını çok iyi canlandırıyor. Polinius'u -ki kendisi en gıcık olduğum Hamlet karekteridir- oynayan Şevket Süha Tezel de çok başarılıydı. Ne yalan söyleyeyim, ölünce rahatladım. O kadar iyiydi yani. Genç ve masum Ophalia'yı oynayan Olcay Yusufoğlu da hayalimdeki Ophalia'yaya çok benziyordu. Yine o aynı duygu, keşke Hamlet'le mutlu olabilseydi. Bir de saraya gelen tiyatro topluluğundaki oyuncuyu canlandıran Efsun Kaygusuz tek kişilik kısa gösterisinde çok etkileyiciydi.

İlgili resim
AKS'nin küçük sahnesi bence oyun için yetersiz kalmış. Sahne dışında kullandıkları oyun alanları salonun her yerinden rahat görülemedi, çok etkileyici olabilecek Hamlet'le annesinin yatak odasında geçen sahnesi de bu sebepten biraz güme gitti.

Oyunla ilgili internette okuduğum yazılarda Garaj İstanbul'da çok farklı bir sahne düzeniyle oynadıklarını okudum. AKS'nin küçük sahnesinin oyundan çok şey götürdüğünü düşünüyorum. Ama yine de Hamlet'in en sevdiğim cümlesini tekrar duymak çok güzeldi. "Kokuşmuş bir şey var Danimarka Krallığında"
 
Sitedeki diğer Hamlet yazılarına buradan ulaşabilirsiniz.
 
 
Biraz sulu bir Hamlet olsa da, Hamlet her zaman Hamlet'tir diyerek Baba Sahne - Bir Baba Hamlet  
 
Bir de içinden Hamlet geçen Algan Sezgintüredi polisiyesi Katilin Meselesi
 
 

Sizlere Not: Sahnelerde neler olduğunu Facebook'da entelektüelbaykuşlar isimli sayfamdaki paylaşımlardan takip edebilirsiniz. Instagram'da ebru_tarm adresindeyim.

Kendime Not: tek başıma izledim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder